Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Allt fler överger sina hundar efter pandemin: ”Blev inte som man tänkt sig”

11 okt, 2021
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
En liten hundvalp, av rasen fransk bulldog, ligger i en soffa och tuggar på en leksak.
Rekordmånga skaffade husdjur under coronapandemin. Men nu när vardagen börjar återgå till det normala är det många som ångrar sig, och allt fler börjar nu hitta sätt att göra sig av med djuren. Här ger vi tips på vad man ska tänka på innan man köper en hund!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under coronaåret 2020 inträffade en riktig valpboom i Sverige. Enligt Jordbruksverket ökade antalet nyregistrerade hundar med elva procent under året, vilket är den största ökningen under hela 2000-talet.

Många som redan tidigare funderat på att skaffa hund såg nu en möjlighet att göra verklighet av drömmen i och med att vardagen förändrades och många jobbade hemifrån.

Se också: 7 populära hundraser

Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?Brand logo
Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?

Många lämnar bort sina hundar

Under 2021 har intresset för att skaffa husdjur fortsatt, men nu syns också en annan trend – många nyblivna hundägare ångrar sig. I takt med att livet börjar återgå till det normala, verkar många inse att livet som hundägare inte var som de hade föreställt sig.

Nu larmar många hund- och katthem om att allt fler husdjur lämnas in där för omplacering och adoption. Djuren är också yngre än normalt, vilket tyder på att de har köpts under pandemin.

– Många valde att skaffa hund i början av pandemin då de arbetade hemifrån. Men i takt med att vi börjar återgå till arbeten och skolor är det många som inser att livet med hund kanske inte blev som man tänkt sig. Redan för ett år sedan larmades det om en fara kring att överblivna djur ökar, och nu har det blivit verklighet, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på djurbutikskedjan Arken Zoo, i ett pressmeddelande.

Att man väljer att lämna bort sin hund kan bero på flera olika saker. Brist på tid, förändrad familjesituation och att man helt enkelt inte var redo för ansvaret är vanliga orsaker, enligt Arken Zoo.

Annons

Stor ökning av ägarbyten

Trenden syns också i Jordbruksverkets hundregister, där alla nya hundar och alla ägarbyten ska registreras. Det har aldrig funnits så många registrerade hundar som nu, och det har skett rekordmånga ägarbyten hittills under 2021. Bara i juli månad registrerades över 8 000 nya hundar – en ökning med 40 procent sedan april. Samtidigt har antalet ägarbyten ökat med 13 procent i augusti i år jämfört med år 2019.

Antalet smuggelhundar har ökat

Förutom att vi nu ser en ökning av övergivna djur, har också antalet smuggelhundar ökat rejält under pandemin. Enligt Tullverket stoppades 259 smuggelhundar vid svenska gränsen under årets första sex månader, att jämföra med 280 under hela förra året.

– Vi ser en klar koppling till pandemin. Förra våren märkte vi inte av någon direkt ökning men i höstas, när allmänheten insåg att pandemin skulle bli långvarig, så ökade efterfrågan på hundar kraftigt och den tendensen håller i sig. Den nationella marknaden kan inte förse alla som vill köpa hund så då ökar den illegala införseln av hundar, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning syd, i ett pressmeddelande.

Så undviker du att köpa en smuggelhund

För den som går i tankarna på att köpa en hund, kan det vara svårt att avgöra om en valp är insmugglad i landet eller inte. Det framgår inte i annonserna och säljarna har blivit skickliga på att dölja det. Arken Zoo tipsar om flera saker man kan tänka på för att undvika att få hem en smuggelhund. För det första måste man undvika att bli lockad av annonser med billiga hundar till försäljning.

En liten strävhårig hundvalp står på bakbenen och tittar in i kameran.
Många lämnar nu bort de hundvalpar de skaffade under pandemin.

För att försäkra sig om att det är en ansvarstagande uppfödare ska man också alltid se till att få komma och träffa valpens mamma i hemmet och begära att få se ett registreringsbevis. Valpen ska också vara grundvaccinerad och man ska begära att få en köpehandling med säljarens kompletta kontaktuppgifter.

Tänk på det här innan du köper hund

Det finns också några andra punkter som är viktiga att tänka på när man överväger att skaffa hund. Här kommer Arken Zoos viktigaste tips:

  • Tänk över din livssituation. Har du tiden, energin och ekonomin som krävs för att ta hand om ett husdjur?
  • Hur mycket kostar en hund? Verkar priset lite väl lågt är det förmodligen något som inte står rätt till.
  • Leta upp din närmsta veterinärklinik för att få rätt vaccinering till din hund. Du vaccinerar hos din veterinär.
  • Besök kenneln eller uppfödaren. Även om allt ser bra ut när man läser på i förväg, kan man få en helt annan uppfattning av att uppleva något på plats.
  • Ta reda på så mycket information om din nya hund som du kan. Om den bott på djurhem vet personalen bäst om historiken. Ha fortsatt kontakt med organisationen om något skulle hända. Det är även viktigt att läsa in sig på rasen för att vara säker på att den passar din livssituation och personlighet.
  • Tänk på att registrera din hund hos Jordbruksverket. Alla hundar i Sverige ska enligt lag registreras.
Annons