Sofia Wistams smarta knep – får bort fiskskinnet på en sekund
Det handlar om ett supersmidigt (läs frustrationsfritt) sätt att separera skinnet från laxen innan tillagning.
– Smart va?!, utbrister en nöjd Sofia Wistam i en video på TikTok där hon bevisar att knepet faktiskt funkar.
Det är såklart gott att behålla skinnet på laxbiten ibland, exempelvis om det vankas grillning. Men ibland behöver man separera skinnet från laxen. Kanske ska man tillaga den i ugnen täckt av en syrlig sås, kanske ska de slängas ner i en smakrik bouillabaisse eller kanske ska du göra en krämig laxpasta?
Oavsett anledning, så kan själva putsningen av fiskbiten vara lättare sagt än gjord. Även med den finaste av filéknivar blir det ofta en geggig och pillig affär, där det flyger fiskfjäll i hela köket och där man olyckligtvis skär bort bitar av fisken också. Det är ett tidskrävande och frustrerande arbetet helt enkelt.
Så ja, om du är en av de som avskyr att pilla bort skinnet från laxen så kommer det här tipset lagom till pass. Avlägsnandet av skinnet blir både jämnt och går supersnabbt – vem som helst kan göra det!
”Hatar både lukten och smaken av laxskinn”
Det finns ett supersmart matlagningsknep som gör laxskinnsborttagningen oerhört smidig (och fri från svordomar haha). Någon som testat – och blivit frälst – av detta knep är tv-profilen Sofia Wistam.
– Nu ska jag kolla om det här funkar. Det är ett litet hack som jag har sett, säger hon i ett videoinlägg på plattformen TikTok.
Hon fortsätter med att ge lite bakgrund till varför detta knep tilltalade henne och avslöjar bland annat att hon tycker om att panera sin lax. Okonventionellt, men kanske jättesmaskigt?
– Jag hatar nämligen både lukten och smaken av laxskinn. Det är det många som gör. Men nu har jag då fått höra att om man kokar vatten, som jag har gjort här, och häller över så kommer skinnet liksom att lossna av sig själv, säger hon och demonstrerar hela processen framför kameran.
Och ja, resultatet talar för sig själv. Knepet funkar faktiskt!
– Smart va?!, utbrister en nöjd Sofia Wistam som håller upp det avlägsnade skinnet. Precis som utlovat blev det ett jämnt resultat, utan någon som helst geggig fiskfjällsfläck kvar.
Se hela Sofias video nedan:
@sofiawistam Till alla er dom hatar att pilla bort skinnet på laxen! #lifehack #lax #salmon
♬ originalljud - Sofia Wistam
Du kan behöva justera tillagningen av laxen
Många uppmärksamma följare valde att kommentera videoinlägget för att påminna Sofia om att det varma vattnet kan påbörja den korta tillagningsprocessen av den rosa fisken.
Om man märker att fisken börjar tillagas av vattnet, kan det därför vara fördelaktigt att justera receptet något. För att undvika att laxen blir för torr.
Vi på Allas redaktion kommer definitivt att testa detta knep nästa gång det vankas lax på menyn. Kommer du också prova detta? Dela gärna dina tankar med oss!