Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Därför ska du INTE pynta med fjädrar i påsk!

22 mar, 2016 
AvMargaretha Malmgren
Påskfjädrar i flera olika färger.
Organisationen Djurens rätt uppmanar oss att tänka en extra gång innan vi smyckar påskriset. Många fjädrar kommer från plockning av levande fåglar – vilket innebär stort lidande för djuren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är lätt att tro att de gula, rosa och lila fjädrarna som många av oss köper till påsk är syntetiska. Men enligt organisationen Djurens rätt kommer de uteslutande från riktiga fåglar, främst från kalkonfarmer i USA och Kina eftersom svenska slakterier inte tar tillvara på fjädrar.

Allers Påskmagasin 2022

Äntligen är årets Påskmagasin här! Se fram emot 100 sidor med roligt pyssel, inredningstips, härliga recept till påskbuffén och mycket mer!

Köp här – endast 55 kronor!

Omslag till Allers Påskmagasin

– Antingen plockas de från levande djur eller så är det en biprodukt från slakt. Många av fåglarna har slaktats utomlands som i USA eller i Kina. Oftast kommer de från kalkonindustrin i länder som vi i Sverige inte har någon inblick i, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt, till Lantbrukets affärstidning.

Se också: Skippa fjädrarna och gör påskpynt av tyllblommor

Så gör du tyllblommor till påskrisetBrand logo
Så gör du tyllblommor till påskriset

Fyra kommuner avstår

Medvetenheten runt fjädrar har blivit allt större och redan för 7 år sedan, 2015, skickade en medlem av Djurens rätt in ett medborgarförslag till Lunds kommun om förbud mot påskpynt som innebär djurplågeri. Därefter startades flera namninsamlingar som en protest mot användningen av traditionella fågelfjädrar.

Annons

– Jag tycker det är självklart att välja andra djurfria alternativ att pynta med. Det finns ingen anledning att djur ska plågas för att vi ska få ett fint påskris, säger Moa Richter Hagert.

Protesterna gav resultat. 2016 valde både Lund, Helsingborg, Motala och Luleå att helt avstå från fjädrar i kommunens påskpynt. Så här sa Karl-Oscar Seth, stadsträdgårdsmästare i Lund, till Sydsvenskan, samma år:

– Vi kommer inte ha något pynt som kommer från djur 2016.

Foto: IBL

Källor: Lantbrukets affärstidning och Sydsvenskan.

En version av artikeln har tidigare publicerats på Elle Decoration av Mats Bax.

Annons