Julbordets godsaker kan förgifta husdjuren – 7 livsmedel veterinären flaggar extra för

Till höger, en hund som väntar vid bordet, till höger, en griljerad julskinka.

Foto: Till vänster, Shutterstock/TT, till höger, Johan Nilsson/TT

Det kan vara svårt att motstå ett par hundögon som suktar efter rätterna på julbordet. Men det finns anledning att låta bli. Royal Canin har kartlagt de farligaste godsakerna inför högtiden.

I november börjar flera av oss att tjuvstarta på julborden. Gott och trevligt för människorna, men våra husdjur ska helst hålla sig från läckerheterna. De kan bli sjuka och i värsta fall även bli förgiftade.

- Julmat är generellt mycket fet och innehåller höga halter salt, vilket katter och hundar är känsliga för. Det finns även vissa ingredienser i julmaten som är direkt giftiga, säger Karin Eliasson, legitimerad veterinär på Royal Canin i ett pressmeddelande.

Se också: Här är de 7 mest populära hundraserna – är din hund med?

Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?
1:19

Efter reklamen: Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?

(1:19)

Slå på ljud

Hon ger rekommendationen att istället ge något anpassat hund- eller kattgodis, med lågt kaloriinnehåll.

- Det är lätt att missbedöma hur mycket extra kalorier en liten bit leverpastej eller fet skinka egentligen innebär för en katt eller hund.

Här är julmaten som alla hund- och kattägare bör se upp med.

1. Lök

Lök i alla former är giftigt för både hundar och katter. Det är ett livsmedel som till exempel förekommer rikligt i köttbullar, prinskorv och löksill. Lök kan skada de röda blodkropparna hos husdjuren och riskera att orsaka blodbrist. Tänk på att även små mängder lök regelbundet kan vara skadligt.

2. Julskinkan och ostar

Skinka och ost står högt i kursen för våra sällskapsdjur. Men skinkans salthalt och svålens fetthalt kan ge orolig mage och i förlängningen orsaka inflammation i bukspottkörteln. Samma sak är fallet för feta ostar.

Varför dricker vi julmust i Sverige? Historien bakom traditionen

3. Benrester

Vi är många som tycker om revbensspjäll på julbordet. Ge inte dessa till husdjuren. Benrester kan knäcka en tand, leda till förstoppning eller i värsta fall orsaka livshotande skador på tarm eller magsäck.

4. Choklad

Teobromin är ett ämne i choklad som är giftigt för hundar och katter. Ju mörkare choklad, desto mer teobromin innehåller chokladen. Vanliga förgiftningssymptom är kräkningar, magsmärtor, snabb puls, skakningar och salivering.

Med andra ord: Håll Aladdinasken på betryggande avstånd.

5. Russin

Jultid är glöggmysets tid. Russin, som många lägger i, kan leda till njurskador hos speciellt hundar, men även katter är känsliga. Detta gäller även för vindruvor. Några sådana räcker för förgiftningssymptom.

Katten Oskar är 25 år – får inte gå ut ensam längre

6. Nötter

Nötter kan ställa till det på två sätt. Dels kan de fastna i halsen, dels leda till förgiftning. Särskilt har Macadamianötter visat sig vara giftiga för hundar. Dessa kan orsaka förgiftningssymptom som slöhet, kräkningar och problem med att stå.

7. Ojäst deg

Deg kan jäsa i magen och bilda alkohol. Gaser kan bildas och magen kan svullna upp. Risken är överhängande för svår smärta och andra allvarliga komplikationer.

Ta kontakt med din veterinär om du misstänker att din hund fått i sig något farligt eller olämpligt.

Se också: Den här hunden ska du skaffa baserat på ditt stjärntecken

Den här hunden ska du skaffa baserat på ditt stjärntecken
1:57

Efter reklamen: Den här hunden ska du skaffa baserat på ditt stjärntecken

(1:57)

Slå på ljud