Artikeln innehåller reklamlänkar

Trend 1: Den naturnära, gammaldags och återvunna granen

Med återvunna kläder som julens hetaste klapp under granen är det knappast överraskande att en av årets största pynt-trender är inspirerad av second hand-fynd. Tänk naturmaterial, traditionellt hantverk, folklore, julmarknader och farmors gran. Med dekorationer i halm, näver, keramik, papper och filt får du en trendig, hållbar och traditionell gran på en och samma gång.

Vad är mer klassiskt än en dalahäst? Från Åhléns. Finns att köpa här (länk till butik).

Häng en gran i granen. Stjärna och gran i trä passar både den avskalade granen och den gammaldags granen. Finns att köpa här (länk till butik).

Olika sorters halmpynt är några av våra äldsta och mest klassiska julgranspynt. Finns att köpa här (eller på en julmarknad nära dig).

Trend 2: Den dämpade pastellgranen

Vi verkar aldrig tröttna på de dämpade pastellerna som ger våra hem mjuka och harmoniska färgklickar. Rosa, beige, blått – här är granen för dig som inte vill ha en röd jul.

Pappersgranar och papperskulor i milda färger syns överallt i år. Här från Ellos Home. Finns att köpa här (länk till butik).

Trendiga, matta sammetskulor ger en fin kontrast i granen. Från Hemtex. Finns att köpa här (länk till butik).

House Doctor illustrerar stjärnklar vinternatt i julkuleform. Finns att köpa här (länk till RoyalDesign).

Trend 3: Den vackert bronstonade och vinröda granen

Vinrött, beige, brunt och senapsgult syns överallt i inredningsvärlden i år. Självklart även i granen. De dämpade färgerna skapar en både trendig och vacker gran.

Vacker glaskula från H&M Home. Finns även i mörkrött och klarglas. Finns att köpa här (länk till butik).

Skimrande bronsfärgad kula med vacker fjällig struktur från Ellos Home. Finns att köpa här  (länk till butik)

Skira glaskulor i bärnstensfärg, mörkrött och svart från Granit. Finns att köpa här (länk till butik)

Trend 4: Den färgkoordinerade granen

De färgkoordinerade temagranarna har varit på stark frammarsch de senaste åren. Vackrast av dem alla är nog den tidlösa i vitt och silver. Det kommer också att vara den granen som med sin gnistrande vinterlook känns mest rätt att låta stå kvar ända till trettondagen.

Nytänkande pappersdekorationer som flörtar med det klassiska svenska konsthantverket. Från Dbkd. Finns att köpa här (länk till butik).

Klassiska, eleganta kulor i olika form från Ikea. Finns att köpa här.

Årets trendigaste julstjärna är tredimensionell. Självklart finns den i en granvariant. Från H&M Home. Finns att köpa här (länk till butik).

Trend 5: Den lekfulla granen

I år fullkomligt vimlar det av roliga och lekfulla dekorationer som flörtar med allt ifrån de klassiska julsymbolerna till mer otippade inslag som flamingos och enhörningar. En gran som barnen definitivt kommer gilla!

Grön påfågel från Åhléns som kombinerar tropikerna och den klassiska julgröna färgen. Finns att köpa här (länk till butik)

Trasig pepparkaka och popcorn är roliga inslag i granen. Från Artilleriet. Finns att köpa här.

Jotex nötknäpparkulor för tankarna till barndomens klassiska böcker. Finns att köpa här (länk till butik).

Ikeas gulliga svampar tar genast granen till sagans värld. Finns att köpa här.

Av Nina Nyström