Därför ska du INTE pynta med fjädrar i påsk!

Påskfjädrar i flera olika färger.
Organisationen Djurens rätt uppmanar oss att tänka en extra gång innan vi smyckar påskriset. Många fjädrar kommer från plockning av levande fåglar – vilket innebär stort lidande för djuren.

Det är lätt att tro att de gula, rosa och lila fjädrarna som många av oss köper till påsk är syntetiska. Men enligt organisationen Djurens rätt kommer de uteslutande från riktiga fåglar, främst från kalkonfarmer i USA och Kina eftersom svenska slakterier inte tar tillvara på fjädrar.

– Antingen plockas de från levande djur eller så är det en biprodukt från slakt. Många av fåglarna har slaktats utomlands som i USA eller i Kina. Oftast kommer de från kalkonindustrin i länder som vi i Sverige inte har någon inblick i, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt, till Lantbrukets affärstidning.

Se också: Skippa fjädrarna och gör påskpynt av tyllblommor

0:36

Efter reklamen: Så gör du tyllblommor till påskriset

(0:36)

Fyra kommuner avstår

2015 skickade en medlem av Djurens rätt in ett medborgarförslag till Lunds kommun om förbud mot påskpynt som innebär djurplågeri. Inför årets firande har även en namninsamling startat som en protest mot användningen av traditionella fågelfjädrar.

– Jag tycker det är självklart att välja andra djurfria alternativ att pynta med. Det finns ingen anledning att djur ska plågas för att vi ska få ett fint påskris, säger Moa Richter Hagert.

Så påskpyntar du utan fjädrar – 24 fina detaljer

Protesterna verkar ha gett resultat. 2016 valde både Lund, Helsingborg, Motala och Luleå att helt avstå från fjädrar i kommunens påskpynt.

– Vi kommer inte ha något pynt som kommer från djur 2016, bekräftar Karl-Oscar Seth, stadsträdgårdsmästare i Lund, till Sydsvenskan.

Foto: IBL

Källor: Lantbrukets affärstidning och Sydsvenskan.

En version av artikeln har tidigare publicerats på Elle Decoration av Mats Bax.

Relaterade artiklar

Påskpyssel för barn – färglägg fina ägg med enkel mall

Så arrangerar du påskblommor – enkelt och snyggt!