Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Ny favorit! Återvunna textilier – trendigt och klimatsmart

24 nov, 2021 
Johanna Svan
Randig duk och röd matta.
I framtiden kommer vi antagligen att bära jeans av svensk cellulosa och träningskläder av biobaserad plast. Men redan nu kan man enkelt satsa på återvunna textilier!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Idag slänger vi i Sverige i genomsnitt 8 kilo kläder per person och år. Och många kläder återvinns inte utan hamnar i soporna och går till förbränning. Men precis som med metall och plast är det möjligt att återvinna textila material, som bomull och polyester, som båda är ett problem för miljön.

Bomullstillverkning kräver stora mängder vatten och bekämpningsmedel, för att tillverka en tröja går det till exempel åt ungefär 2700 liter vatten.

Polyester är inte lika vattenkrävande men är däremot tillverkad av fossila råvaror och med en energikrävande process. Eftersom bomull och polyester har hög miljöbelastning är det viktigt att återvinna så mycket som möjligt av uttjänta textilier. Men mycket återvinns inte utan hamnar i soporna och går till förbränning.

Därför är vi glada att kunna presentera några härliga produkter av återvunnen textil!

Annons

Produkter av återvunnen textil

Pläd Valter

Grå pläd på en stol.

En härlig våffelvävd pläd i återvunnet material med vackra fransar på kortsidorna. Du kan med gott samvete krypa upp i soffan med denna pläd som är tillverkad i 80% återvunnen bomull och 20% återvunnen polyester.

Läs mer och köp pläden här (reklamlänk)

Duk i återvunnen bomull

Randig duk på ett bord.

Randig duk i återvunnen bomull. Den garnfärgade randen ger ett diskret mönster som passar in året runt och i många olika stilar. Produkten består av återvunnen bomull som är framtagen från rester i produktionen eller från förbrukat material.

Annons

Läs mer och köp duken här (reklamlänk)

Påslakanset i bomull

Zebramönstrat påslakanset i en säng.

Påslakanset i 2 delar i en mix av ekologisk bomull och återvunnen bomull med zebrainspirerat mönstertryck. Att bädda med bomull är luftigt och mjukt mot kroppen. Öppning i övre hörnen på påslakanet.

Läs mer och köp setet här (reklamlänk)

Handvävd matta

Röd matta på en ställning.

Handvävd matta av återvunnen bomull – en klassisk bomullsmatta som passar lika fint i köket som i barnkammaren, hallen eller tvättstugan. Varje matta är unik.

Annons

Läs mer och köp mattan här (reklamlänk)

Kökshanddukar

Randiga kökshanddukar i gult.

4-pack randiga kökshanddukar i återvunnen bomull. Den garnfärgade randen ger ett diskret mönster som passar in året runt och i många olika stilar.

Läs mer och köp handdukarna här (reklamlänk)

Stickad grytlapp

Grovstickad grytlapp.

Grovstickad grytlapp i snygg design som passar att hänga framme. Hängare i skinn och tillverkad i 100% återvunnen bomull.

Annons

Läs mer och köp grytlappen här (reklamlänk)

Se också: 8 sätt att inreda med medelhavstrenden

8 sätt att inreda med den stora medelhavstrendenBrand logo
8 sätt att inreda med den stora medelhavstrenden

Källor: Ri.se, textilia.se

Annons