Kan man frysa in crème fraiche? Så förvarar du den på bästa sätt
Att frysa mat är ett smidigt sätt att minska matsvinn. Men inte alla livsmedel tål frysen lika bra – särskilt när det gäller mejeriprodukter som crème fraiche eller gräddfil.
Vissa produkter förändrar konsistens och smak när de tinas, medan andra klarar frysen utan problem. Här går vi igenom vilka mejeriprodukter som lämpar sig för frysning och varför du inte ska frysa crème fraiche.
Det händer när du fryser crème fraiche eller gräddfil
Crème fraiche tappar sin lena konsistens när den har frysts och tinats, den blir grynig och vattnig. Därför är det bäst att undvika att frysa den om du kan, skriver Arla.
Om du ändå valt att frysa den behöver den inte gå till spillo. Den går fint att använda direkt i fryst form, i smoothies eller som ingrediens i glass. Maximal frystid på crème fraiche är på tre månader.
Arla avråder också från att frysa gräddfil, eftersom den får en tråkig och vattnig konsistens när den tinats upp. Det går dock att äta i fryst form men vid upptining blir de ofta gryniga.
Vilka mejeriprodukter kan jag frysa in?
• Smör- och rapsolja: Går bra att frysa
• Bregott: Går överlag bra att frysa
• Grädde: Både vispgrädde och matlagningsgrädde ska gå bra att frysa
• Mjölk: Går bra att frysa in
• Ost: Går ofta bra att frysa in, men det finns saker att tänka på som Allas har skrivit om tidigare.
• Yoghurt: Funkar att frysa in, kan ätas som glass exempelvis.
Källa: Arla
Crème fraiche har längre hållbarhet än vad man tror
Crème fraiche har ofta längre hållbarhet än man tror. Förvaras den kallt kan den hålla sig 7–10 dagar efter bäst före-datum. Luktar och smakar den som vanligt är den helt okej att använda.
Eftersom crème fraiche är så mångsidig är det lätt att ta tillvara på rester. Använd en klick i grytor eller gratänger. När den väl är tillagad i en rätt går det dessutom bra att frysa in maten.
Källa: Arla
