Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Oväntade superknepet för fina orkidéer

10 aug, 2017 
Minna Wallén-Widung
Den populära orkidén är både tjusig och lättskött. Blommar länge gör den också! Men den behöver förstås omvårdnad precis som alla andra krukväxter, och ett av de bästa tipsen för en välmående orkidé är, något oväntat, diskmedel.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Orkidén finns i de flesta hem. Orsakerna är många, men de vackra, exotiska blommorna är förstås en viktig anledning till att vi gillar dem så mycket – det är inte för intet som den kallas krukväxternas juvel.

Fina orkidéer.
Foto: Shutterstock/IBL

Den mest populära phalaenopsisorkidén kan med lite tur blomma två till tre gånger per år, och varje blomma håller i upp till två månader. Men även om orkidéer är ett ovanligt lättskött släkte, finns det förstås vissa knep att ta till för att få så fina och välmående växter som möjligt.

Bada orkidéer i diskmedel

Ett av de mer oväntade tipsen stavas diskmedel. Gör så här: Fyll diskhon med vatten och häll i en liten skvätt diskmedel. Placera orkidén i vattnet och låt den vara där tills den är blöt och skummig, ungefär fem minuter.

Annons

Efteråt låter du orkidén rinna av, innan den får återgå till sin vanliga plats. Växterna älskar det här bubbelbadet!

Tvätta bladen med diskmedel

Du kan också använda diskmedel om du märker att kvalster, löss eller annan ohyra samlats på bladen. Ohyran trivs mycket bra på orkidéer, men kan göra så stor skada att orkidén förlorar sin förmåga att ta upp syre.

Blommande orkidéer.
Foto: IBL

Om du upptäcker ohyra ska du se till att hålla orkidén fuktig genom att duscha såväl ovan- som undersidan av bladen. Du kan också tvätta bladen med en tvättsvamp doppad i vatten blandat med diskmedel. Kom ihåg att tvätta bladen på båda sidor!

Så får du din orkidé att blomma om och om igen:

Superknepet som får din orkidé att blomma igenBrand logo
Superknepet som får din orkidé att blomma igen

Andra tips för fina orkidéer:

– Välj ett fönster i väst eller öst under de ljusa årstiderna. Under vintern behöver orkidén mer ljus och då passar ett söderfönster bättre.

Annons

– Idealtemperaturen för en orkidé är 25 grader på dagen och 18 grader på natten.

– Vattna blomman genom att doppa ner den i en hink eller diskho med vatten. Låt komposten bli genomblöt och se sedan till att den får rinna av ordentligt. Orkidén tycker inte om att stå med rötterna i vatten, då kan de ruttna.

– Vattna sparsamt, cirka en gång var sjunde eller tionde dag.

– Gödsla sparsamt med särskild orkidénäring.

– Plantera inte om växten för ofta. Cirka två till tre år mellan omplanteringarna är lagom.

Källa: Leva&Bo, Blomsterlandet, Naturbloggen

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons