Så dukar du bordet på midsommar

Svartvit bild av tre kvinnor som går på en grusväg, bärande på en trästam och grönt som ska bli en midsommarstång.

Det är 1920-tal och förberedelserna för att klä midsommarstången är i full gång.

Kamerareportage/TT

När försommaren är som allra vackrast firar vi med sill, färskpotatis och jordgubbar, dans runt majstången och kanske även sju blommor under huvudkudden. Men först dressar vi bordet i midsommarskrud.

Ingen midsommar utan jordgubbar. Startar du festen med välkomstbål i den här majolikaskålen har du satt tonen för resten av kvällen. Auktionshuset Kolonn värderade den cirka 23 cm höga bålskålen till 800 kr förra året men den klubbades för bara 350 kr.

Duka fint med loppisfynd – från frukostbrickan till kvällsdrinken
0:58

Efter reklamen: Se också: Duka vackert med papperspyssel

(0:58)

En snaps till sillen i söta glas från Kosta

Snaps till sillen, eller kanske ett glas rabarberlikör till desserten? På second hand-butikernas och loppisarnas hyllor brukar det finnas gott om söta glasserviser. De här, etikettmärkta Smålands Alster, Kosta, såldes nyligen via Auktionshuset Thelin & Johansson. 46 delar med olika typer av glas klubbades för 250 kr.

Rejäl vas i tenn från Svenskt Tenn

Inget kalas utan glas i kras, men med en rejäl tennvas behöver du inte bekymra dig om just den i alla fall. Den är från Svenskt Tenn och 1946 och klubbades hos Stadsauktion Sundsvall i våras. Höjden är drygt 20 cm och högsta bud blev 400 kr. Ganska billigt vilket säkert har att göra med inskriptionen på ena sidan.

7 sorters blommor på midsommar

Midsommarafton är magisk – i det gamla bondesamhället rent bokstavligt då denna årets kortaste natt ansågs full av magiska krafter och övernaturliga väsen. När naturen var så full av kraft var det en bra tidpunkt för att samla medicinalväxter och sia om framtiden. Det är härifrån den ännu levande traditionen att lägga sju sorters blommor under kudden kommer. Vem drömmer du om på midsommarnatten?

Foto: Respektive auktionshus