Slipp illaluktande handdukar – vanliga misstaget

Roman Samborskyi

Luktar dina handdukar illa trots att du redan har tvättat dem, utan att du förstår varför?
Det kan finnas en enkel förklaring på det – med en lika enkel lösning!

I dessa energikristider är det nog många som tänker ett varv extra innan de kör torktumlaren, och kanske hellre lufttorkar tvätten på tvättställ. Men det man kan märka då är att tvätten i stället inte slutar lukta unket eller fuktigt – speciellt tjockare föremål som lakan och handdukar – trots att de är nytvättade. Många märker också att handdukarna börjar lukta mer så fort de blir fuktiga efter användning, trots att de är nya. Men vad beror det på?

Se också: Så fyller du diskmaskinen på bästa sätt
1:18

Efter reklamen: Se också: Så fyller du diskmaskinen på bästa sätt

(1:18)

Slå på ljud

Det undrade en kvinna på Facebook-fansidan för städexperten Mrs Hinch, något som The Mirror också har lyft. Kvinnan skrev om sitt problem med unkna handdukar, och letade svar på den jobbiga odören.

”Mina handdukar luktar när de blir fuktiga efter att man torkat sig efter duschen. Jag tror det kanske är bakterier. Jag tvättar all min tvätt i 30 grader. Behöver jag gå upp i högre temperaturer? Jag har försökt med antibakteriellt tvättmedel och det är ingen skillnad”, skriver hon, och konstaterar att hon också använder sig av ättika som sköljmedel.

Smarta tipsen som ger dig lägre elräkning

Därför luktar handdukarna illa

Svaren lät inte vänta sig – och det var tydligt vad som var problemet. Att tvätta handdukar på så låg värme som 30 grader räcker inte för att få bort de envisa bakterier som trivs i varma och fuktiga miljöer som badlakan i badrum ofta utgör.

”Jag tvättar alltid mina handdukar på 60 graders värme. Har också ättika i tvätten också, eller hushållssoda”, svarar en person.

Så hänger du tvätt utan torkställning – och slipper stryka

”Tvättemperaturen är inte tillräckligt hög för att döda bakterierna. Koka dem genom att tvätta på hög värme”, skriver en annan.

”Alla handdukar och lakan bör tvättas på 60 grader, annars rengörs de inte ordentligt”, sammanfattar en tredje.