Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Orkidéer för hemmets alla rum – hitta dina personliga favoriter

03 nov, 2020 
Susanna Rosén
Delad bild på två olika typer av orkidéer.
Njut av praktfulla orkidéer i höstmörkret. Många hör till de mest lättskötta krukväxter man kan ha. Med rätt skötsel blommar de tacksamt – om och om igen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Orkidéer är tacksamma krukväxter och blommar troget på fönsterbrädan. Till skillnad från de flesta andra inomhusväxter blommar de som finast från hösten och fram till våren.

När du köper plantan är den i regel i full blom, men orkidéer är lätta att få att blomma om på nytt. Så hittar du överblommade exemplar på reabordet är det läge att slå till, det brukar inte dröja länge förrän de blommar igen.

Ge dig chansen att njuta av blomningen på nära håll! Ställ orkidékrukan som blickfång på bordet, byrån eller på bästa plats i fönstret medan den står i blom. Efter blomningen flyttar du bara undan den ett tag. Gärna till en lugn vrå på fönsterkarmen där orkidén kan samla kraft inför nästa blomning.

Se också: Superknepet som får din orkidé att blomma igen

Superknepet som får din orkidé att blomma igenBrand logo
Superknepet som får din orkidé att blomma igen

Många orkidéer har ett ganska stelt bladverk. En god idé är därför att kombinera dem med bladväxter som har matchande bladverk eller en annorlunda form. Prova dig fram – det är bästa sättet att hittar nya lyckade kombinationer.

Annons

Ju fler olika orkidéer tillsammans desto mer effektfullt

Brudorkidé, Phalaenopsis, är den lättaste orkidén att börja med – det finns ingen orkidé som blommar så länge och så rikligt under de flesta tider på året. Storleken och färgen på blomman varierar, allt från gigantiska blommor på långa stänglar till de med pyttesmå blommor.

Brudorkidéer tillsammans med juvelorkidéer i krukor.

Blomman kan vara enfärgad eller med mönster i olika färger. Brudorkidéer i två olika storlekar blir fint tillsammans. Vårt par har fått sällskap av en juvelorkidé här ovan.

Nougatrosa brudorkidé.
Brudorkidéer finns i alla färger utom blått. Den här är vackert nougatrosa. Längst in i blomman ser man ett vinrött mönster som visar pollinerande insekter var de ska krypa in.

Juvelorkidén är ett underbart undantag

De flesta orkidéer odlas för den storslagna blomningen. Juvelorkidén, Ludisia discolor, är ett undantag. De purpurfärgade bladen är alldeles sammetslena och prydda med ljusa längsgående nerver.

Juvelorkidéer har speciell blomning.

Ovanför bladen reser sig blomstänglar med små vita blommor. Juvelorkidéer är mycket lättodlade och till skillnad från de andra orkidéerna ska de växa i vanlig blomjord.

Annons

Orkidéer på parad

En skön samling på spiselkransen. I den turkosgröna krukan står en Dendrobium-hybrid med vita blommor. Blomman är förvillande lik en brudorkidé, bästa sättet att se skillnad på släktena är att brudorkidén växer i sidled medan en dendrobium växer rakt upp. Dendrobium-hybrider är lättskötta men blommar inte lika tacksamt som brudorkidén.

Som charmig kontrast till den ståtliga plantan står ett par avklippta stänglar av en mörkt purpurfärgad brudorkidé i var sin vas. Den ena har placerats i en genomskinlig glaspokal för effektens skull. I krukan längst till höger växer en kokosmaxillaria, Maxillaria tenuifolia. En orkidé med frodigt bladverk som blommar med brunaktiga små blommor som gömmer sig ganska långt ner på plantan.

Purpurfärgad brudorkidé.
Den här brudorkidén har vackert purpurfärgade kalkblad med en ljus ton runtom. Färgen på blommans något ljusare läpp matchar den rosa minivasen som placerats i en större vas. Även blommans baksida är vacker.

Har du en rikblommande brudorkidé kan du unna dig att knipsa av en stängel att sätta i vas. Det känns lyxigt! Ibland finns orkidéer att köpa som snitt, och det är få snittblommor som håller lika länge som en orkidé.

Höstfärgad orkidé – lyxig känsla i alla rum

Höstfärgade orkidén x Oncidopsis.
x Oncidopsis är en korsning mellan penséorkidé Miltoniopsis och Oncidium. Ibland säljs den under namnet Cambria.

Den här höstfärgade orkidén x Oncidopsis i mustiga toner har ganska stora blommor på en hög stängel och ger ett ståtligt intryck. I en genomskinlig glaskruka syns kompost och rötter genom glaset vilket är dekorativt i sig. Intill vår orkidé står en juvelorkidé, en mörkröd rosenkalla och längst till höger en liten saintpaulia.

Annons

Nätta och söta orkidéer

Många orkidéer är nätta i formatet och får plats i en mugg. Vår miniorkidé, oncidium Tiny Twinkle, blommar med vitgula, vaniljdoftande blommor. Ställ den gärna inne i rummet när den blommar. Efter det trivs den i en ampel i fönstret eller på fönsterbrädan.

Miniorkidén Tiny Twinkle i sällskap med en normalstor brudorkidé.
Skillnaden i blomstorlek är fascinerande.

Här har den fått sällskap av en ”normalstor” brudorkidé så man tydligt ser hur små blommorna är. Tiny Twinkle blommar generöst och är lätt att få att blomma på nytt. Den brukar få mängder av blomställningar samtidigt.

Lyckas med orkidéer – 5 praktiska tips

  • Flertalet orkidéer trivs i ett fönster som vetter mot öst eller väst. Under den mörka årstiden behöver de däremot allt ljus de kan få. Då kan man sätta dem i ett söderfönster, bara man tar bort dem därifrån innan april månad.
  • Undvik att ställa dem på en fönsterbräda direkt över ett hett element. Där blir det ofta för torrt och varmt.
  • De allra flesta orkidéer i handeln, framför allt hybriderna, trivs i rumstemperatur.
  • Vattna komposten genom att doppa ner krukan i en hink med vatten. Lyft sedan upp den och låt komposten rinna av. Låt den sedan torka upp nästan helt innan nästa vattning. För att vara säker på att den är lagom torr, kan du känna efter på krukans vikt. En fuktig kompost är tyngre än en torr. Gödsla sparsamt med särskild orkidénäring i vattnet under tillväxtperioden.
  • Det räcker att plantera om orkidéer med 2–3 års mellanrum. Det är dags när komposten är nerbruten och söndersmulad och när plantan håller på att växa ur krukan.

Bonustips för orkidéskötsel!

Många orkidéer har gröna luftrötter där det också sker fotosyntes. Så klipp inte av rötterna om de börjar växa utanför krukan. Det är så orkidén beter sig i naturen.

Annons

Orkidé för mörkare lägen

Orkidéer i släktet venussko, Paphiopedilum, klarar i regel mindre ljusmängd än många andra orkidéer för att den är anpassad till ett liv på marken i regnskogen, dit solljuset inte alltid tränger ner. Den klarar till och med ett ljust norrfönster bakom blyinfattade, färgade glasrutor.

Purpurfärgade orkidén venussko trivs i mörkare lägen.
Mörkt purpurfärgad venussko – lite förhistorisk i stilen.

Här i sällskap av amazonsköld ’Bambino’ och blommande saintpaulia i matchande färg. Bäst trivs venusskor i ett ljust norrfönster eller ett skuggat fönster med morgonsol. Där kan de blomma regelbundet många år framöver.

Annons