Så lagar du trasiga tallrikar med trendig teknik från Japan

Kollage med buffé uppdukad på tallrikar lagade med hjälp av den japanska metoden.
Varför kassera tallriken som föll i golvet när den med hjälp av lite guld och lim kan bli ett vackert och helt unikt fat? Den japanska lagningens namn – kintsugi – kan kännas svårt men att använda tekniken är mycket enklare än du tror.
TV: Så blir dina glas skinande rena
1:36

Efter reklamen: TV: Så blir dina glas skinande rena

(1:36)

Slå på ljud

Laga trasigt porslin med kintsugi

Du behöver:

  • Kontaktlim
  • Guldfärg (Vi har använt Hobbylack gloss från Panduro Hobby)
  • Porslin som gått i kras
  • En liten spatel
  • En smal pensel
  • Snöre

Gör så här:

Blanda lika delar lim och guldfärg så att limmet blir helt guldfärgat.

Applicera limblandningen på de ituslagna delarna med spateln eller penseln. Använd rikligt av blandningen på styckena som ska sättas samman så att guldlimmet kan flyta upp över kanterna.

Pressa de två styckena mot varandra i cirka 30 sekunder, eller tills du känner att de sitter ihop. Om det är för mycket eller för lite guldlim på porslinet kan du rätta till det med penseln. Fortsätt försiktigt om du har flera delar som ska limmas ihop.

När alla delar är hoplimmade binder du försiktigt ett snöre om det lagade föremålet så att det hålls ihop. Låt det vara hopbundet i cirka 12 timmar så att du är säker på att limmet har torkat. Klipp därefter upp snöret och njut av din tallrik eller kopp som nu fått nytt liv!

Vad är kintsugi?

Kintsugi betyder laga på japanska och är en cirka 500 år gammal japansk teknik där man gjort en dygd av att synliggöra reparationer av porslin, för att på så sätt ge det nytt värde och skönhet. Metoden har använts på till exempel tallrikar, fat, koppar och skålar. Kintsugi betyder gyllene sömn på japanska och hänsyftar till sömmarna på kläder som lappar ihop två tygstycken.

Foto Martin Panduro/Stöj foto

Läs också: Glöm slit och släng: Här är 7 smarta prylar du kan använda om och om igen