Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

Varför trampar katten i sängen när jag ska sova?

29 nov, 2018 
Kattunge med orange täckning ligger på täcke i sängen.
Varför trampar min katt i sängen? Ägaren undrar varför hennes katt inte vill vara still när hon ska sova. Vår kattexpert ger svar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jag har precis blivit med katt igen efter har varit utan i två år. Han är en fyraårig Maine Coon som heter Håkan och han verkar trivas hos oss. Men han har ett beteende som jag aldrig har varit med om med mina tidigare katter.

Så förstår du din katt: 4 humör att känna igenBrand logo
Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen

När jag går och lägger mig hoppar han upp i fotänden av sängen och börjar spinna och samtidigt trampar han med tassarna på mina fötter eller på täcket. Jag knäpper då med fingrarna och säger nej. Då hoppar han ner men det dröjer bara några minuter så hoppar han upp och göra likadant igen. Vad kan det bero på att han gör så här? Han är inte särskilt kelig och gosig annars.Lise-Lotte

Det jag tror händer när du har gått och lagt dig är att din katt myser. När Håkan sitter och trampar med sina tassar då njuter han av tillvaron. Beteendet kallas att mjölktrampa i Sverige och i Frankrike kallas det att katten bakar bröd. Katter gör så här när de mår bra och vill vara nära de som de tycker om. Det är en kommunikationssignal som betyder ”håll dig lugn, här vill jag vara”. Alltså en vänlig signal när katten känner sig trygg. När du då säger nej så måste Håkan fundera väldigt mycket på varför du inte vill vara med honom.

Lägg gärna en liten filt eller pläd vid fotändan på sängen och nästa gång han hoppar upp och börjar ”baka bröd” med sina tassar så låt honom göra det en stund och tänk på att han upplever det som en trevlig stund tillsammans med dig.Susanne Hellman

Annons