Skinande ren ugn: 4 smarta strategier förhindrar att den blir smutsig

En kvinna rengör ugnen.

Foto: Shutterstock/TT

Andrey_Popov
Avskyr du att städa ugnen? Grattis – här är fyra strategier som gör att du slipper tråkgörat för alltid!

Få saker är så tråkiga, och jobbiga, som att städa ugnen! Många av oss har dessutom en tendens att skjuta upp problemet, det är ju så enkelt eftersom det bara är att stänga luckan för att slippa se det smutsiga eländet. Men bara för att vi inte ser det betyder det inte att det inte finns och den långsiktiga konsekvensen blir tyvärr att jobbet blir ännu jobbigare när vi väl tvingas ta itu med det...

Så rengör du ugnsgaller – utan att lyfta ett finger!

Men det finns faktiskt ett sätt att slippa tråkgörat för alltid och lösningen innebär en smart vardagsstrategi som gör att ugnen helt enkelt inte blir så smutsig att den behöver städas igen. Här är fyra enkla steg som gör att ugnen håller sig ren och fin så att du kan lägga din tid på bättre saker än att slita och skrubba!

4 enkla sätt att hålla ugnen ren

 1. Ställ in en skål med vatten – direkt!
  Häll vatten i en kastrull och ställ in den i ugnen direkt efter att du är färdig med det som du lagade. Skruva upp temperaturen till max och låt kastrullen stå i ugnen i 20 minuter. Ångorna från vattnet förhindrar att rester gror sig fast och du kan enkelt torka av insidan av ugnen med en bit hushållspapper när den har svalnat.
 2. Använd folie
  Älskar du att laga lasagne eller baka pajer? Klä botten av ugnen med lite folie innan du sätter igång för att förhindra att det stänk som ofrånkomligen kommer med dessa rätter får fäste. När du är klar slänger du helt enkelt folien och kan fortsätta att njuta av din fläckfria ugn.
 3. Använd stekpåsar
  Stekpåsar blir snabbt din bästa vän! Använd dem konsekvent när du tillagar kött i ugnen och glöm allt om fula prickar efter stänket.
 4. Ta stickproverna utanför ugnen
  Brukar du kolla rätten eller kakan ungefär halvvägs genom koktiden? Gör dig själv en tjänst och ta ut formen från ugnen, ställ den på ett värmetåligt underlägg och kolla den där. Förutom att du får bättre överblick, undviker du det spill som ofrånkomligen kommer i ugnen när vi petar och rör runt i maten som står där inne.

Därför bör du aldrig använda bakplåtspapper – 5 anledningar

Källa: Good Housekeeping

Fler inspirerande knep hos allas.se: