Svarta fläckar i vattenkokaren – detta är det egentligen

  • author Beatrice Söderlund
    Beatrice Söderlund
Vattenkokare och kvinna
Foto: Shutterstock
Har du tittat ner i vattenkokaren och märkt små svarta fläckar eller en tunn beläggning? Ingen fara – det är faktiskt inte mögel, trots att det kan se ut så vid första anblick.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Ekohemmet #11 - Fräscha upp din illaluktande termosBrand logo

Ekohemmet #11 - Fräscha upp din illaluktande termos

Vattenkokaren är en smidig kökspryl i många hem – perfekt för att snabbt koka upp vatten till te, kaffe eller matlagning. Men ibland kan man kasta en blick ner i kannan och upptäcka små svarta fläckar på botten eller längs kanterna. Den första tanken är ofta: ”Usch, är det mögel?”

Då kan du vara lugn – det är faktiskt inte mögel, utan något helt annat. Och det bästa av allt är att de svarta fläckarna är ganska enkla att få bort.

Det är de svarta fläckarna i din vattenkokare

Lyckligtvis är det inte mögel du ser. De svarta prickarna är vanligtvis beläggningar av kalk, mineraler eller små brända partiklar som bildas över tid när vatten kokas upp om och om igen. Hur mycket som samlas beror på hur hårt vattnet är där du bor.

Vattenkokare.
Vattenkokare är en effektiv kökspryl.Foto: TT,Jens Lindström

Så kan du kalka av din vattenkokare

Det finns en rad tips och trix för att få bort kalk från din vattenkokare. Instagramkontot Ekotipset har en guide:

  1. Häll 1 dl ättika (eller 2 dl ättiksprit) samt 3 glas vatten i vattenkokaren. Låte det koka upp.

  2. Tillsätt vatten så att vattenkokaren blir fylld.

  3. Koka upp igen.

  4. Häll ut vätskan och skölj ur vattenkokaren. Vid behov, koka upp vatten några gånger så att eventuell smak från ättikan försvinner.

Källa: Ekotipset

Varför bildas kalk i vattenkokaren?

När vatten kokar fälls mineraler som kalcium och magnesium ut och bildar vita eller gulaktiga avlagringar i vattenkokaren. Dessa mineraler finns i många vattensorter, särskilt i Danmark, där regnvatten passerar kalk- och kritstenslager och blir hårt vatten.

Kalken syns tydligast på värmeelementet, där vattnet blir som varmast, och kan göra insidan av vattenkokaren mindre vacker. Den påverkar också värmningen – ett tjockt lager kalk gör att elementet måste jobba hårdare, vilket kan ge längre koktid, högre energiförbrukning och ibland påverka smaken på vattnet.

Regelbunden rengöring hjälper både vattenkokaren och smaken på vattnet, skriver Kalkexperten.

Källa: Kalkexperten