Mästarnas mästare 2023: Här är alla deltagare som deltar i nästa säsong

Micke Leijnegard, fotograferad framför ett bergslandskap i samband med inspelningarna av Mästarnas mästare 2022.

Foto: Janne Danielsson/SVT/TT

Succéprogrammet Mästarnas mästare är tillbaka med en ny säsong våren 2023. Nu avslöjar SVT vilka stjärnor som deltar i den kommande säsongen.
– För egen del jublar jag åt att Anja Pärson äntligen är med, säger programledaren Micke Leijnegard i ett pressmeddelande.

SVT gör sig redo för inspelningarna av den kommande säsongen av Mästarnas mästare som drar i gång i Montenegro i september. Och nu avslöjas vilka idrottsstjärnor som ska delta i den kommande säsongen. Bland namnen finns flera av den svenska idrottshistoriens mest framgångsrika, som Charlotte Kalla, Anja Pärson och Nils van der Poel.

Se video: Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2023
1:9

Efter reklamen: Se video: Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2023

(1:9)

Slå på ljud

Att SVT är stolta över årets deltagarlista går inte att ta miste på.

– I år får vi spänna fast säkerhetsbältet – Mästarhuset blir sprängfullt av tävlingsinstinkt! För egen del jublar jag åt att Anja Pärson äntligen är med, en av den alpina historiens största, och som jag har tjatat på henne genom åren, säger Micke Leijnegard, programledare för Mästarnas mästare, i ett pressmeddelande.

Då har Mästarnas mästare premiär

Och nog kan man förvänta sig en rafflande säsong när det är ett gäng riktiga vinnarskallar som deltar. Även Clara Mannheimer, projektledare för programmet, är ivrig över att inspelningarna ska dra i gång.

– Vi har ett otroligt starkt startfält denna säsong! En härlig kombination och perfekt mix mellan några vi velat ha med i flera år och helt nya oväntade idrotter. Personligen tycker jag kanske det är lite extra kul att vi äntligen fått med hästhoppning efter det historiska VM-guldet i helgen, säger hon.

Den femtonde säsongen av Mästarnas mästare har premiär under våren 2023.

Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2023:

Charlotte Kalla i Mästarnas mästare 2023

Charlotte Kalla i skidspåret.

Charlotte Kalla.

Foto: Jonas Lindkvist/DN/TT

Charlotte Kalla, född 1987 i Tärendö i Pajala, är Sveriges främsta kvinnliga olympier genom alla tider. Hon har vunnit tre OS-guld, tre VM-guld, otaliga guldmedaljer i olika nationella mästerskap samt vunnit den totala världscupen två gånger under sin långa karriär. 2008 belönades hon med Jerringpriset och hemma i Tärendö har man rest en staty till hennes ära. I mars i år meddelade Charlotte Kalla dock att hon avslutar sin karriär som elitidrottare.

Hon bor i dag i Sundsvall tillsammans med sambon Fredrik Karström.

Anja Pärson i Mästarnas mästare 2023

Porträttbild på Anja Pärson.

Anja Pärson.

Foto: Michael Kappeler/TT

Anja Pärson, född 1981 i Tärna församling, är landets främsta alpina skidåkare genom tiderna och har en gedigen karriär som elitidrottare bakom sig. Hon har bland annat tagit ett OS-guld, vunnit sju VM-guld och vunnit den totala världscupen två gånger. Utöver sina prestationer i skidbacken har hon erhållit flera utmärkelser, jobbat som föreläsare och även synts som expertkommentator i SVT. 2017 tävlade hon i Let's dance.

Anja Pärson är gift med Filippa Rådin och tillsammans har de tre barn.

Nils van der Poel i Mästarnas mästare 2023

Skridskoåkaren Nils van der Poel.

Nils van der Poel.

Foto: Pro Shots Photo Agency/TT

Skridskoåkaren Nils van der Poel föddes 1996 i Trollhättan. Han har de senaste åren haft en strålande karriär och har i dag två OS-guld och tre VM-guld i bagaget. Dessutom har han tagit två VM-guld för juniorer i skridsko. Han är i dag regerande världsmästare på 5 000 meter och 10 000 meter. Hemma i Sverige har han vunnit 16 individuella SM-guld.

Nils van der Poel meddelade i mars i år att han avslutar sin elitsatsning efter att ha tagit hem vinsten i den totala världscupen i långdistans.

Rickard Nordstrand i Mästarnas mästare 2023

Kampsportaren Rickard Nordstrand på Idrottsgalan.

Rickard Nordstrand.

Foto: Roger Schederin/TT

Kampsportaren Rickard Nordstrand föddes 1976 i Vallentuna. Under sin karriär har han vunnit såväl amatör-VM som VM för proffs i thaiboxning. Enligt Wikipedia har han även jobbat som stuntman i flera Hamilton-filmer samt i den internationella HBO-serien Game of Thrones. Rickard Nordstrand har sedan sin VM-titel lagt ner sin elitkarriär och jobbar i dag som personlig tränare och föreläsare.

Maria Gretzer i Mästarnas mästare 2023

Porträttbild på Maria Gretzer, iklädd en mörkblå pikétröja.

Maria Gretzer.

Foto: Jessica Gow/TT

Maria Gretzer, född 1958 i Örebro, är en av den svenska hästhoppningens stora namn. Under sin karriär har hon bland annat vunnit sju guld, fyra silver och fem brons i olika mästerskap. Hon är fyrfaldigt utnämnd till Årets hoppryttare och har även varit förbundskapten för det svenska hopplandslaget, tränare för landslaget i fälttävlan och expertkommentator i Sveriges radio.

Maria Gretzer bor i dag på en gård i Tygelsjö utanför Malmö tillsammans med sin mamma, och är särbo med Björn Carlsson.

Elina Öhman i Mästarnas mästare 2023

Skotercrossföraren Elin Öhman håller i en stor guldpokal och en plakett.

Elina Öhman.

Foto: Bror Persson / TT

Elina Öhman, född 1994, är en framgångsrik skotercrossförare. På meritlistan finns bland annat två VM-guld och tre VM-silver. I flera säsonger bodde och tävlade hon som heltidsproffs i USA, men 2018 meddelade hon att hon avslutar sin satsning i landet. Hon bor i dag i Älvsbyn tillsammans med sambo och son.

Jonna Adlerteg i Mästarnas mästare 2023

Porträttbild av gymnasten Jonna Adlerteg.

Jonna Adlerteg.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gymnasten Jonna Adlerteg är född 1995 i Västerås. Hon tävlar i artistisk gymnastik och har flera mästerskapsmedaljer på sin meritlista. 2010 tog hon brons i ungdomsolympiaden i barr och hon har dessutom två EM-silver i samma gren.

Som gymnast är hon en av de mest framgångsrika svenskarna genom tiderna, men i april i år meddelade hon att hon avslutar sin elitsatsning. Hon berättade då för Aftonbladet att hon flyttat ihop med sin pojkvän i Örebro där hon också jobbar på en restaurang.

Andreas Bergwall i Mästarnas mästare 2023

Bandymålvakten Andreas Bergwall står med ett gäng guldhjälmar.

Andreas Bergwall.

Foto: Sven Lindwall/Expressen/TT

Andreas Bergwall, född 1974 i Lesjöfors, är bandymålvakt med sju VM-guld och fem SM-guld i bagaget. Han har en lång karriär som elitidrottare bakom sig och landslagsdebuterade redan 1996. Expressen kallar honom ”världens bäste målvakt genom tiderna”. Han innehar fortfarande rekordet för flest svenska bandylandskamper.

Andreas Bergwall är gift och tillsammans med hustrun Marie har han två söner.

Anders Holmertz i Mästarnas mästare 2023

Simmaren Anders Holmertz är född 1968 i Motala. Mellan 1988 och 1996 vann han fem olympiska medaljer. Dessutom har han vunnit VM-guld på 4 x 200 meter frisim och EM-guld på 200 meter frisim. Han har också 72 individuella SM-guld på sin långa lista av meriter från simkarriären. 1997 gjorde han sitt sista mästerskap.

År 2016 genomgick Anders Holmertz en levertransplantation. Han jobbar som simtränare i Linköping och är pappa till två döttrar.

Johan Wissman i Mästarnas mästare 2023

Friidrottaren Johan Wissman står med armarna i kors och tittar in i kameran. I bakgrunden en mulen himmel.

Johan Wissman.

Foto: Maja Suslin/TT

Friidrottaren Johan Wissman föddes 1982 i Helsingborg. Under sin karriär har han hittills tagit tre EM-guld, tre EM-silver och över 25 SM-guld i sprint. Han tävlar framför allt i 200 meter, 400 meter och stafett. Han innehar svenskt rekord på 200 meter och nordiskt rekord på 400 meter sprint.

Johan Wissman bor i dag i Nacka kommun tillsammans med flickvännen Jessica Samuelsson, före detta sjukampare.

Se också: Anja Pärson och Filippa Rådin - parets kärlekshistoria
1:17

Efter reklamen: Se också: Anja Pärson och Filippa Rådin - parets kärlekshistoria

(1:17)

Slå på ljud