Artikeln innehåller reklamlänkar

Smarta knepet gör kepsen som ny

En kvinna står vänd mot kameran och har ögonen skymda av en keps.

Foto: Shutterstock/TT

Säg hej då till smutsiga och buckliga kepsar – med det här knepet kommer dina kepsar att bli som nya och samtidigt behålla formen. Väl värt att testa!

Kepsen är huvudbonaden som aldrig går ur tiden. Den är både praktisk och snygg och kommer i så många varianter att det finns en keps för varje tillfälle.

Men smutsiga blir de, det kan man inte förneka. Många har keps när de tränar, joggar eller promenerar och svett och smuts lämnar gärna fula ränder på tyget. Har du barn har du säkert märkt att kepsarna, som förvisso skyddar utmärkt mot stark sol, har en förmåga att bli rejält skitiga efter en dag i sandlådan.

Se också: Superknepet! Så tar du bort klistret efter etiketten

Så tar du bort klistret efter etiketten
Slå på ljud

Tvätta kepsar i tvättmaskinen

Att tvätta kepsar är inte det lättaste. Man vill ju helst att kepsen inte ska tappa formen och en tvättmaskin har dessvärre förmågan att åstadkomma just detta. Buckliga skärmar är inte särskilt snyggt, och för att undvika det kan man snegla mot köket istället för tvättstugan när det har blivit dags för en kepstvätt.

Det finns nämligen ett riktigt smart knep för att få kepsen att bli som ny igen – man tvättar den i diskmaskinen!

Tvätta kepsen i diskmaskinen – så här gör du

Det här knepet är så smart eftersom kepsen hålls på plats på ett helt annat sätt än i tvättmaskinen, och på så sätt undviker man en bucklig och ful huvudbonad. Gör så här:

Superknepet: Så blir ugnsluckan som ny igen

1. Placera kepsen på den övre hyllan i diskmaskinen. Se till att den övriga disken inte är full av tomatsås eller grön pesto!

2. Fyll på med maskindiskmedel. Välj ett diskmedel som inte innehåller blekmedel. Om din keps är vit går det förstås bra om diskmedlet har en blekande effekt.

3. Välj ett program som har så lågt gradantal som möjligt.

4. Ta ut kepsen efter sköljningen, men innan torkningen. Värmen kan nämligen få kepsen att krympa, och det är ju inte så roligt. Låt istället kepsen droppa av sig vattnet tills den torkat.

Klart! Nu ska din keps vara som ny igen.

En som har testat knepet är Ellinor Sirén, som driver bloggen Ekotipset. Så här fin blev hennes sons keps efter en omgång i diskmaskinen:

Tänk på att diskmaskinsknepet inte fungerar särskilt bra på kepsar som är tillverkade av ett finare material, som ull eller sammet. Då är det bättre att skrubba bort eventuella fläckar för hand.

Källa: Afound (länk till Afound), Land

Smarta knepet: Så vet du om avokadon är mogen – och får den att hålla längre