Lästips: Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Så blir du av med svartmögel i badrummet – 4 enkla städknep

14 aug, 2023
author Josefin Westin
Josefin Westin
FotografShutterstock
Svartmögel i badrum är vanligare än många tror.
Här är bästa knepen för att bli av med angreppen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så städar du ditt hem - på 60 minuterBrand logo
Se också: Så städar du ditt hem - på 60 minuter

Mögel i badrummet är minst sagt en ovälkommen gäst. Ändå dyker det upp titt som tätt i badrum och är rätt vanligt. Svartmögel har mörkt svartgröna prickar eller fält. Det angriper gärna fuktiga miljöer som badrum och områden som kakelfogar, duschmunstycken, duschdraperi och avlopp.

Direkt det upptäcks bör de behandlas. Det är alltid en dålig idé att vänta med att sanera mögel. Får svartmögel fäste kan det bli svårt att bli av med och enda utvägen är då att byta ut det material som angripits i badrummet.

Så blir du av med mögel i badrummet

Har du mindre områden av mögelangrepp i badrummet bör du först testa att på egen hand bli av med det. Här är bäst knepen.

1. Ättika

Om du har lite svartmögel i duschen kan du testa att använda ättika. Syran i den tar nämligen död på vissa mögelarter. Använd alltid gummihandskar på händerna.

  • Blanda två deciliter ättika med två deciliter vatten i en sprayflaska och använd det som rengöringsmedel.

  • Spraya ättiksblandningen på det angripna området och låt det verka i två till tre timmar.
  • Spraya på nytt och skrubba på den behandlade ytan med exempelvis en grov tandborste. Skölj av området efteråt.

Använd gärna ättiksblandningen även i förebyggande syfte för att hålla mögel borta från ditt badrum.

2. Bikarbonat

Även bikarbonat kan göra susen. Om du har hårt angripna ytor kan bikarbonat ensamt eller i kombination med ättika rengöra hårt angripna ytor i badrum och dusch.

Använd bikarbonat för att skura fogarna i badrummet genom att blanda det med lite vatten till en pastaliknande konsistens. Skura sedan med en borste för att få fogarna rena. Om det behövs en dunderkur blanda bikarbonat i ättikssprayen. Den nya blandningen kan fräsa och bubbla när ytan behandlas och visar att rengöringen sätter igång. Skrubba ytan, låt verka en stund och skölj sedan med vatten.

Annons

3. Fogborste

För att rengöringsmedlet ska kunna verka ordentligt och komma åt det angripna området, som på fogar mellan kakel- och klinkerplattorna, behöver du använda en borste. Det finns olika specialborstar att köpa men en gammal tandborste funkar nog så bra.

Doppa borsten i bikarbonatspastan och skura fogarna.

4. Såpa

Var försiktig med ättika och bikarbonat på stengolv. Det fräter på stenen och ger matta fläckar som inte går att få bort. På stengolv fungerar i stället såpa lika bra.

Så får du bort rödmögel

Det är inte bara svartmögel som kan få fäste i ditt badrum utan också rödmögel. Rödmögel ser ut som en rosa eller rödslemmig hinna i olika vrår i badrummet som runt avlopp och på duschgolv.

Allt mögel är hälsofarligt och ser du tendens till rödmögel bör du även ta bort det. Använd samma metod som för att få bort svartmögel.

Så håller du mögel borta från ditt badrum

  • Mögelsvampar sprids i en fuktig miljö. Det kan bero på att ventilationen i badrummet inte funkar eller saknas. Se därför över ventilationen i ditt badrum.

  • Städa ditt badrum varje vecka och spraya förebyggande med ättiksprit blandat med vatten på exempelvis kaklet i duschen.

Vad ska du göra om problemet kvarstår?

Om dina problem med svartmögel är större och inte hjälper med ättika kan det behövas speciella bekämpningsmedel mot mögel. Eftersom det är starka kemikalier inblandade bör du överväga att ta hjälp av en saneringsfirma.

I värsta fall om problemet kvarstår och möglet kommer tillbaka igen kan ditt badrum behöva en lättare renovering. En del bakterier sitter djupt i kakelfogarnas porer och går inte att städa bort. En saneringsfirma kan sanera ditt badrum, ta bort den skadade fogen och ersätta den med en ny utan att skada badrummets tätskikt.

Källa: Hemfrid

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons