Våfflor är gott, men att rengöra våffeljärnet är inte alltid så roligt. Läs knepet som gör det enkelt!
Våfflor är väldigt gott, tycker de allra flesta. Vuxna som barn gläds åt den enkla rätten som kan fungera som både huvudrätt och efterrätt. Mindre roligt är när våffeljärnet ska göras rent. Ett evighetstorkande med hushållspapper. Därför kommer vi med årets bästa husmorsknep.
Rengör våffelgärnet skonsamt
Har du teflonbelagt våffeljärn eller ett gammalt hederligt “riktigt” järn utan yta? Är det ett teflonbelagt våffeljärn ska du vara försiktig så att ytan inte förstörs! Då passar vår diskvåffla perfekt som rengör skonsamt.
7 godsaker du kan göra i våffeljärnet
Gör en alldeles egen diskvåffla
Gör en diskvåffla! Du rengör helt enkelt järnet genom att göra en så kallad ”diskvåffla”. Diskvåfflan drar själv ut smuts och smak, och ska alltså inte ätas.
Ingredienser:
1/2 dl vatten
2 matskedar salt
1 deciliter vetemjöl
Gör så här:
Blanda vatten, salt och vetemjöl. Späd ev med vatten om smeten blir för tjock, den ska gå att breda ut i järnet. Grädda smeten precis som en vanlig våffla.
Om ditt järn är väldigt smutsigt kan du behöva upprepa proceduren.
Torka av med en fuktig trasa efteråt. Klart!
Formbröd
Om du inte vill ha besväret med att fixa smet kan du försöka med brödknepet. Passar framför allt när du gräddat våfflor med mycket fett, eftersom bröden effektivt suger upp fettet.
Grädda helt enkelt en till två skivor formbröd i våffeljärnet. Det suger upp fettet och du slipper torka av ytan där våfflorna gräddats. Avsluta med att torka av med en lätt fuktad trasa eller hushållspapper. Klart!
För den som inte räds os kommer här ytterligare ett knep:
Bränn bort smutsen!
Låt våffeljärnet grädda utan smet i några minuter tills smutsen bränns bort och torkar järnet. (Vädra ordentligt och stäng ev av brandvarnaren). Stäng av våffeljärnet och låt svalna.
Sen kan du blåsa bort de förkolnade resterna och torka ur järnet med hushållspapper.