Superknepen: 15 saker att göra med omaka strumpor

Mellan ett par svarta kostymbyxor och ett par loafers skymtar omaka, mösntrade strumpor i rosa och grönt

Foto: Odd Andersen, TT

Att det går strumptroll i tvättmaskinen är vid det här laget vida känt, men det förändrar inte faktumet att en ensam strumpa är meningslös – eller?
Här är 15 sätt att ge din ensamma strumpa en andra chans.

1. Hoppas på återförening

Då och då ler lyckan, även mot strumplådan. Förvara dina omaka strumpor i en särskild låda, och gå då och då igenom dess innehåll. Kanske har ett helt par hittat tillbaks till varandra med tiden.

2. Använd vid grovstädning

En ensam randig socka är kanske inte så klädsamt att ha på foten, men fungerar utmärkt när det är dags att handskas med envisa fläckar som kökshandduken faktiskt är för fin för. Torka av en flottig ugn, fläkt eller spis, sedan är det bara att kasta strumpan utan dåligt samvete.

3. Rengör din bil och andra fordon

Enkla knepet: Så håller du tangentbordet rent

Du kan använda sockor för att tvätta bilen, polera kromen, och torka bort olja. Också cykeln mår bra av att torkas av då och då. När du hanterar inoljade kedjor fungerar en strumpa på handen dessutom som skyddshandske.

4. Dammtorka

Med en fuktad socka över handen så kommer du åt damm, hår och smuts på apparater, bord, persienner och allt annat som behöver rengöras.

5. Putsa eller impregnera skor

Istället för att använda en trasa kan du ta en gammal strumpa för att smörja in dina skor med fett och sedan putsa dem.

6. Tvätta fönster

Små fibrer från strumporna kan lämna lite ludd på fönsterrutan, men när du stöter på en fläck som behöver gnuggas lite extra är strumpan ett enkelt litet verktyg som låter fönstertrasan förbli torr lite längre. Att du kan trä strumpan över handen som en vante innebär lite extra precision.

7. Hitta småsaker du tappat på golvet

Så funkar den smarta handsteamern – ett nytt sätt att stryka

Dammsugaren gör sig ofta skyldig till att suga upp småting som hamnat på golvet. Särskilt obehagligt är det när något stort och metalliskt skramlar till inne i slangen. Men om du på förhand vet om att något litet, som muttrar, örhängen eller synålar har hamnat på golvet kan kombinationen dammsugare och strumpa komma väl till hands. Trä en strumpa över dammsugarens munstycke, säkra med en snodd och fånga in det lilla du letat efter.

8. Skydda och förvara golfklubbor

Använd gamla strumpor för att täcka golfklubborna så att de inte slår och skaver mot varandra när du transporterar dem.

9. Förvara av golf-, tennis- och pingisbollar

Håll ihop och förvara små bollar i strumpor. Du får tag i dem lättare och förhindrar att de rullar runt i lådor.

Så rengör du ugnsluckan på nolltid:

Så rengör du ugnsluckan på nolltid
Slå på ljud

10. Skydda värdesaker under resor eller flytt

På resa hamnar smycken ofta tillsammans med halv-rena sminkbortsar och krämer i necessären, och under flytt är som bekant hela hushållet upp- och nedvänt. Lägg värdesaker i gamla strumpor för att skydda och hålla reda på dem under transporten. Strumpan kommer att vaddera värdesakerna och om olyckan skulle vara framme och något går sönder så kommer skärvorna ligga säkert i strumpan och bli mer lätthanterliga.

11. Skydda ditt golv

Om tunga möbler ska flyttas eller om du inte har några möbeltassar så kan det vara en idé att trä strumpor över möblemangets ben, kanske flera stycken för att vara på den säkra sidan.

12. Bekämpa ohyra

Malkulor som annars rullar omkring kan läggas i en ren strumpa och hängas från taket i din garderob eller placeras på en hylla vid förvaring av vinterkläder.

13. Gör en tvålpåse

Perfekt till verkstaden eller växthuset. Lägg en tvål i en ren strumpa. Friktionen från strumpan gör tvålen mindre hal och mer effektiv mot grov smuts. Dessutom kommer tvålen att hålla längre och skumma bättre.

14. Håll reda bland dina tekniktillbehör

Superknepet: Så gör du eget fönsterputsmedel

Konverterare som gör att två par hörlurar kan användas på samma telefon, kablar som överför bilder till din kamera och pyttesmå laddsladdar till bluetooth-hörlurar och annat som gör livet lite roligare. Vi är idag ganska beroende av vår teknik. Och vår teknik är i sin tur beroende av en uppsjö minisladdar som trasslar ihop sig och är svåra att hålla reda på. Genom att prydligt men bestämt linda ihop och förvara allt inuti en strumpa blir jakten på småsladdar lite lättare.

15. Lämna in dem för textilåtervinning

Det är inte bara hela och rena kläder som tas emot på Myrorna eller andra ställen där du kan lämna gamla textilier. Trasiga strumpbyxor, ensamma strumpor, slitna trosor och trasiga lakan kan nämligen återvinnas! Textilfibrer som inte kan återanvändas blir därmed råmaterial till hållbara produkter som isolering och takmattor.