Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Så länge håller en tub kaviar i kylen – då måste du slänga den

22 okt, 2025
author Beatrice Söderlund
Beatrice Söderlund
Kvinna vid ett kylskåp och en tub kaviar.
Foto: Shutterstock
Hur länge håller en tub kaviar i kylen? Det är en vanlig fråga i många svenska hushåll där kaviar ofta är en självklar del av frukostbordet...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlarBrand logo
Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlar

Det är lätt hänt att öppnade burkar och förpackningar blir stående längst in i kylskåpet och glöms bort. Många av oss har nog upptäckt en halvtom burk kaviar eller en gammal sås långt efter bäst före-datum – men hur farligt är det egentligen, och hur länge håller en tub kaviar i kylen?

Så länge håller en tub kaviar i kylen

Enligt organisationen Svensk Fisk håller en vanlig tub kaviar ungefär sex månader i kylskåp efter att den har öppnats, skriver Recept.se

Annons

För att förlänga hållbarheten bör tuben förvaras i kylskåpets kallaste del. Enligt Råd & Rön kan det inte heller bildas farliga bakterier i tubkaviar som gör oss sjuka.

Bild på ett ägg med kaviar.
En en vanlig tub kaviar håller ungefär sex månader i kylskåp efter efter att den har öppnats.Foto: SVEN-OLOF AHLGREN / TT

Senaste från Allas

Då vet du om din kaviar är dålig

Om tuben har stått ett tag utan att användas, rekommenderas det att man klämmer ut ett par centimeter innan man äter – på så sätt får man bort den kaviar som varit i kontakt med luft och säkerställer att innehållet är fräscht.

Annons

En kaviartub är en konserv när den är oöppnad och som många känner till håller öppnade produkter kortare. Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, har i en intervju med Råd & Rön gått igenom saker att tänka på.

– Den mesta maten kan man lukta och smaka på för att avgöra om den är okej, om man inte tillhör en riskgrupp, som till exempel gravida eller de som har nedsatt immunförsvar – för dem gäller särskilda regler, säger hon.

Det är alltså viktigt att lukta och smaka på sin kaviar om man är osäker, den ska ha en rökig doft – inte lukta surt och ruttet. Då kan den vara dålig och kan behöva kastas.

Se över kaviarns färg, den ska vara ljusrosa till beige. Undvik att äta den om den ser missfärgad ut.

Källa: Recept.se, Råd & Rön

Annons