Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Trubbnosar kan lida när värmeböljan slår till "Ska inte behöva operation"

18 aug, 2022 
Henrik Högström
Mops, en av trubbnos
Mops. En gullig trubbnos som kan ha det jobbigt i hettan.
Värmeböljan kan upplevas som jobbig för både människor och djur. Särskilt trubbnosiga hundar, som mops och fransk bulldog, kan ha det jobbigt med andning och temperaturreglering i hettan.
– Det kan liknas vid att andas genom ett sugrör, säger veterinär Henrik Hedberg på Varbergs djurklinik till Hallands Nyheter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mopsen beskrivs av Svenska Kennelklubben som ” liten hund med massor av personlighet och nyfikenhet”. En liten komiker som gärna solar sig i allas uppmärksamhet. Under avdelningen hälsa finner man dock ”den kortskalliga huvudformen ökar risken för andningsproblem och ögonskador/problem”.

Mopsen är en av flera representanter för de trubbnosiga raser som kan ställas inför de hälsoproblemen. Dit hör även fransk- och engelsk bulldog, Bostonterrier och cavalier King Charles Spaniel.

Bostonterrier
Bostonterriern tillhör också de trubbnosiga med bland andra mopsar och bulldogar.

Trubbnosarna kallas med ett annat namn för brakycefala. Och den gemensamma faktorn är att de har en förkortad skalle och kort nos. De gemensamma utmaningarna har varit på tapeten förr. 2015 skrev över 500 veterinärer på det så kallade ”trubbnosupproret” med krav på ”ett samlat grepp om aveln och importen av hundar med andningssvårigheter” och dessa hundars rätt att ”andas normalt utan operation”.

En sund hund ska inte behöva opereras

Veterinär Henrik Hedberg
Veterinär Henrik Hedberg menar att sunda hundar inte ska behöva operation för att kunna andas ordentligt.

Veterinären Henrik Hedberg förklarar att trubbnosarnas speciella fysik kan påverka både andning och förmåga att kyla ned sig. Speciellt i sommarvärmen. Den kortare nosen ger trängre svalg och knipta näsborrar. Det gör det svårare att andas än för en ”långnosig” ras.

Annons

Hundens mindre nos påverkar också dess möjlighet att reglera temperaturen.

– Mitt i nosen finns ett område med stor genomblödning som fungerar avsvalkande och som är mindre på dessa raser. De får sämre temperaturreglering, säger Henrik Hedberg till Hallands Nyheter.

Och det händer, som sagt, att trubbnosiga hundar kommer till djurkliniken för operation med anledning av andningssvårigheter.

– Men en sund och välskapt hund ska inte behöva opereras för att kyla ned sig och andas.

– Vi behöver en bättre avel för att komma bort från detta.

VIDEO: Hunden Kiiva briljerar på sin skateboardBrand logo
VIDEO: Hunden Kiiva briljerar på sin skateboard

Kan rapportera operation

Och Svenska Kennelklubben är medveten om problemen som finns och diskussionerna omkring vad de benämner kortnosar (eller brak. De har agerat på olika sätt. Bland annat i sina policys för avel och genom att uppmana veterinärer att rapportera in trubbnosar som opererats för andningsproblem. Vid sådana rapporter kan man sätta in en så kallad avelsspärr för den hunden. Det är dock inget krav på klinikerna att rapportera. På utställningar ska domarna ta hänsyn till hur hunden andas och mår.

– Vi strävar efter friska och sunda hundar. Hund som på en hundutställning bedöms ha uppenbara andningsproblem motiverar diskvalificering, säger Hans Rosenberg, presstalesperson för Svenska Kennelklubben (SKK).

– Ansvaret vilar på SKK, våra ras- och specialklubbar, exteriördomare, uppfödare och hundägare.

Samtidigt ska man veta att förändringsarbete tar tid när det gäller levande djur.

– Rom byggdes inte på en dag.

Se också: Se syskonkärleken mellan lammungen Måns och hunden TageBrand logo
Se också: Se syskonkärleken mellan lammungen Måns och hunden Tage

Annons