Återbrukande möbelsnickare ger inredningen nytt liv

Annica – den återbrukande möbelsnickaren på sin altan.
Som liten älskade hon museer och drömde om att bli arkeolog. Numera är skrotupplag hennes bästa utflyktsmål. Möbelsnickaren Annica Liljeblad ser möjligheter i udda och gamla ting.

Det är snart fyra år sedan Annica flyttade in i huset vid en landsväg utanför skånska Görslöv. Men den skulle lika gärna kunna ha legat i Texas. Den stora träverandan som vetter ut mot vägen, liksom den diligensliknande vagnen på taket, för obönhörligen tankarna västerut, över Atlanten.

– Min pappa är bosatt i Texas och det är där jag har sett och förälskat mig i dessa verandor, säger Annica. Jag är väldigt förtjust i countrystil.

Kaffemuggar förvaras i en metallåda klädd med nummerplåtar.

Annons

Bor i kontor till mekanisk verkstad

Annicas och sambon Peters gemensamma hem är inrymt i gamla kontorslokaler som en gång byggdes till den mekaniska verkstad från 1960-talet som Peter numera äger. Det som tidigare var lunchrum, konferenslokaler, omklädningsrum och kontor har renoverats till ett charmigt hem med öppna ytor och en inredning som är lika romantisk som tuff och idérik. Eller som Annica själv beskriver det: tutti-frutti – allt från vindpinat trä till rokoko.

Annons

Ett typiskt stilleben för Annica: Ett gammalt stallfönster i sällskap med rostiga mjölkkannor och vikter, romantiska rosor och keramik. Både roligt och vackert.

– När vi flyttade ihop sålde vi alla våra egna möbler för att bygga upp ett nytt och gemensamt hem, berättar hon. Det enda vi har köpt nytt är soffbordet. Resten är återbruk som jag har försett med nya kostymer.

Sänggaveln har varit en gammal dörr som Annica hittade på en soptipp och satte krön på och målade. De avlagda skyltdockorna är romantiskt klädda i tyllkjol från 1950-talet samt antika släktkläder.
Annons

Som i sovrummet till exempel. Sänggaveln är en gammal dörr som Annica målat och satt krön på. Sängborden fyndade hon på loppis, satte på andra beslag och målade dem i passande färg. Och över matbordet bredvid köket hänger en omgjord verktygslåda som blivit en taklampa. Köket fick också ett nytt liv efter Annicas regi; de svarta köksluckorna sprutlackerades i ljusgrått, bardisken kläddes med grålaserade träplankor, två turkosa väggskåp sattes upp och så blev väggarna fixade med hjälp av tapeter och färg.

När golvuret köptes på loppis var det mörkbrunt med orange blommor på. Numera visar det inte tiden utan har blivit en golvlampa med hyllor i. Klockan bredvid kommer från Returhuset. Matbordet med tillhörande skänk och stolar hittade Annica på Blocket. Egentligen hade hon tänkt sälja möblemanget i butiken, men efter att ha målat om alla delar, kunde hon inte skiljas från det. Ljusskenet från verktygslådan som numera är omgjord till en taklampa kommer från infällda spottar i lådans undersida. Texasskylten är inköpt i USA.

– Det är mest jag som håller i taktpinnen, men Peter tycker att det är väldigt roligt. Han kommer ofta hem med fynd som han har hittat när han är ute och kör kranbilen.

Utbildad möbelsnickare

Annica älskar att arbeta med händerna och kan inte tänka sig en vardag utan pyssel. Trots att hon är utbildad möbelsnickare gör hon sällan något nytt från grunden, hon skapar hellre ”nya möbler” av gamla ting som redan har en själ.

Mängder av brokigt ögongodis finns att njuta av på verandan utanför butiken.

Det kan vara rostiga beslag, en handblåst glasruta eller gamla durkslag – i Annicas händer förvandlas de till roliga lampor eller blir fina detaljer i skåp och byråer. Och inte bara till det egna hemmet – för drygt två år sedan byggde paret till en butik ”Cosy home by May”, med tillhörande ateljé där Annica kreerar från morgon till kväll. Hon har redan många stamkunder i alla åldrar som fått upp ögonen för hennes roliga och udda utbud.

Innan skrivmöbeln kom i Annicas händer var den träfärgad. Numera är den vitmålad med blommiga lådor som Annica har gjort av decoupageservetter. Bredvid, en romantisk karmstol i rokokostil som först blivit spraymålad i rosa, därefter förvarad utomhus i två år för rätt patina och slutligen omklädd i romantiskt tyg.

– Just nu håller jag på att göra en läcker lampa av en gammal mopedskärm. I Görslöv har jag hittat min plats på jorden – här får jag leka fritt!

Av Pia Mattsson

Foto: Pernilla Wästberg

Genom att sprutlackera de tidigare svarta köksluckorna ljusgrå och tapetsera väggen med tegelstenmönstrad tapet fick köket ett helt nytt uttryck. De två turkosa väggskåpen har Annica fixat till med färg, krön och pärllister.

Den återbrukande möbelsnickaren

  • Namn: Annica Liljeblad
  • Ålder: 50 år.
  • Familj: Sambon Peter 52 år, barnen Zacharias 18 år, Cayenne 13 år, hunden Lillebror 3 år.
  • Gör: Möbelsnickare med fokus på återbruk.
  • Mest nöjd med hemma: Matplatsen. Dels för att jag är så förtjust i möblerna där plus att utrymmet är ljust och luftigt.
  • Nästa projekt hemma: Ett inglasat uterum på baksidan av huset; halva uterummet ska användas till showroom för Peters veteranbilar, andra halvan ska bli en lounge för umgänge och kontemplation
Det andra ratar och slänger, tar Annica hand om och gör till nygamla lampor, skåp, byråer, stolar och andra roliga inredningsobjekt som hon säljer i sin butik ”Cosy home by May”.

Mer inspirerande innehåll från allas.se: