Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Charlotte Kalla slutar – här är fem ögonblick med skidstjärnan vi aldrig glömmer!

23 mar, 2022 
https://image.allas.se/image-202116?imageId=202116&width=1320&height=1320&cropw=43.75&croph=43.75&x=28.44&y=28.13
Minna Wallén-Widung
Charlotte Kalla på Hellnerstadion inför skidpremiären i Gällivare 2021.
Längdskidåkaren Charlotte Kalla, 34, lägger skidorna på hyllan och avslutar sin karriär som elitidrottare. Här är fem höjdpunkter ur hennes framgångsrika karriär som vi sent ska glömma!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Charlotte Kalla har stått på ett par skidor sedan sjuårsåldern. Redan under uppväxten hemma i Tärendö i Tornedalen började hon träna plikttroget och snart bestämde hon sig för att satsa allt på längdåkningen.

Den målmedvetenheten har gett resultat – i dag är hon Sveriges främsta kvinnliga olympier genom tiderna med hela nio OS-medaljer. I bagaget har hon totalt 18 mästerskapsmedaljer.

Se video: 5 höjdpunkter med Charlotte Kalla vi aldrig glömmerBrand logo
Se video: 5 höjdpunkter med Charlotte Kalla vi aldrig glömmer

Charlotte Kalla slutar – skriver på Instagram

Men var sak har sin tid och under tisdagskvällen avslöjade Charlotte Kalla på Instagram att VM-tävlingarna som arrangeras i Piteå under veckan blir hennes sista som elitidrottare.

Annons

”Det har inte varit ett enkelt beslut men i slutändan vägde nyfikenheten på livet utanför elitidrotten tyngre än det som en fortsatt satsning skulle innebära”, skriver hon bland annat.

Som 34-åring har Charlotte Kalla rönt stora framgångar både på hemmaplan och internationellt. Här har vi samlat fem höjdpunkter ur hennes karriär som vi med säkerhet aldrig kommer att glömma!

1. Genombrottet – Tour de ski 2008

Charlotte Kalla jublar efter att ha vunnit Tour de ski 2008.
En 20-årig Charlotte Kalla vinner Tour de ski 2008.

Blott 20 år gammal slog Charlotte Kalla igenom med buller och brak när hon vann hela Tour de ski, som anses vara en av de absolut tuffaste skidtävlingarna som finns.

Annons

I sista backen åkte hon ikapp finskan Virpi Kuitunen – och ryckte ifrån. Nu hade Charlotte Kalla verkligen visat vad hon gick för inför den internationella skideliten och gjort sig ett namn i de stora sammanhangen. Samma år tilldelades hon det prestigefulla Jerringpriset för sina prestationer.

2. Första OS-guldet 2010

Charlotte Kalla visar upp sina medaljer, en guld och en silver, i OS 2010.
Medaljskörden i OS 2010 – ett guld och ett silver.

Som 22-åring åkte Charlotte Kalla till sitt första OS. Att hon skulle tävla som svensk olympier hade hon knappt vågat drömma om bara några år tidigare. 2006 fick hon ett grattiskort av sin gamla kemilärare som gratulerade henne till hennes prestationer i junior-VM samma år. Han skrev att det var ett bra delmål på vägen mot OS.

Annons

– Men himmel! Det var ju så jättelångt kvar dit. När jag såg OS i Turin på tv hemma den vintern fanns det ju liksom inte på kartan att jag skulle åka OS fyra år senare, har hon tidigare berättat för Expressen om sin reaktion.

Ändå stod hon där i skidspåret i Vancouver 2010, redo att genomföra sitt första OS någonsin. Och hon gjorde det med bravur – slutresultatet blev ett guld i 10 km fristil och ett silver i sprintstafetten tillsammans med Anna Haag.

Senare samma år avtäcktes en staty av Kalla i hembyn Tärendö inför hundratals stolta lokalbor.

3. OS-bragden i Sotji 2014

Charlotte Kalla, Anna Haag, Emma Wikén och Ida Ingemarsdotter visar upp sina guldmedaljer från OS i Sotji 2014.
Charlotte Kalla, Anna Haag, Emma Wikén och Ida Ingemarsdotter i svenska damstafettlaget 2014.

När det återigen var dags för OS fyra år senare, den här gången i ryska Sotji, hade Charlotte Kalla mängder av mästerskapsmedaljer i bagaget. Kanske var det dessa som gav henne självförtroende att först kamma hem två individuella silver och sedan slå till med tidernas OS-bragd i den efterföljande stafetten.

Annons

När det var dags för Charlotte Kalla att gå in på sin sträcka, som var den sista i stafetten, låg hon hela 26 sekunder efter ledningen och knappt åtta sekunder efter norskan som låg trea. Målmedvetet tog hon upp jakten på finskan och tyskan som låg i täten och påhejad av de svenska funktionärerna lyckades hon efter det första varvet knappa in halva avståndet. På upploppet tog hon på allvar upp jakten och gick till sist i mål en dryg sekund före finskan Krista Pärmäkoski som fick se sig besegrad.

Det här blev Sveriges första OS-guld i damstafett sedan 1960 och laget prisades samma år med Bragdguldet för sin makalösa insats. Medaljen delas ut av Svenska dagbladet till ”årets främsta svenska idrottsbragd”.

4. Första VM-guldet på hemmaplan 2015

Charlotte Kalla jublar och hoppar efter att ha säkrat sitt första individuella VM-guld i Falun 2015.
Jubel efter att Charlotte Kalla säkrat guldet i VM i Falun 2015.

Charlotte Kalla tog sitt första individuella VM-guld på hemmaplan. När VM arrangerades i Falun 2015 inledde hon med att ta ett brons i skiathlon, men när det var dags för 10 km fristil satsade Kalla allt – och gick i mål hela 41 sekunder före tvåan, amerikanska Jessie Diggins. Detta trots att snön vräkte ner, vilket ställde till det för flera av hennes konkurrenter.

Annons

– Jag är väldigt glad. Det här är definitivt en dröm som blir sann, att bli världsmästare i dag, på min favoritdistans hemma i Sverige, sa hon efteråt till Aftonbladet.

5. Blev Sveriges bästa skidåkare genom tiderna

Charlotte Kalla tillsammans med Gunde Svan i samband med Tour de ski 2008.
2018 gick Charlotte Kalla om Gunde Svan i antalet mästerskapsmedaljer. Men de visste de ingenting om här, i samband med Tour de ski 2008.

När OS arrangerades i Pyeongchang 2018 inledde Charlotte Kalla med att säkra guldmedaljen i skiathlon. När det var drygt tre kilometer kvar till mål ryckte hon ifrån och skakade av sig konkurrenterna.

Med guldet gick Charlotte Kalla om dåvarande rekordhållaren Gunde Svan i antalet mästerskapsmedaljer. Med 18 OS- och VM-medaljer blev Charlotte Kalla landets bästa skidåkare genom tiderna sett till medaljskörden.

Efteråt var Gunde Svan både glad och stolt över Kallas prestation, trots att hon slog hans rekord på 17 medaljer.

– Det känns jättebra, jag unnar henne verkligen det. Att det är just hon gör det extra roligt, sa han då till Svenska dagbladet.

Annons