Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Så får du osten att hålla längre i kylskåpet – vanliga misstaget de flesta gör

16 jun, 2025
Foto: Matilda Mariadotter/TT, Shutterstock/TT
Parmesan, gruyère, emmentaler och cheddar är bara några exempel på goda ostar.
Och alla dina hårda favoritostar kan hålla längre om du förvarar dem på ett speciellt sätt.
Men, om du vill undvika mögel, måste du också hålla dig borta från detta extremt vanliga misstag!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
7 matvaror du inte bör förvara i kylenBrand logo
7 matvaror du inte bör förvara i kylen

Ost finns i många olika former och smaker, och är en av våra mest älskade mejeriprodukter. Men även om man förvarar sina hårda ostar noggrant och omsorgsfullt i kylskåpet, tenderar de att bli tråkiga ganska snabbt.

Osten kan bli torr, möglig eller börja lukta och bli allmänt oaptitlig efter en kort tid i kylen. Vilket såklart påverkar våra kulinariska prestationer i köket och den efterföljande smakupplevelsen.

Men visste du att du enkelt kan förlänga livslängden på din milda eller smakrika favoritost, bara genom att undvika ett vanligt litet misstag?

Vanliga misstaget många gör när de förvarar ost i kylen

Många förvarar sina hårda ostar i plastförpackningar. Antingen den förpackning som osten låg i när den köptes i matbutiken eller inlindad i plastfolie. Detta är dock ett vanligt misstag, för att inte tala om bland det värsta du kan göra mot en fin råvara som ost.

Osten behöver nämligen andas, särskilt eftersom den svettas. Det som händer när man stänger in osten i ett material som plast är att fukt ansamlas och skapar en miljö som främjar att mögel bildas.

Man vill ju såklart hindra osten från att torka ut, men det betyder inte att man vill att den ska ligga indränkt i sin egen fukt. Det är en balansgång – och som tur är finns en otroligt enkelt lösning på problemet!

Förvara inte osten i plastfolie. Då skapar du en grogrund för mögel.Foto: Shutterstock/TT

Så får du osten att hålla längre i kylskåpet

Allt du behöver för att hålla din hårda ost fräsch och mögelfri länge är att slå in den i en vanligt förekommande hushållsprodukt, som du förmodligen redan har hemma i köket. Lösningen stavas; bakplåtspapper.

Annons

Det är den brittiska matvarubutiken Asda som delar det här tipset på sin hemsida. I en artikel förklarar de att bakplåtspappret är det ideala omslagspappret för ost eftersom det tillåter osten att andas, men bevarar fukten och smaken.

Bakplåtspapper är som sagt redan vanligt förekommande i de flesta kök och med detta tips kan vi bara konstatera att det är en väldigt mångsidig produkt.

Även vaxpapper ska fungera fint till ostarna. Bivaxdukar bör dock undvikas på vissa typer ostar enligt svenska Livsmedelsverket.

Foto: Shutterstock/TT

Knepet som faktiskt fungerar

Hur gör man då om man vill använda sig av knepet? Jo, det är enkelt. I stället för att slå in dina ostar i plastfolie, slår du in dem i bakplåtspapper och se till så det sluter tätt. Det är ett viktigt steg för att osten ska hålla sig fräsch så länge som möjligt. Här kan du behöva fästa med ett snöre eller en tejpbit så att pappret håller sig på plats.

Du kan med fördel lägga det lilla pappersknytet i en matlåda eller i en ostkupa efteråt, om du vill ge osten lite extra skydd i kylskåpet.

Här är maten som gör att du sover bättreBrand logo
Här är maten som gör att du sover bättre

Väl i kylskåpet rekommenderas det att osten förvaras i mitten av kylskåpet i grönsakslådan, där temperaturen och luftfuktigheten är så stabil som möjligt.

Annons