Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Så skyddar du hunden i höstmörkret

15 okt, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, en hund som väntar på kvällen, till höger, två personer är ute med sin hund i solnedgången.
Löven faller och kvällarna blir bara mörkare och kyligare. Då är det extra viktigt att för både dig och hunden att synas under promenaderna. Och att inte frysa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sommarens ljusa kvällar och sköna temperatur ligger långt bakom oss. Och det går bara åt ett håll en bra tid framöver.

Vi människor tar på oss varmare kläder och reflexer och det är lika viktigt att vi utrustar våra fyrbenta vänner med samma saker.

Arken zoo skriver i ett utskick att vi generellt är ganska dåliga på att rusta våra husdjur för höstrusket och vinterkylan. Även om hundar har päls är de långt ifrån immuna för kylan.

Se också: Här är de 7 mest populära hundraserna – är din hund med?

Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?Brand logo
Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?

Även hundar reagerar mot kylan

Olika hundar klarar kylan på vitt skilda sätt. Ras, storlek och pälstjockhet spelar naturligtvis in. Men det är en bra idé att alltid skydda känsliga området runt bröst och mage under vintern.

Annons

Till sin hjälp kan hundägare använda sig av värmebevarande kläder som hundtröjor, värmande täcken, regnjackor och hundoveraller. Tassarna kan skyddas med olika former av tasskydd.

Ett annat stalltips är att hålla farten uppe under promenaden. Stanna inte till någon längre stund.

– En bra regel att ha i åtanke är att hundar och människor blir kalla av i stort sett samma saker, så använd sunt förnuft. Precis som att man inte lämnar djur i bilen varma sommardagar gör man inte heller det kalla vinterdagar, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Glöm inte reflexerna

Varje år inträffar många olyckor till följd av dålig sikt. Fyra av tio trafikolyckor där fotgängare är iblandade inträffar i mörket, enligt Arken zoo.

Därför är det viktigt att göra vad man kan för att öka sin synlighet som oskyddad trafikant. Sex av tio hundägare uppger för Arken zoo att deras hund alltid har reflex på sig när det är mörkt ute.

– Att använda reflexer till sin hund eller katt är en billig livförsäkring. Reflexer kommer i många olika former, bland annat som väst, scarf, halsband och koppel, och ökar både din och ditt husdjurs synlighet. För att försäkra att man syns för alla man möter är det bra att kombinera både lampa och reflex, eftersom bilister inte alltid ser lampan, medan fotgängare i sin tur inte alltid ser reflexer, säger Sarah Frelin Ekvall.

Se också: Den här hunden ska du skaffa baserat på ditt stjärntecken

Den här hunden ska du skaffa baserat på ditt stjärnteckenBrand logo
Den här hunden ska du skaffa baserat på ditt stjärntecken
Annons