Så bakar du som en konditor – 9 prylar som förenklar jobbet

En kvinna knådar deg på ett bakbord.

Foto: Shutterstock/TT

Vem vill inte baka som ett proffs? Här har vi samlat redskapen du behöver för att få resultat som en konditor!

Att baka är en härlig sysselsättning av flera skäl. Det är roligt, du vet vad det är du äter, du sparar pengar jämfört med om du skulle köpa färdiga bakverk och sist men inte minst – hembakat är så mycket godare!

Se också: Baka morotsbröd i långpanna

Men visst skulle det vara kul om man kunde få ett lika fint resultat som bakverken på ett konditori? Där alla bitar är lika stora, har jämna kanter och är dekorerade med finess. Kort sagt, vem vill inte baka som ett proffs?

Det kan du göra nu – hemma i ditt eget kök! Allt du behöver är de rätta redskapen. Här har vi samlat de smarta prylarna du behöver för att baka som en konditor.

9 smarta prylar för att baka som en konditor

Förkläde med fint mönster från Greengate.

1. Praktiskt förkläde

Det första du bör göra är att ta på dig ett förkläde för att skydda dina kläder. Det här söta förklädet med rosmönster, kantat med volanger, kommer från Greengate. Det har en praktisk ficka framtill, är i 100 procent bomull och tål givetvis maskintvätt.

Läs mer och beställ förklädet här (reklamlänk från Aller media shop)

Kvinna kavlar ut en deg på bakmatta.

2. Smart bakmatta

När du kavlar degen är det smart att ha en bakmatta med mått undertill. Denna bakmatta är i mjuk silikon som suger sig fast i underlaget och håller sig stilla. Givetvis är det lätt att lossa deg och bakverk från mattan. Skölj av och rulla ihop efter att du har kavlat. Bakmattan tål maskindisk.

Läs mer och beställ bakmattan här (reklamlänk från Aller media shop)

Springformset med lock.

3. Springformset med lock

Baka dina kakor i ett praktiskt springformset i non stick-stål. Setet består av en rund springform med extra stor botten, en sockerkaksinsats och pricken över i – ett rejält lock med handtag som underlättar förvaring och transport av den färdiga kakan.

Läs mer och beställ springformarna här (reklamlänk från Aller media shop)

Smetfördelare.

4. Suverän smetfördelare

Ska du baka muffins, munkar, pannkakor eller våfflor är denna smetfördelare suverän. Du slipper kladd och klet och portionerar snabbt och enkelt ut smeten. Aldrig mer något spill!

Läs mer och beställ smetfördelaren här (reklamlänk från Aller media shop)

Kanelbullar på plåt med bakplåtsduk.

5. Återanvändbar bakplåtsduk

Denna återanvändningsbara, och givetvis livsmedelsgodkända, bakplåtsduk i silikon är ett utmärkt alternativ till vanliga bakplåtspapper. Den gör det enkelt och nyttigt att baka i ugnen och kan användas om och om igen. Varken olja eller matlagningsfett behövs mer än som smaksättare, då bakplåtsdukens non-stickmaterial förhindrar att smet fastnar.

Läs mer och beställ bakplåtsduken här (reklamlänk från Aller media shop)

Bakform för Madeleinekakor.

6. Söt kakform

Med denna non-stickform, speciellt utformad för att baka fjäderlätta, franska madeleinekakor, får du ett superproffsigt resultat. Formen tål dessutom temperaturer mellan -18 och 180°C.

Läs mer och beställ kakformen här (reklamlänk från Aller media shop)

Mjölsikt siktar florsocker på muffins.

7. Smidig mjölsikt

Denna mjölsikt i rostfritt stål passar perfekt för att fördela florsocker eller kakao på dina bakverk. Därutöver kan du använda den för att fördela mjölet fint i smeten så du slipper klumpar.

Läs mer och beställ mjölsikten här (reklamlänk från Aller media shop)

Bakplåtsställ för exempelvis kakor.

8. Hopfällbart bakplåtsställ

Med hjälp av detta smidiga bakplåtsställ kan du både jäsa och avlasta efter gräddning. Bakplåtsstället klarar fyra plåtar på en och samma gång och viks sedan enkelt ihop. Tack vare dess smala utformning stuvas det lätt undan efter användning och tar lite plats vid förvaring.

Läs mer och beställ bakplåtsstället här (reklamlänk från Aller media shop)

Elvisp med praktiskt stänkskydd.

9. Fiffigt vispstänkskydd

Med det här smarta stänkskyddet håller sig grädde, smet och andra lättflytande produkter i skålen i stället för att stänka ner diskbänken. Både elvisp och stavmixer går lätt cner genom hålet som är 9 cm i diameter. Stänkskyddet är tillverkat av plast och silikon och passar alla typer av bunkar och skålar upp till 30 cm i diameter.

Läs mer och beställ vispstänkskyddet här (reklamlänk från Aller media shop)

Så fungerar diskhandskarna alla pratar om

Mer recept och inspiration hos allas.se: