Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Vanligaste städbråken vi har med våra partners – expertens tips: Så löser du dem

27 maj, 2025
Psykologen och relationsexperten Anna Bennich, samt en bild på ett par framför en soffa med städprodukter på golvet.
Foto: Peter Knutson, Shutterstock/TT
För ett par år sen kom en studie från Harvard business school som visade att 25 procent av par som skiljer sig gör det över bråk om hushållssysslor. Är det någon som är förvånad? Allas redaktion samlar våra störigaste städbråk – och tar hjälp av en expert för att lösa dem!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Tove testar: Rengör ugnen med såpa och vattenBrand logo
Tove testar: Rengör ugnen med såpa och vatten

Vad brukar dina vänner prata om när de klagar på sin partner? Jag tror hushållsarbete rankar högt på den listan. Olika sexlust, pengar, barnen och svärmor kvalar förmodligen in också. Men städ och stök – det är evigt pågående.

Disken hopas redan efter frukost. Gruset täcker hallen så fort man gått ut och in. En droppar väskor och nycklar och hörlurar där den råkar stå för stunden medan en samlar posten i en prydlig hög och ser till att lägga vantarna i korgen avsedd för just vantar. Där någon annan tryckt ner sin mössa, halsduk och några gamla kvitton.

Ett hem – vare sig det är en etta med ett par i eller en stor villa med familj, djur och trädgård – är ständigt i rörelse. Dammtussar förökar sig, strumpor ligger på golvet och har du ens sett hur smutsiga fönstren är?

Över hälften är oense om städningen

Hemfrid, ett företag som säljer städ och flyttjänster, har med hjälp av undersökningsföretaget Novus, frågat 1000 svenska par om deras syn på städning. 52 procent av de som lever i en parrelation är oense om städningen.

Än en gång: är vi förvånade?

En kvinna dammsuger med ett barn på armen medan en man sitter i en soffa med sin mobil.
Känns det som att du tar största delen av hushållsarbetet? Du är inte ensam!Foto: Shutterstock/TT

Ja, kanske lite. Undertecknad trodde faktiskt att många fler än hälften bråkade om städning. Så vi vänder oss till ett proffs. Anna Bennich är psykolog och leg psykoterapeut och arbetar bland annat med relationer och parterapi. Hon är också expert i Tv4:s Nyhetsmorgon i det stående inslaget ”Relationsakuten”.

Annons

När par kommer till dig för terapi – hur vanligt är bråk om städning?

– Enbart städningsproblematik är inte så vanligt, däremot ingår det problemet ofta när man bråkar om vem som gör vad i det obetalda arbetet på hemmaplan. Och städningen är ju en ganska stor del av det arbetet, säger hon.

Ambitionsnivån ligger bakom bråken

I Hemfrids undersökning var det främst ambitionsnivån som skapade bråken, att personerna i relationen var oense om vad och hur mycket som behövde städas. Mest städbråk uppkom i en relation där den ena partnern tycker att den tar störst ansvar i hemmet.

Så ena partner tycker att de gör mer av det obetalda arbetet och dessutom har man ofta olika ambitionsnivå. Hur ska man mötas? Anna Bennich ger oss tre konkreta tips:

* Prata om det när man inte är mitt i blossande konflikt (när man blir arg i stunden), utan ta ett samtal någon gång när man har det bra.

* Innan man pratar uttala att målet inte är att ”vinna kampen”, hitta rätt eller fel, utan att öka förståelsen för varandras olika åsikter eller önskemål.

* Gemensamt försöka hitta problemlösning, om en tycker städning är viktigare och städar mer, vad kan den andre göra i stället som avlastning som tar ungefär lika mycket tid i anspråk?

Städbråken väcker starka känslor

När vi på redaktionen började prata städning så haglade exemplen på störiga beteenden – och visst är det tydligt att det som stör den ena kanske inte ens märks av den andra. Vi representerade både de ordningsamma och de slarviga (OBS: absolut inte jag – jag är första kategorin). Det resulterade i en lång lista som vi sammanställt nedan. Men något som var tydligt var att det väckte mycket starka känslor.

En kvinna med tvättkorg tittar på ett stökigt vardagsrum.
För vissa är utspridda kläder ett stort problem – för andra en bagatell som knappt syns.Foto: Shutterstock/TT

Hur kommer det sig att något så vanligt och vardagligt väcker så mycket ont blod?

