Så bakar du som en konditor – 9 prylar som förenklar jobbet

En kvinna knådar deg på ett bakbord.

Foto: Shutterstock/TT

Vem vill inte baka som ett proffs? Här har vi samlat redskapen du behöver för att få resultat som en konditor!

Att baka är en härlig sysselsättning av flera skäl. Det är roligt, du vet vad det är du äter, du sparar pengar jämfört med om du skulle köpa färdiga bakverk och sist men inte minst – hembakat är så mycket godare!

Se också: Baka morotsbröd i långpanna

Men visst skulle det vara kul om man kunde få ett lika fint resultat som bakverken på ett konditori? Där alla bitar är lika stora, har jämna kanter och är dekorerade med finess. Kort sagt, vem vill inte baka som ett proffs?

Det kan du göra nu – hemma i ditt eget kök! Allt du behöver är de rätta redskapen. Här har vi samlat de smarta prylarna du behöver för att baka som en konditor.

9 smarta prylar för att baka som en konditor

Förkläde med fint mönster från Greengate.

1. Praktiskt förkläde

Det första du bör göra är att ta på dig ett förkläde för att skydda dina kläder. Det här söta förklädet med rosmönster, kantat med volanger, kommer från Greengate. Det har en praktisk ficka framtill, är i 100 procent bomull och tål givetvis maskintvätt.

Läs mer och beställ förklädet här (reklamlänk från Aller media shop)

Kvinna kavlar ut en deg på bakmatta.

2. Smart bakmatta

När du kavlar degen är det smart att ha en bakmatta med mått undertill. Denna bakmatta är i mjuk silikon som suger sig fast i underlaget och håller sig stilla. Givetvis är det lätt att lossa deg och bakverk från mattan. Skölj av och rulla ihop efter att du har kavlat. Bakmattan tål maskindisk.

Läs mer och beställ bakmattan här (reklamlänk från Aller media shop)

Springformar

3. Springformset

Denna tårtsats är enkel, pålitlig och ger bra valuta för pengarna. Du får tre springformar i uppsättningen, i tre praktiska storlekar med måtten 22 cm, 24cm och 26 cm.

Läs mer och beställ springformarna här (reklamlänk från Allas shop)

Smetfördelare.

4. Suverän smetfördelare

Ska du baka muffins, munkar, pannkakor eller våfflor är denna smetfördelare suverän. Du slipper kladd och klet och portionerar snabbt och enkelt ut smeten. Aldrig mer något spill!

Läs mer och beställ smetfördelaren här (reklamlänk från Aller media shop)

Justerbar kavel.

5. Justerbar kavel

En smart justerbar kavel som är perfekt att använda när du kavlar ut t.ex. sockerpasta och marsipan, men även till kakdeg och bulldeg. Kaveln har en non-stick yta vilket gör att ingenting fastnar och det finns även avtagbara höjdmarkörer som gör att du kan justera vilken tjocklek du vill kavla ut sockerpastan eller degen till.

Läs mer och beställ kaveln här (reklamlänk från Allas shop)

Bakform för Madeleinekakor.

6. Söt kakform

Med denna non-stickform, speciellt utformad för att baka fjäderlätta, franska madeleinekakor, får du ett superproffsigt resultat. Formen tål dessutom temperaturer mellan -18 och 180°C.

Läs mer och beställ kakformen här (reklamlänk från Aller media shop)

doseringstratt

7. Portionstratt

Ett smart och enkelt verktyg som gör det lätt att dosera allt möjligt i köket. Den lilla mynningen gör det lätt att träffa små bak- och knäckformar och det blir inget spill mellan formarna. Portionstratten är därför utmärkt att använda till godistillverkning, matlagning och efterrätter samt garnering av bakverk.

Läs mer och beställ doseringstratten här (reklamlänk från Allas shop)

digital köksvåg

8. Digital köksvåg

Väg ingredienserna på ett enkelt sätt med denna snygga köksvåg. Vågen har en smart tarafunktion som gör det enkelt att nollställa vågen med ett knapptryck. Detta gör det enkelt att dra av skålarnas vikt för att endast väga ingredienserna i dem, eller för att väga flera ingredienser i bara en skål.

Läs mer och beställ vågen här (reklamlänk från Allas shop)

deg, bunke och slev

9. Slev och slickepott i ett

Smart, flexibel slev som även kan användas som slickepott. Den är perfekt att använda att röra med i grytor och formar med beläggning då sleven är i 100% silikon. Tack vare det mjuka silikonet kan du även skrapa grytor och formar helt rena.

Läs mer och beställ sleven här (reklamlänk från Allas shop)