Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Så länge håller din tomatpuré i kylen – då kan du absolut inte äta den

28 okt, 2025
author Beatrice Söderlund
Beatrice Söderlund
Kvinna som tittar in i en kyl, till vänster om henne syns tomatpuré
Foto: Shutterstock
Tomatpuré kan vara en viktig råvara i grytor och tomatsåser. Frågan är bara hur länge den håller i kylen och kan vi äta den även om den har möglat?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Rengör dina hörlurar med häftmassaBrand logo
Rengör dina hörlurar med häftmassa

Tomatpuré är en uppskattad basvara i många kök, den ­röda pastan som ger smak och färg åt allt från grytor till såser. Men hur länge håller egentligen tomatpuré i kylskåpet när den väl är öppnad? Och om det dyker upp mögel – går det då att bara skrapa bort det och använda resten?

Så länge håller din tomatpuré efter öppning enligt matjättarna

Som med all mat är det klokt att lukt och smaka för att bedöma om produkten fortfarande är bra. Tomatpuré som luktar fräscht och har normal färg och konsistens går oftast utmärkt att använda. För bästa kvalitet och hållbarhet rekommenderas det att tomatpuré ska förvaras svalt och torrt innan öppning.

Efter den har öppnats ska den förvaras i kylskåp (+8 °C) och ätas upp inom 30 dagar, skriver både Willys och Hemköp på deras hemsidor.

Annons

Tomatpuré

Vad är tomatpuré?: Koncentrerad tomatmassa gjord av mogna tomater som kokas och reduceras för att få en djup smak och tjock konsistens.

Används till: Grunder i soppor, grytor och marinader. Ger fyllig tomatsmak.

Förvara:

  • Oöppnad: Förvaras svalt och torrt, håller 1–2 år.

  • Öppnad: Förvara i kylskåp, gärna täckt med ett tunt lager olja. Håller cirka 30 dagar.

  • Frysning: Går bra att frysa i mindre portionsbitar för längre hållbarhet.

Senaste från Allas

Slipp möglig tomatpuré – tipsen som förlänger hållbarheten

Du har säkert varit med om att din tomatpuré börjat mögla. I fall den gjort det ska du kasta den eftersom du inte bör äta mat som möglat, då det kan finnas mögelgifter i den, skriver Livsmedelsverket.

Men för att minska risken för mögel finns flera tips, bland annat har Instagramkontot Ekotipset rekommenderat att frysa in din tomatpuré i iskubsformar. På så sätt kan du enkelt ta fram och använda precis den mängd du behöver.

Annons

Kocken och matlagningsexperten Zeina Mourtada tipsar om att hälla ett tunt lager olja över tomatpurén när den förvaras i burk i kylskåp. Det hjälper till att bevara den fräsch längre och motverkar att mögel bildas. Det bästa är att förvara purén i en glasburk tätt försluten.

”Det bästa sättet att slippa att det bildas mögel på toppen är att lägga olja över och förvara i kylen. Då håller burken sig fräsch länge. Tänk även på att hålla kanterna fräscha. Brukar skrapa ner all tomatpuré som fastnar på kanterna med en slickepott.”, skriver hon på Instagram.

Källa: Livsmedelsverket, Willys, Hemköp

Annons