Så väljer du rätt krukväxter för varje väderstreck!

Visst kan du också få ett prunkande fönster hemma – oavsett om du har fönster åt söder, väster, öster eller norr. Knepet är att välja rätt växter. Vi har krukväxtlistan för alla väderstreck!

Söderfönster

Söderfönstret är en utmaning, särskilt för blommande växter. Men Kristi törnekrona och våreld klarar läget. Komplettera med olivträd, svärmorstunga, kalankoe och kaktus!

Växtlista söder:

Svärmorstunga Sansevieria trifasciata

Våreld Kalanchoe blossfeldiana

Pandaöron Kalanchoe tomentosa

Kristi törnekrona Euphorbia milii

Olivträd Olea europaea

Härliga färger till österfönstret!

Österfönster

I öster trivs många färgstarka växter, som begonia, palettblad och kroton. Använd urnor, smålådor och högar med böcker för att bygga olika höjd. Gamla trälådor för mjöl tjänar också som ytterkrukor.

Växtlista öster:

Ormbunke MonilophytaPalettblad Solenostemon scutellarioidesBegonia Elatior (enkel) Berseba (dubbel)Ampelfackla Aeschynanthus speciosusPeperomia rotundifolia/obtusifolia/’Pixie’/columellaBegonia corallina/ maculata (prickar)Kroton Codiaeum variegatum7 krukväxter som inte behöver vattnas så oftaLäs mer

I norrfönster trivs bland andra rosenkallan.

Norrfönster

Satsa på vita, lätta möbler och piedestal i det annars mörka norrfönstret. Här har vi också lekt med olika höjder för att skapa en spännande dynamik. Dvärgcissusen står på ställning i fönsterkarmen, ampelfacklan har fått höjd tack vare en ljusstake av betong. Rosenkallan och murgrönan har fått var sin piedestal och kungscissusen tronar i en ampel.

Växtlista norr:

Skelettsköld Alocasia sanderianaDoftranka Stephanotis floribundaDvärgcissus Cissus striataAmpelfackla Aeschynanthus speciosusRosenkalla Anthurium andreanumKanarisk murgröna Hedera canariensisSlideranka Muehlenbeckia axillarisKungscissus Cissus rhombifolia 8 gröna krukväxter som kan ge dig ett friskare hemLäs mer

Låt orkidén blomma i västerläge.

Västerfönster

Vilken vårkaramell! I väster har vi satsat på vitt med sprudlande ljusgröna och rosa detaljer i krukor, blad och blommor.

Växtlista väster:

Marmoreuforbia Euphorbia lactea

Kaktus Mammillaria/Opuntia

Rosengeranium Pelargonium graveolens

Trekantseuforbia (kallas också High Chaparall) Euphorbia trigona

Orkidé Dendrobium kingianum

Aloe Aloe mitriformis

Av Monica Ljungberg
Foto och styling: Anna Jeppsson
Tack till Trädgårdspaletten för lån av blommor.