Då vet du om din krydda är gammal – det ska du tänka på med bäst-före datum

Salt och peppar är nog de kryddor som används flitigast i kryddskåpet, och som man kanske inte ens kollar bäst-före datum på, eftersom de tar slut med jämna mellanrum.
Desto annorlunda är det med den där gurkmejan som använts en gång i en gryta för länge sedan som man ville testa. Eller kanske den där särskilda kryddan som det bara behövdes ett kryddmått av i degen till ett julbröd.
"Tror det finns ett missförstånd"
Förmodligen har du en hel del kryddburkar som passerat bäst-före datum. Men kan de användas ändå? Du ska absolut tänka en extra gång innan du kastar dem i återvinningen.
Svenskarna slänger ungefär 15 kilo mat per person och år, men just kryddorna verkar få vara kvar i skåp och lådor. Rena kryddor som förvaras torrt håller i princip hur länge som helst, skriver TT.
– Jag tror att det finns ett missförstånd, att många tror att de blir dåliga om de äter något som passerat bäst före-datum, säger Anna Hultqvist, hållbarhetschef på Matsmart.
Så vet du om en krydda är gammal
Per Samuelsson jobbar som kock -och restaurangägare i Jönköping. Han tycker det är bra att ibland rensa i kryddskåpet, men det handlar om en annan anledning än att kryddan skulle vara dålig.
– Med tiden avtar ju smakerna, så är det ju. De här med bäst-före handlar kanske mer om funktionen på kryddan snarare än att den blir dålig. Härsken blir den ju sällan, säger han till P4 Jönköping.
Knepet är alltså att smaka på kryddan. Förutom att det finns risk för en smaklös måltid kan konsistens också påverkas.
– Har du till exempel oregano, som du har i mycket av eftersom den inte smakar så mycket, får du ju istället plötsligt lite av en sågspåns-feeling.
Åt en krydda som var 100 år
Förra året utsågs Sveriges äldsta krydda av e-handelsföretaget Matsmart. Vinnaren blev en 100 år gammal starkpeppar, som Kicki Högberg och Mikael Nilsson i Varberg förvarat i generationer. Priset blev en måltid lagad av stjärnkocken Fredrik Eriksson.
– Det var stryka kvar, den hade inte alls tappat smaken så mycket. De har legat i en låda, i små påsar. Så jag tror förvaringen har hjälpt till att behålla smaken. Maten var helt fantastisk god, säger Kicki Högberg till Godare.
Det var inte fören 1985 som det blev obligatoriskt att märka kryddor med bäst-före datum. Och kanske ska vi börja tänka mer som förr, att inte fästa oss vid datum utan istället dofta och smaka!