Hela två av tre olyckor inträffar hemma eller under fritiden, till exempel i sommarstugan eller på semestern. Och i ett kök finns en hel del olika olycksrisker. Vi tipsar om hur du minimerar riskerna!
Knivar, varma plattor, het vätska, fritöser och köksmaskiner av olika slag kan alla orsaka allvarliga skador. Men det är enkelt att minimera olycksriskerna!
7 tips för att undvika olyckor i köket
1. Plocka undan
Lägg vassa knivar med eggen neråt i disken och i speciella hållare i kökslådorna. De kan också sättas upp i speciella hållare på väggen eller bänken.
2. Skydd i ugnen
Ett bra sätt att förebygga olyckor i köket är att förse ugnen med ugnsskydd.
Detta silikonskydd skydd enkelt på ett ugnsgaller och minskar risken för brännskador på händer, handleder och armar vid ugnshantering.
Ställ alltid kastruller med handtaget inåt för att inte riskera att stöta till dem och spilla ut heta vätskor, grytor eller såser.
4. Skydda händerna
Med en skyddshandske skyddar du fingrarna både när du river på rivjärn och när du skär upp livsmedel. Denna handske är av en variant som många kockar använder.
Att stänga av plattor när de inte längre används är ju en självklarhet. Har du små barn eller husdjur kan det dessutom vara en bra idé att ställa en kastrull med kallt vatten på plattan när man stängt av den. På det sättet kyls plattan ner snabbare plus att ingen kan råka lägga sina händer eller tassar på den.
6. Skydd över bunkar
Det kan också vara klokt att ha speciella plastskydd över degbunkar och skålar. På så sätt blir det svårare att få ner fingrar och annat i maskinen.
Det här skyddet passar utmärkt till såväl stavmixer som elvisp och minimerar dessutom risken för stänk när man vispar.