Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Slipp illaluktande handdukar – vanliga misstaget

12 jan, 2023 
Aino Oxblod
FotografTT.
Luktar dina handdukar illa trots att du redan har tvättat dem, utan att du förstår varför?
Det kan finnas en enkel förklaring på det – med en lika enkel lösning!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I dessa energikristider är det nog många som tänker ett varv extra innan de kör torktumlaren, och kanske hellre lufttorkar tvätten på tvättställ. Men det man kan märka då är att tvätten i stället inte slutar lukta unket eller fuktigt – speciellt tjockare föremål som lakan och handdukar – trots att de är nytvättade. Många märker också att handdukarna börjar lukta mer så fort de blir fuktiga efter användning, trots att de är nya. Men vad beror det på?

Se också: Så fyller du diskmaskinen på bästa sättBrand logo
Se också: Så fyller du diskmaskinen på bästa sätt

Det undrade en kvinna på Facebook-fansidan för städexperten Mrs Hinch, något som The Mirror också har lyft. Kvinnan skrev om sitt problem med unkna handdukar, och letade svar på den jobbiga odören.

Annons

”Mina handdukar luktar när de blir fuktiga efter att man torkat sig efter duschen. Jag tror det kanske är bakterier. Jag tvättar all min tvätt i 30 grader. Behöver jag gå upp i högre temperaturer? Jag har försökt med antibakteriellt tvättmedel och det är ingen skillnad”, skriver hon, och konstaterar att hon också använder sig av ättika som sköljmedel.

Därför luktar handdukarna illa

Svaren lät inte vänta sig – och det var tydligt vad som var problemet. Att tvätta handdukar på så låg värme som 30 grader räcker inte för att få bort de envisa bakterier som trivs i varma och fuktiga miljöer som badlakan i badrum ofta utgör.

”Jag tvättar alltid mina handdukar på 60 graders värme. Har också ättika i tvätten också, eller hushållssoda”, svarar en person.

”Tvättemperaturen är inte tillräckligt hög för att döda bakterierna. Koka dem genom att tvätta på hög värme”, skriver en annan.

”Alla handdukar och lakan bör tvättas på 60 grader, annars rengörs de inte ordentligt”, sammanfattar en tredje.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons