Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Så hackar du lök utan att gråta – 7 smarta tips!

25 nov, 2021 
Mikaela Alex
Hackad lök på skärbräda tillsammans med en vass kniv.
Svidande ögon och rinnande tårar. Alla som någon gång har hackat lök känner säkerligen igen sig i den tårdrypande beskrivningen av hushållssysslan. Här listar vi sju enkla knep som gör att du faktiskt kan hacka lök utan att gråta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När man skalar eller skär lök frigörs det vissa enzymer i löken – så kallade allinaser. Enzymerna reagerar med svavelhaltiga aminosyror i löken och bildar ämnet syn-propanethial-S-oxid. Det är denna substans som framkallar tårar i ögonen på den som hanterar lök.

När ämnet kommer i kontakt med ögats hornhinna skickas genast elektrokemiska signaler till hjärnan, som ger tårkanalerna order att producera tårar. Det är en helt naturlig reaktion när ögat utsätts för ett irriterande ämne.

Men hur naturligt det än är så kan det vara riktigt irriterande att behöva stå ut med tårar och svidande ögon när det är dags att laga mat och hacka lök. Här har vi därför samlat sju enkla tips på hur du kan hacka lök utan att gråta allt för mycket.

Hacka lök utan tårar – 7 enkla tips som hjälper

1. Lökglasögon

Grattis till alla oss som dagligen bär glasögon! För dig som inte gör det, rekommenderar vi att du plockar fram ett par solglasögon, simglasögon, skyddsglasögon eller speciella lökglasögon. Greppa kniven, skärbrädan och börja hacka! Läs mer och köp ett par lökglasögon här. (reklamlänk)

Kvinna hackar lök med ett par lökglasögon på sig.

2. Hacka löken med smart redskap

Med en smidig lökhackare hackar du lök utan problem.

Markus lökhackare från Markus Aujalay har tidlös design med knivar i metall för enkel användning. Uppsamlingsskålen och locket gör bland annat att inga ångor från löken når dina ögon. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Lökhackare som hackat lök.

3. Vass kniv – hacka lök som en kock

Ett av de bästa knepen för att slippa gråta är att använda en riktigt vass kniv. Försök också att hacka löken riktigt snabbt, precis som en kock. Varför? Ju snabbare du är, desto mindre irriterande gaser frigörs.

Annons

4. Gnugga med citron

Gnugga skärbrädan med en citronklyfta innan du börjar hacka löken. Sedan kan du enkelt skära den utan tårar i ögonen. Citronen minskar också risken för att skärbrädan ska lukta lök permanent.

Citroner på en skärbräda.

5. Frys löken

Ett alternativ är att lägga löken i frysen i minst en timme innan du börjar hacka den. Om löken är tillräckligt kall förhindrar det irriterande tårar och den brännande känslan i ögonen. Visst blir det lite jobbigare att hacka en lök som är frusen, men om du slipper de störiga tårarna kan det vara väl värt ett försök.

Annons

6. Olja på kniven

Att vi börjar gråta när vi hackar lök beror som sagt på att kroppen försöker skölja ur ögonen för att skydda sig från enzymerna. Om du oljar in knivbladet med lite matolja gör den att ämnena som tårar ögonen kapslas in – och du slipper gråtfest!

7. Tugga på bröd eller knäckebröd

Testa att suga på en bit bröd eller knäckebröd nästa gång du skalar, hackar eller skivar lök. Flera av våra läsare vittnar om att detta ska minska risken för tårar. Kanske beror det på att brödbiten suger åt sig de irriterande gaserna som stiger från löken mot ditt ansikte? Oavsett vad, skadar det inte att testa.

Extra tips – smart grönsaks- och lökhållare!

Grönsakshållare för effektiv skärning. Hacka snabbare och använd hela grönsaken samtidigt som du skyddar fingrarna. Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

Se också: 7 grönsaksrester du aldrig ska slänga

7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!Brand logo
7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!

Källor: Måbra.com och Mittkok.se

Annons