Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

En nostalgisk inblick i 70-talet! Se lägenheten som får oss att minnas tillbaka

23 jun, 2022 
Minna Wallén-Widung
Tina Gustafsson
Delad bild. Till vänster ett vardagsrum inrett med 70-talsmöbler i brunt och orange. Till höger en närbild på en orange plasttermos, kaffeservis i brunt och en sockerströare med detalj i orange plast.
En orange termos i plast, storblommiga Marimekkogardiner, en brun soffa i vardagsrummet och en grönrandig plastmatta på köksgolvet. I Helsingborg har en lägenhet fått en total makeover à la 70-talet, dit alla är välkomna för en riktig nostalgitripp!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Välkommen hem till familjen Johansson! Eller vad som kunde ha varit deras hem i alla fall. För familjen existerar inte på riktigt utan är en del av kultursatsningen som Dunkers kulturhus i Helsingborg gjort i samarbete med bostadsbolaget Helsingborgshem.

Sovrum i en lägenhet inredd med 70-talsdetaljer. Två sängar står mellan ett skrivbord. I fönstret hängen en gardin sydd i Marimekkotyget Unikko och på golvet en röd ryamatta.
Här bor de fiktiva syskonen Lotta, 14, och Peter, 10. I fönstret hänger en gardin sydd i Marimekkotyget Unikko, som säljs än i dag.

Här får vi en nostalgisk tillbakablick på hur en lägenhet kan ha sett ut 1972 och varje detalj är noga genomtänkt och utvald, allt för att ge besökarna den där rätta känslan av att stiga rakt in i 70-talet.

Annons
Vardagsrum i 70-talsstil. Bruna läderfåtöljer, en brunorange soffa och på väggen en bonad som också går i brunt och orange.
Mellan köket och vardagsrummet fanns redan från början en fönsterruta för att sprida ljuset i hela lägenheten. En ovanlig, men väl genomtänkt, detalj i de tätt stående lägenhetshusen på Drottninghög.

Moderna lägenheter med balkong och toalett

Under miljonprogrammet 1965–1975 beviljade regeringen bostadslån till 100 000 bostäder för att få bukt med bostadsbristen. Drottninghög var år 1969 Helsingborgs första miljonprogramsområde, med den tidens innovativa stadsutveckling, och folk från hela landet och världen flyttade hit.

Här hade alla lägenheter toalett, välutrustade kök med spis, kyl och frys, balkong eller altan och även telefonjack och tv-antennuttag.

Annons
En hatthylla i 70-talsstil sitter på väggen i en hall. På krokar hänger jackor och handväskor.
Hatthyllan i hallen fungerar fortfarande.

En del av stadsmässan H22 i Helsingborg

Inför stadsmässan H22 City Expo, som pågår mellan maj och juli månad, har man alltså ställt i ordning en lägenhet tidstypisk för 1972 på Drottninghög. Här bor den fiktiva familjen Johansson med den ensamstående mamman Kristina ihop med barnen Lotta, 14 år, Peter, 10 år, och Mikael, 1 år.

Anja Petersen arbetar som kulturpedagog och är en av initiativtagarna till nostalgilägenheten.

Annons
Anita Nilsson, Anja Petersen och Jenny Fridh guidar besökarna i 70-talslägenheten.

– Det här är egentligen ingen ny idé utan en längtan som bor hos många av oss som jobbar på muséer. Det finns flera ställen med tidstypiskt inredda lägenheter som till exempel Kortedala museum i Göteborg där du kan se hur ett typiskt arbetarhem kunde se ut på 50-talet, säger hon.

Se mer från lägenheten här:



Ett kök inredd med möbler och detaljer från 70-talet.
Gult, brunt och blommigt – tre heta trender på 70-talet.

Har letat prylar i ett helt år

Anja och hennes kollegor har, parallellt med andra projekt, arbetet med planeringen av lägenheten i två år. I ett års tid har de letat prylar – i antikaffärer och i olika forum på nätet.

Annons
Se video: Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Se video: Här är godissorterna vi minns från förr

Vilka av inventarierna har varit svårast att få tag på?

– Förbrukningsvaror, för det slänger ju folk. Någon lanthandel som har stängt har skänkt varor till museer och där har vi kunnat ta del av lite överblivna förpackningar. Och allt vi har inrett med är inte från just 1972, utan från en närliggande tid. Vi har gjort det så trovärdigt som möjligt, men matförpackningar som är ett år äldre kan ju ha funnits med och en lampa av något senare modell stör inte helhetsintrycket.

