Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Så vanligt är en julklapp till husdjuret – och detta ger vi

19 nov, 2021 
Lukas Ernryd
En kanin, en hund och en katt under granen.
Du har redan räknat ut det. I princip alla mattar och hussar ger sitt husdjur en julklapp. De är ju våra familjemedlemmar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är Arken Zoo som fått svar från 28416 kunder om de ger sina husdjur en julklapp.

Det visar sig att svenska djurägare är i stor utsträckning väldigt generösa.

Se också: 8 kändisar som verkligen älskar sina husdjur

8 kändisar som verkligen älskar sina husdjurBrand logo
8 kändisar som verkligen älskar sina husdjur

Nio av tio (89 procent) ger minst en present till sitt husdjur. Mest givmilda är hundägarna (92 procent). Kattägarna kommer nästan upp i samma siffra (86 procent).

Vanligast att ge är leksaker. Sedan kommer godis och tredje platsen intas av en bädd eller filt.

Även husdjuren "ger"

Detta kanske är svårt för icke husdjursägare att förstå, men för många är det självklart att även husdjuret ger matte och husse en julklapp.

Även här är hundarna givmildast. Hälften av hundarna ger julklappar (49 procent). Sedan kommer – kanske lite överraskande – kanin (46 procent). Katterna är lite snålare (43 procent).

Annons

När det skickas kort är ofta husdjuret med i jul-hälsningen. Av de husdjursägare som fortfarande ägnar sig åt den trevliga trevliga traditionen med julkort, svarade 56 procent att även husdjuret är inkluderat.

– Husdjur i hemmet är en källa till konstant glädje. Dessutom är de väldigt söta, därför faller det sig naturligt att inkludera dem i julkortet likt vilken familjemedlem som helst, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo i ett pressmeddelande.

Mest glada för dig

Självklart blir husdjuren glada för julklapparna, men förmodligen är de mest glada för tiden de får med sina människor. Arken Zoo ger ett förslag.

– Ett sätt att tillbringa kvalitetstid tillsammans i jul är exempelvis att låta hunden bestämma vägen på promenaden. Gå ut på kvällen och njut av julbelysningen i närområdet och istället för att gå den vanliga rundan så låter du din hund bestämma riktning och fart. Du kommer troligtvis att njuta lika mycket som din hund av äventyret, säger Sarah Frelin Ekvall.

Se också: Så förstår du din katt – 4 humör att känna igen

Så förstår du din katt: 4 humör att känna igenBrand logo
Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen
Annons