Här är retro-föremålen du kan tjäna pengar på!

Värdefulla föremål på Tradera
Går du också i rensartagen och byter raskt ut det gamla mot det nya? Då finns det anledning för eftertanke. Den som sparat sina gamla favoriter kan tjäna en rejäl hacka om man säljer vid rätt tidpunkt. Vi har listat 6 föremål du önskar att du inte hade slängt!

Inomhussäsongen närmar sig med med stormsteg och kanske börjar även du lägga mer märke till vilka prylar du har i hemmet. Men innan du rensar bör du ta dig en extra titt på vad du faktiskt gör dig av med. Kanske bör du damma av den gamla servisen som kommit tillbaka i mode. Eller kanske kan din gamla mugg betala för din nästa semesterresa.

Genom Tradera har vi listat 6 föremål som ökat avsevärt i både efterfrågan och i snittpris hösten 2018 jämfört med hösten 2017.

Prylar du kan tjäna pengar på

70-talsglas

Iittalas 70-tals redaktion

Iittalas 70-tals kollektion är återigen eftertraktad. Foto: Iittala

Robusta, frostade och bubbliga dricksglas som var trendiga på 70-talet är åter på tapeten. Något som inte minst märks på den 30-procentiga prisökning de gjort på Tradera det senaste året. Det kan vara både grogglas, dricksglas och bringare. Ett ledande exempel är Iittalas Ultima Thule serie från 1968, designad av Tapio Wirkkala. Vasen Kantarelli av Tapio Wirkkala har sålts för cirka 1 000 kronor på Tradera.

Muminmuggar

Muminmuggar Tradera

Muminmuggarna fortsätter stiga i pris. Foto: Charlotta Andersson

Hypen över de färgglada och nostalgiska muminmuggarna är inte över och priserna skjuter i höjden. I oktober 2016 såldes en muminmugg ur Fazer-serien för 78 900 kronor på Tradera och i februari i år såldes en mugg från samma kollektion för 84 900 kronor.

Ni kanske frågar er varför eftersom muminmuggar av olika slag produceras än i dag. Det tillverkades nämligen endast 400 muggar för Fazers Kafé år 2004. Vilken av dessa 400 det är går att se på numreringen på undersidan.

Bara i augusti i år såldes det muminmuggar för omkring 2 miljoner på Tradera. Vilket ger de 2 627 sålda ett snittpris på 800 kronor styck.

Lisa Larssons skulpturer

Lisa Larssons skulpturer

Klotdamen och Gunnar Sträng. Foto: Montage

Intresset för Lisa Larssons keramikskulpturer har stigit något otroligt den senaste tiden. Denna unika konst har prytt många svenska hem genom åren och i våras såldes ”klotdamen”, från sent 50-tal, för hela 47 900 kronor på Tradera.

Se också : Fyra tips för loppis-shopparen

Men även andra av Lisa Larssons skulpturer har fått ett ökat intresse. ”Samhällsdebatten” såldes senast för 26 200 kronor och flera ”ABC-flickor” har sålts för 25 000 kronor styck.

Retroporslin

Stig Lindberg- Gustavsbergs porslin

Stig Lindberg- Gustavsbergs porslin. Foto: Shutterstock/ IBL

Efter kläder och mobiltelefoner är porslin en av de största säljkategorierna på Tradera.

Det som trendar mest just nu är porslin från 50-, 60- och 70-talet. De mest populära varianterna är av märken som Rörstrand, Gustavsberg, Höganäs, Upsala Ekeby och Gefle.

Två exempel är porslinsserierna ”Mon Amie” av Marianne Westman och ”Blå Eld” av Hertha Bengtsson.

Tidigare i år såldes 55 delar av Marianne Westmans ”Mon Amie” för 5 500 kronor på Tradera. Karin Björkquists Nobelservis i 36 delar såldes för 18 100 kr.

Samlarkort

Fotbollskort

Fotbollskort har ökat i populäritet. Foto: Paul Roberts / Offside/ IBL

Samlarkort är en återkommande fluga och Pokémonkorten har länge varit de som vuxit mest i både värde och efterfrågan.

Tidigare i år ägde den dyraste pokémonauktionen rum på Tradera vid en försäljning av totalt 1 702 stycken bilder för 70 100 kronor. Andra samlarkort som har stigit i värde är fotbollskort, NHL-hockeykort och filmstjärnekort.

– Vi ser att intresset för rogivande hobbies som frimärkssamlingar och samlarkort vuxit starkt under senaste året. Jag tror att många tycker det är en skön motvikt till vår stressade, uppkopplade tillvaro, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

Samlardockor & Actionfigurer

Barbiedockor

Efterfrågan på framförallt barbiedockor har ökat – igen. Foto: IBL

Samlardockornas popularitet är ingen nyhet, men Sofia Hagelin som är pressansvarig på Tradera säger sig se ett fortsatt ökat intresse.

Dockan vars efterfrågan ökat mest är Barbie. Den dyraste Barbiedockan som sålts på Tradera i år slutade på 10 100 kronor och var en vintagedocka från 1959. De dyraste kläderna till dockan var en flygvärdinneuniform från American Airlines som slutade på 2 550 kronor.

Även actionfigurer, Pez, tennfigurer, cowboys och indianer har ökat avsevärt i popularitet.