Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Tänk på detta innan du kör ugnens självrengöringsprogram – särskilt om du har fåglar

16 nov, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster veterinären Cecilia Trägårdh, till höger, en modern ugn.
Pyrolys-ugnens självrengöringsprogram är livsfarligt för dina fåglar. Den höga temperaturen sprider livsfarliga partiklar som kan leda till döden. Ett nyligen uppmärksammat fall aktualiserar frågan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I slutet av september skrev kvällstidningarna och Värmlands folkblad om ett fall i Värmland.

En kvinna följde pyrolysugnens uppmaning att starta pyrolys-ugnens rengöringsprogram. Sedan åkte hon och handlade. När hon kom tillbaka en halvtimme senare hördes inte det vanliga kvittret från undulaterna.

De låg döda på burens golv.

Se också: Så hanterar du trauma efter en olycka

Så hanterar du trauma efter en olyckaBrand logo
Så hanterar du trauma efter en olycka

En liknande händelse inträffade 2018 i Eskilstuna då två undulater dog strax efter att samma slags rengöringsprogram hade satts igång.

Detta är pyrolys

En pyrolys-ugn är en relativt ny sorts ugn som är gjord för att klara höga temperaturer. Det behövs framför allt för att rengöringsprogrammet ska kunna värma upp ugnen till 500 grader.

Annons

Rengöringsprogrammet kör flera timmar och gör matrester och fett till ett fint pulver. Efter avsvalning kan man bara torka ur insidan av ugnen med en trasa.

Men dessa ugnar kommer också med en särskild formulering. I fallet i Värmland uppgav kvinnan att det fanns en kort text på sida 42 om att vissa fåglar och reptiler kan vara extremt känsliga mot ångan som släpps från rengöringen. Sedan följde meningen: "Avlägsna husdjur (särskilt fåglar) från produktens närhet under och efter pyrolys-rengöringen."

Kvinnan kontaktade Ikea, som ugnen hade köpts ifrån, och efterlyste en tydligare varningstext. Ikea svarade i Aftonbladets artikel att ett fåtal liknande fall hade rapporterats. Företaget beklagade också vad som hade hänt och skulle titta på hur varningstexten kunde förbättras i bruksanvisningen.

Veterinären svarar

Cecilia Trägårdh är veterinär på Fågel & smådjurskliniken i Lomma. Hon lider med djurägarna som drabbats.

– Det är givetvis väldigt sorgligt.

Annons

Varför är dessa pyrolys-ugnar så farliga?

– De har en teflonliknande beläggning och när den hettas upp över cirka 280 grader frigörs mikrosubstanser som är giftiga. I synnerhet för småfåglar som undulater. När de andas in ångan får de blödningar i lungorna och får akuta andningsproblem och kan dö väldigt snabbt. Ofta hittar man bara sin fågel avliden utan några tecken på synliga skador.

Cecilia Trägårdh berättar också att det har förekommit liknande olyckor vid användning av stekpannor med teflonbeläggning.

– Det sker inte när man steker som vanligt, men om man glömmer en sådan på spisen kan den komma upp i ett högt gradantal. Då frigörs de här ångorna. Därför brukar man generellt avråda att ha sådana stekpannor om man har till exempel papegojor eller andra fåglar i sitt kök.

Har du varit med om ett sådant här fall?

– Jag har bara varit med om ett sådant fall under mina år. Det var inte en undulat utan en lite större fågel. Det var i ett fall med att någon hade glömt en stekpanna på spisen. Fågeln blev jättesjuk och kunde tyvärr inte räddas.

Annons

Vad är ditt råd till småfågel-ägare om man har en pyrolys-ugn och vill köra självrengöringsprogrammet?

– Att ta bort dem från köket, om man har dem där. Jag kan inte säga hur långt dessa mikropartiklar sprider sig, men fåglarna ska hållas helt borta från det här – även efteråt. Jag kan inte svara på hur länge efteråt men vill man vara på den säkra sidan ska man inte köra programmet alls om man har fåglar inomhus. Jag rekommenderar inte> heller att man använder teflonstekpannor. Det är så lätt att glömma bort stekpannan ett kort tag och då kan det vara försent.

Se också: Här pratar papegojan Sune skånska

Här pratar papegojan Sune skånskaBrand logo
Här pratar papegojan Sune skånska
Annons