Annons
Detaljbild på ett köksbord med detaljer typiska från 70-talet. En orange kaffetermos, en brun kaffeservis och en sockerströare med orange plast.
Klart att man skulle ha en tv-kanna. Servisen Tuna med handmålad dekor i brunt och svart på gul botten tillverkades mellan 1971 och 1979 för Rörstrand.

Krävdes hårt arbete för att få i ordning lägenheten

Lägenheten i Drottninghög stod tom sedan ett år tillbaka, och här har Helsingborgshem gjort en stor insats. De har bytt ut alla ytskikt som tapeter, bänkskivor och golv så de skulle bli tidstypiska. Köket fanns kvar i en annan lägenhet i huset, men var spegelvänd, så det krävdes lite arbete för att få det på plats.

En hårfön i röd plast och en ask med värmespolar står ovanpå en tvättmaskin i en lägenhet som inretts enligt 70-talet.
Värmespolarna – en räddare i nöden för att få till lockarna.

Vilken pryl väcker mest känslor hos besökarna?

Annons

– Vi har alla olika prylar som öppnar dörrarna till våra minnen. Du kanske blir nostalgisk när du ser en likadan brödrost som du hade när du var liten, medan någon annan fäster sig vid duschdraperiet eller kaffekopparna, säger Anja.

Skafferi med öppna hyllor fyllda med förpackningar av varor som var vanliga på 70-talet. Här finns bland annat en kaffeburk från Zoega, en burk bakpulver, en sirapsflaska och en ölburk.
Det var svårt att få tag på förbrukningsvaror till köket, då dessa ofta kastas när bäst före-datumet passerat.

Vad är mest utmärkande för den här tidsperioden?

– De mörka träslagen med ek, valnöt och teak. Men de vita bokhyllorna gjorde även intåg under den här tiden. Och sedan var så klart färgerna gult och orange en självklarhet.

Annons
Köksskåp med färgglada plastföremål från 70-talet. Brödburk i plast och tidstypisk konservöppnare fastskruvad på väggen. Plastbehållare för torrvaror under skåpet och en kökspall i plast under bänskskivan.
Kökspallen i plast var vanlig i många hem. Behållarna för torrvaror, som sitter under köksskåpen, var ett tillval som hyresgästerna fick betala extra för.

Vilka prylar fanns i “varje hem”?

– Askkoppen och transistorradion. Och barnfamiljerna hade så klart lego och bokmärken. Och soffan, men kanske i en annan färg, verkar alla ha suttit i.

Skåp från 70-talet med grammofonspelare, en gammal skiva med Elvis Presley och en gammal analog kamera.
I dag är det många som plockar fram sina grammofonspelare igen eftersom man uppskattar närvaron i ljudet.

Vilka prylar finns kvar och står sig än idag?

Annons

– Mycket går igen och har kanske inte varit så trendiga hela tiden. Men keramiken från 70-talet har fått sig ett uppsving. Annars börjar vi gilla de galna lamporna igen.

En askkopp på fot står placerad på golvet framför en brun läderfåtölj i ett vardagsrum från 70-talet.
Askkoppen, då i var mans hem, är nog den pryl från 70-talet som har minst sannolikhet att göra comeback.

Om vi tänker oss en utställning, ett H77, om 50 år med samma upplägg – vad tror du vi får se där?

– Bambu i trädgårdarna så klart och inredningen med öppen planlösning kanske går i vitt, svart och grått. Och villan i enstegsfasad som kan vara vitputsad.

Annons
En klassiska Stringhylla med bruna hyllplan och vita metallgavlar hänger på väggen. I hyllan finns böcker, en skulptur, en krukväxt och ett par gamla barnskor. Nedanför en knopplist där det hänger olika plasthalsband. Till höger en guldig golvlampa.
Stringhyllan, formgiven 1949 av Nisse Strinning, står sig formmässigt än i dag.

Så hittar du till nostalgilägenheten

I skrivande stund är det inte bestämt hur länge utställningen pågår, men förhoppningen är att museet ska vara öppet ett par dagar i veckan året ut. Nostalgilägenheten ligger på Grönkullagatan 43, och här hittar du mer information om projektet.

Mörk bokhylla med vitrinskåp fylld av porslin, glas och prydnadsföremål står till höger i bild. Till vänster ett ihopfällbart sidobord med en blomkruka och tidningar från 70-talet.
Bokhyllan i mörkt trä fick gärna ha plats för alla finglas – för förvaring, men också för att visas upp.
Annons