– Det triggar oss ofta mer än andra göromål eftersom vi kan vara så olika i våra preferenser kring det. Att hämta barn på förskolan eller handla hem mat är svårt att göra med särskilt stora variationer eller olikheter. Är man väldigt ordningsam och har svårt att trivas i stök kan det vara väldigt frustrerande att leva med någon som inte upprörs alls av för många skor i hallen eller kladdiga köksbänkar.

Annons

Och så klart vice versa:

– Är man någon som inte tycker det är viktigt med välvikta filtar i soffan eller undanplockad middagsdisk kan det vara väldigt frustrerande med någon som tjatar och är arg över, ja, det man upplever som bagateller, säger Anna Bennich och förklarar:

– Varför just städning kan bli en så het potatis handlar om att konflikten med tiden inte bara handlar om själva städningen utan den blir djupare än så. Bakom den ej undanplockade middagsdisken ligger sårade känslor kring att inte känna sig respekterad, inte lyssnad på eller att ens behov och önskemål ignoreras. Eller för den andre, frustration över att det aldrig känns som man gör tillräckligt bra även när man försöker. Därför kan en till synes ytlig sak som städbråk vara en svårlöst knut som handlar om dessa underliggande känslor.

Tove testar: rensa avlopp med buntbandBrand logo
Tove testar: rensa avlopp med buntband

För visst är det så, att man vill bli sedd och uppskattad för det arbete man lägger ner i det gemensamma hemmet. Redaktionen lovar att följa de tre råden ovan men först gnäller vi av oss i den stora störiga städlistan!

Lista: Redaktionens 13 största städirritationer

  • Att inte ställa tillbaka saker på rätt plats. Blir tokig på att kaffeburken står på fel bänk, saxen ligger i fel låda eller att fjärrkontrollen plötsligt är borta.
  • Att en fokuserar på att det ska vara fint och välstädat på ytorna men sen bara slänger in grejer i garderober och förråd.
  • Att slänga kläder på golvet och inte plocka upp. Att inte se strumpor ... de bara ligger kvar på golvet.
  • Det är som att fläckar i hemmet är osynliga, eller så är min sambo bara obrydd. Inte heller märker sambon när jag torkat rent.
  • Jag behöver ofta städa om efter min partner. Hen städar badrummet men ”glömmer” att damma, putsa spegeln och tömma sopkorgen.
  • Hår! Blir tokig på dessa små skäggstrån som sprids som maskrosor med vinden. Rakas det över handfatet så hamnar de ändå på golvet, på toalettstolen, på badrumsmattan ... överallt där de inte borde vara.
  • Om påsen med matsopor är full eller bara halvfull spelar mindre roll, desto mer avgörande är lukten. Luktar den och man ska gå utomhus så kan man ju med sig påsen och slänga, på eget bevåg. Att motvilligt slänga sopor och återvinning generellt efter att någon annan samlat ihop dem för dig räknas inte som att du själv gjort hela jobbet.
  • Disken – nej, den kan inte vänta till imorgon. Det luktar och blir äckligt, och det är deprimerande att vakna till ett kladdigt diskberg. Extra störigt är det när han säger ”låt det stå, jag diskar” efter middagen, och går ut ur köket. Om jag senare på kvällen innan jag lägger mig börjar diska ropar han ”jag diskar!” men vad är poängen om han menar ”…i övermorgon”?
  • När partnern tror att ”städa hela huset” betyder att dra runt en dammsugare i max fem minuter på nedervåningen. Vadå torka dammtorka, ta toaletterna, skura golven?
  • Diskmaskinen. Blir alltid lite småirriterad när jag ser hur min respektive ställt in glasen på fel sida.
  • Att hen kan öppna kylskåpet och se gammal mat som inte går att äta – men ändå aldrig orkar slänga den.
  • Att försöka delegera städuppgifter till diverse tekniska lösningar. Robotdammsugare gör inte jobbet, inte ens den med moppfunktion. Att skaffa en elektrisk fönstertvätt hjälper inte fönstren om du bara använder den en gång…
  • Min man blir jätteirriterad på mig för att jag aldrig går ut med soporna och kan kliva över drivor av kläder på golvet utan bry mig. Medan jag blir tokig på alla ytor som jag städar som han nog inte ens vet om att man KAN städa, som skåpsluckor, badrumsfogar, lister, dörrar, fläktfilter etc etc.

Annons