Sanningen bakom Ikeas namn på produkter som du inte kände till

Skylt på Ikeas varuhus och en kvinna som sitter i en soffa på Ikea och tittar på textilier.

Foto: Patrick Pleul/TT och Hasse Holmberg/TT

Världen över är Ikeas olika produktnamn ofta något man skämtar om – för en amerikan är ord som Malm och Karlstad helt oförståeliga.
Men även vi svenskar kan undra över vissa Ikea-produkters namn ibland, och faktum är att grundaren Ingvar Kamprad hade en dold plan med hur han döpte varorna.

Ikea-varuhusen är ett fenomen världen över, men för många engelsktalande personer blir det en överraskning att namnen på de olika produkterna faktiskt betyder saker. Även om vissa av produktnamnen hos Ikea känns som rappakalja även för svenskar, så är ord som Söderhamn, Kivik och Lennart inte helt okända för oss.

Videon kunde inte hittas

Möbelvaruhusets sätt att döpa sina produkter bestämdes för länge sedan av grundaren Ingvar Kamprad. Enligt Business Insider så var Kamprad dyslektiker, och ville därför förenkla komplicerade produktkoder. Ikea-grundaren bestämde därför att de olika sorters produkterna skulle döpas inom olika teman.

Här är delar av Ingvar Kamprads ursprungliga namngivningssystem:

  • Bokhyllor döptes efter yrken eller mansnamn – bokhyllan Billy har många i sitt hem.
  • Tyger och gardiner har kvinnliga namn.
  • Utemöbler döps efter skandinaviska öar.
  • Mattor heter som städer och orter i Danmark.
  • Lakan, påslakan, örngott med mera heter som blommor och växter.
  • Sängar och garderober döps efter områden i Norge.
  • Barnmöbler har namn från däggdjur, fåglar eller adjektiv

Anställd fick döpa välkända möbeln

Ibland får också Ikeas anställda döpa de olika möblerna. Just bokhyllan Billy är döpt efter Ikea-anställde Billy Liljedahl.

Test: Vilken IKEA-möbel är du?

Numera finns det så många IKEA-produkter att det säkerligen gjorts undantag för regeln, men om man kikar in i ett av varuhusen eller surfar in på deras hemsida, så hittar man örngott vid namn Nattjasmin, mattan Stoense – som mycket riktigt är en plats i Danmark – och barnbordet Mammut.