20 goda julklappar som gör skillnad!

20 välgörande julklappar 2018

Minska stressen och öka känslan av att göra något bra. Här tipsar vi dig om julklapparna som gör gott på alla sätt och som lämnar en skön känsla långt efter julafton – för både givare och mottagare.

Rättvisa julklappar

Att sträva efter att köpa julklappar som är producerade under ekologiska, hållbara och rättvisa handelsvillkor är ett enkelt sätt att försöka bidra till en bättre värld. När man till exempel köper rättvisemärkt/fairtrade får hantverkare och tillverkare skäligt betalt för sitt arbete och arbetar under bra villkor.

1–2. Träd och armband

Vi-skogen planterar träd som hjälper människor ur fattigdom i östra Afrika. En bra julklapp till någon du tycker om.

Julglädje som växer! Plantera träd i östra Afrika genom Vi-skogen. Träden skyddar mot torka och översvämningar och hjälper människor ur fattigdom. En fin julklapp att ge bort.

Armband från Vi skogen

Vi-skogen planterar inte bara träd utan säljer också saker, som dessa söta armband, Trees and love, för 130 kronor. De är fairtrade-producerade och gjorda av acaifrön. Vi-skogen har även ”Julgåvan”, ett dubbelvikt kort med kuvert och julhälsning. För 100 kr planteras fem träd. Läs mer på Viskogen.se.

3. Gott paket med dryck och choklad

 

Ett paket med gott att äta och dricka från Eguale.

Har du choklad- och kaffeälskare i din närhet kan en låda rättvisemärkta och ekologiska produkter från Eguale kanske skapa glädje. För 259 kr får du en snygg svart låda, inslagen i rött silkespapper, med kaffe, te och choklad.

Läs mer på Eguale.se.

4–6. Härlig sjal, ängel, fina muggar

Vacker sjal från Green och grejerna.

Låt någon du gillar få svepa in sig i en handvävd skön sjal från Sri Lanka. Pris: 349 kr. I fairtrade-butiken Green & grejerna kan du även köpa väskor, choklad, leksaker och diverse hantverk. Ängeln från Indien kostar 299 kronor och muggarna från Nepal 229 kronor. Läs mer på Greenochgrejerna.com.

7. Snygg väska

På Klotet finns fina väskor och varor.

Axelremsväska i nappaläder för 644 kr och många andra fina väskor och varor hittar man i fairtrade-butiken Klotets webbutik. Allt är rättvist producerat och inhandlat och ger människor i fattiga regioner möjlighet att skapa ett bättre liv och trygga sina barns framtid. Läs mer på butik.klotetlund.se.

8. Hälsosam kokbok

Livsviktig bok med hälsosamma recept.

Ge bort en bok som stöttar hjärt-lungforskningen – och hjälper mottagaren till ett längre och friskare liv. Livsviktigt – Kokboken, av professor Mai-Lis Hellénius, ger råd och recept för en hälsosam vardag. Pris: 250 kr varav 56 kr går till forskning.

Läs mer på Hjärt-lungfonden.se.

9. Värmande ljusskål

Fin värmeljushållare i mässing.

Köper du den här värmeljusskålen i mässing för 199 kr bidrar du till att skapa bättre livsvillkor för fattiga smeder i Nepal. Ljushållaren tillverkas enligt rättvis handel-kriterier vilket innebär att man tar ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt ansvar. I PK-shoppen finns många andra fairtrade-produkter som passar som julklappar till stora och små. Läs mer på PKshoppen.se.

10. Armband i fina färger

Vackra armband.

Dessa handgjorda massajarmband i We effects gåvoshop bidrar till att kvinnor i Tanzania kan betala sina barns skolavgifter, förbättra sina hus och ta steget ut ur fattigdom. Kostnad: 149 kr.

Läs mer på Weeffect.se.

11. Armband till någon älskad

Armband till någon älskad.

Giving people motverkar utanförskap och sociala klyftor i Sverige och levererar med kort varsel mat, kläder och skor till behövande barnfamiljer. Deras armband från 99 kr har texter som Älskade son/dotter/mamma/pappa/moster eller bara Älskad. Alla pengar går oavkortat till verksamheten. Läs mer på Givingpeople.se.

12–14. Hoppfulla klappar

Halsbandet Hope.

Fin nalle och fin värmeljushållare.

Köper du halsbandet Hope, för 295 kr, går pengarna till Barncancerfonden. I deras webbbutik finns också virkade nallen Tryggve för 225 kr och fina ljuslyktan Tillsammans.

Läs mer på Barncancerfonden.se.

15–16. Silversmycken

Armband och ring som stöttar MS-forskningen.

För varje sålt smycke av kollektionen ”Only The Dead Fish Follow The Stream”, inspirerad av Louise Hoffstens låt, går cirka 15% till MS-forskning. Armbandet kostar 2 495 kr, ringen 990 kr.

Läs mer på Auroraastrand.com.

17. Julkula med Bauer-motiv

Julgranskula.

Handmålad glaskula med motiv hämtat ur ”Sagan om älgtjuren Skutt och lilla prinsessan Tuvstarr” av Helge Kjellin och John Bauer. Kommer i presentask med gåvokort. Pris 229 kr varav 45 kr går till Unicef.

18. Vatten- och matpaket

Hjälp utsatta barn med ett matpaket.

Narien, två år, bor i ett syriskt flyktingläger. Hjälp barn och vuxna i nöd genom att köpa ett matpaket.

Syrienkrisen har pågått i sju år och vuxna och barn skadas och dödas varje dag. Genom Röda korset kan du betala för rent vatten till 100 personer, för 83 kr per vecka, eller finansiera en läkare för 97 kr per dag. Personen som du ger denna julklapp får ett gåvobevis. Läs mer på Redcross.se.

Rädda Barnen hjälper också utsatta i hela världen, med fokus på barnen. Köp ett matpaket från 132 kr och få ett fint gåvobevis att ge bort. Läs mer på Raddabarnen.se.

19. Lott

Köpa en julklapp som ger mottagaren en miljonchans – och stödjer en god sak. Cancerfondens rikslott kostar 100 kr och stödjer forskningen mot cancer. Läs mer på Cancerfonden.se.

20. Olika gåvobevis

Inte bara Röda korset och Rädda Barnen har bra stödpaket man kan sponsra. På de flesta välgörenhetsorganisationers hemsidor kan man skänka en gåva som bekostar olika insatser, och där du får ett gåvobevis, tryckt eller digitalt, att ge bort. Här är några exempel: Barnfonden, Läkare utan gränser, Naturskyddsföreningen, SOS Barnbyar, UNHCRWWF, Individuell Människohjälp.

Andra sätt att göra gott i jul:

* Handla second hand. Vill du tänka på både miljön och utsatta människor så är ett enkelt sätt att handla secondhand, på till exempel Myrorna och Emmaus, som på olika sätt arbetar för utsatta människor.

Senaste snälla trenden innebär att man hänger varma kläder på ett träd eller en stolpe för folk att ta vid behov.

Bilden till höger är från Kungsgatan i Malmö: ”Fryser du? Ta den här påsen med jacka, tröja, sockar och underställ!”

* Häng en påse på ett träd. Anamma senaste snälla trenden: häng halsdukar och jackor runt träd eller på en stolpe till de som behöver värme i kylan. Du kan också se till att ha ett par extra vantar eller en tröja i väskan och ge bort till någon som ser ut att behöva det.

Av Amanda Pietersen
Foto: IBL/Shutterstock, Ahmad Baroudi/Rädda Barnen, Vi-skogen, Marcus Lundstedt, Tina Ersson m fl

Mer inspirerande innehåll från allas.se: