Elin Tallbo älskar julen – julpyntar huset redan i oktober

Delad bild. Till vänster Elin Tallbo framför en klädd julgran. Till höger Elins vardagsrum fyllt med vackert julpynt.

Foto: Privat

Elin Tallbo, 28, älskar julen. Hon älskar den så mycket att hon varje år förvandlar sitt hem till ett ”Christmas wonderland”. Redan i mitten av oktober börjar förvandlingen.
– Ju tidigare desto bättre, säger hon.

I Borlänge kom julen tidigt i år. I alla fall i villan hemma hos Elin Tallbo och hennes sambo Simon. Där har julstämningen varit topp redan sedan mitten av oktober och den avtar inte förrän efter nyår. Julen är nämligen Elins stora intresse och varje år gör hon om hemmet till en fantastisk julvärld där det inte sparas på något.

Elin Tallbo i sitt julpyntade hem i Borlänge.

Elin Tallbo i Borlänge tycker att julen är årets viktigaste högtid.

Foto: Privat

– De senaste tre åren har jag börjat så här tidigt. Innan dess satte jag i gång i november, men min sambo fyller år i slutet av oktober och då har vi alltid ett stort släktkalas. Det är allmänt känt inom släkten att jag gillar att julpynta, så för att alla skulle få en chans att se det har jag nu satt som mål att alltid vara klar till hans födelsedag och kalaset, säger Elin.

Se också: Så pyntar du julklapparna med vintergrönt

Så pyntar du julklapparna med vintergrönt
0:32

Efter reklamen: Så pyntar du julklapparna med vintergrönt

(0:32)

Slå på ljud

Vill skapa egna traditioner

Hon har alltid älskat julen, men det var först när hon flyttade hemifrån som intresset fick en chans att blomma ut på riktigt.

Elin Tallbos juldekorerade hem i Borlänge.

Så här juligt och fint är det i Elins vardagsrum från mitten av oktober till början av januari.

Foto: Privat

– Mamma tog alltid in granen den 23 december och gör det fortfarande, men det är ju inte riktigt jag om man säger så. Jag är intresserad av inredning rent generellt och har tidigare jobbat som florist, så det går hand i hand med kreativiteten. Jag gillar att få skapa egna traditioner.

Julpyntat vardagsrum hemma hos Elin Tallbo i Borlänge.

I vardagsrummet har Elin satsat på de klassiska julfärgerna rött och guld i år.

Foto: Privat

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Så skapar Elin sitt ”Christmas wonderland”

För att skapa sitt eget ”Christmas wonderland” ägnar Elin flera dagar åt att pynta. Hon koncentrerar sig främst på vardagsrummet, köket och sovrummet och pyntar målmedvetet ett rum åt gången. Även utsidan av villan får sig en makeover. För att åstadkomma allt det här har Elin under årens gång samlat på sig en stor mängd julgransprydnader, ljusslingor, prydnadsföremål, kransar och lyktor. Genom att kombinera dem på olika sätt lyckas hon varje år skapa nya teman för jullandskapet.

– I år är det Disneyjul i vardagsrummet med mycket rött och guld, där vill jag ha en riktigt wow-känsla. I köket har jag valt mycket silver och vitt, det är väldigt vintrigt. I sovrummet är det mycket guld och grönt i år, jag har satsat på en lite mer vuxen och elegant stil där. På utsidan är det ingången och altanen jag fokuserar på, där blir det bland annat gran med julkulor och julbelysning längs med räckena.

Julpyntat vardagsrum hemma hos Elin Tallbo i Borlänge.

Julgranar är Elins absoluta måste på julen.

Foto: Privat

Älskar julgranar

Julgranarna är det viktigaste av allt, tycker Elin. Hon har flera stycken i varje rum och dekorationerna i varje gran är noga utvalda och sammansatta. Men resten är också viktigt såklart och Elin sparar inte på krutet – här finns snögubbar, isbjörnar, julkuddar, levande ljus, ljusslingor, kransar, lyktor, granris, julstjärnor, julstrumpor, röda dukar och vackra julblommor vart man än ser.

Sambon Simon är inte delaktig i julpyntandet, men säger inte heller emot när Elin börjar plocka fram julgranskulorna.

– Han är snäll och låter mig göra det eftersom han vet att jag tycker det är så kul. Jag gissar att om han absolut inte hade tyckt om det hade han sagt till, men han låter mig göra min grej. Det enda han protesterar mot är om jag lyssnar för mycket på julmusik, då tycker han att jag ska ta hörlurar på mig, säger Elin med ett skratt.

Julpyntat kök hemma hos Elin Tallbo i Borlänge.

Ett vitt vinterlandskap pryder köket hemma hos Elin i år.

Foto: Privat

Sprider julinspiration på Instagram

På sociala medier har Elin i stället hittat andra som delar hennes stora passion för julen. På det egna kontot @inspoforchristmas har hon drygt 136 000 följare och där delar hon med sig av både egna och andras inspirationsbilder.

Julpyntad entré och altan hemma hos Elin Tallbo i Borlänge.

Utsidan är också viktig för Elin. Så här fint såg det ut vid ingången och på altanen förra året.

Foto: Privat

– Jag skriver på engelska och har många internationella följare. Det är väldigt kul att hitta andra som har liknande intresse som jag.

Elin är fullt medveten om att det finns de som tycker att julpyntet inte bör åka fram för möjligtvis första advent, men det är ingenting hon bryr sig särskilt mycket om.

Julpyntat sovrum hemma hos Elin Tallbo i Borlänge.

Även sovrummet blir julpyntat i god tid före julafton.

Foto: Privat

– Jag tycker att man ska göra det man själv vill och mår bra av. Om man vill vänta till den 24 december får man göra det, vi är ju alla olika. Personligen tycker jag ju tidigare desto bättre. Månaderna innan jul är de mysigaste och roligaste på hela året. Tidigare var jag alltid nedstämd under höst och vinter, men det här har verkligen räddat den mörka perioden för mig.