Julgranstrenden 2019: Hållbara dekorationer

Naturliga julgransdekorationer på bord
Årets jultema 2019 är hållbarhet och klimatmedvetenhet – det menar trendexperten Stefan "Trend-Stefan" Nilsson. Årets mest samtida gran klär han i fynd från naturen tillsammans med traditionella pynt i naturmaterial. Resultatet är både vackert och stämningsfullt – så här snor du stilen!

Många har säkert redan börjat fundera på hur de ska dekorera inför den stora högtiden. Valmöjligheterna är oändliga och det är bara fantasin som sätter gränserna.

Plantagen har, precis som flera tidigare år, låtit trendexperten Stefan Nilsson tolka julen på sitt sätt. Stefan Nilsson väljer hållbarhet och klimatmedvetenhet som tema på årets julgran.

Så sköter du om din julgran på bästa sätt
Slå på ljud

Ett inte helt otippat ämne som genomsyrat hela 2019 och självklart bara kommer att bli ännu viktigare framöver. Årets julklapp 2019 var återvunnen och redan förra året såg vi mer av de traditionella juldekorationerna i naturmaterial än vad vi gjort i övrigt de senaste åren. 

Stefan ville göra en gran som man i stort sätt skulle kunna slänga på komposten när julen ska ut, och visst är hans tolkning både vacker, klimatsmart och traditionellt julig!?

Så skapar du själv den hållbara julstilen:

Second hand-fynd

Tänk naturmaterial, traditionellt hantverk, folklore och julmarknader. Med dekorationer i halm, näver, keramik och papper får du en trendig, hållbar och traditionell gran på en och samma gång.

Leta på vinden

Dags att inventera arvegodset, eller kanske se om farmor eller mormor har några lådor julgranspynt över. På köpet kanske du väcker några barndomsminnen du glömt?

Pynta med blommor

Stefan hänger små julstjärnor i sin gran men klär du granen nära inpå julafton är det också otroligt vackert att dekorera med snittamaryllis. Och glöm inte bort de mindre glammiga valen kottar, halm och mossa, som kan vara nog så vackra i sammanhanget och bidra med traditionell julkänsla. 

Pyssla eget

Har du barn är det ett perfekt tillfälle att pyssla tillsammans och prata om vikten av återanvändning och smarta val.

Välj ätbara dekorationer

Äpple, clementiner, rönnbär – och såklart polkagriskäppar, chokladfigurer eller annat traditionellt julgodis. Risken är dock överhängande att den plundras tidigare än du tänkt…

Av Nina Nyström

Foto: Plantagen