Hemma i karantän? Lär dig göra pasta!

Hemmagjorda spagetti redo att kokas.

Foto: Unsplash

Har du svårt att få tiden att gå när du sitter hemma i coronakarantän? Här lär vi dig göra pasta och tipsar om prylarna som krävs!

Det är inte helt enkelt att hitta saker att göra när man sitter isolerad i hemmet. När böckerna är utlästa och du kollat igenom hela Netflix utbud så gäller det att hitta något nytt att göra. Varför inte passa på att lära dig att göra riktigt proffsig och lyxig pasta på hemmaplan? Här är teknikerna du behöver kunna – och prylarna som behövs!

Göra egen pasta – dessa ingredienser behöver du

Det magiska med att göra egen pasta är att det nästan inte kräver några ingredienser alls. Med bara två saker kan du ha den godaste pastan du någonsin ätit!

  • Vetemjöl Tipo00 – detta är ett mjöl som är lite finare siktat än vanligt vetemjöl. Det finns i de flesta matbutiker.
  • Ägg (ju färskare desto bättre)

Till fyra portioner pasta behöver du

  • 4 deciliter mjöl
  • 2 ägg

Sakerna du behöver för att lyckas med pastan

Otello pastamaskin i trä

Denna pastamaskin är nästan lika snygg som den är praktisk! Märket Marcato grundades redan 1930 och detta är en manuell pastamaskin i limiterad utgåva.

Läs mer och beställ här. (reklamlänk från Adtraction)

Motordriven pastamaskin

För den som inte är sugen på en pastamaskin med manuell vev, finns denna variant som är motordriven. Tillverkad i Italien för bästa resultat!

Läs mer och beställ här. (reklamlänk från Adtraction)

Backaryd pastamaskin

En gedigen pastamaskin med vev i snyggt krom från Backaryd.

Läs mer och beställ här. (reklamlänk från Adtraction)

Svart pastamaskin

Till denna pastamaskin ingår ett bordsfäste – perfekt för att snabbt och enkelt göra pasta. Dessutom i en riktigt snygg svart färg.

Läs mer och beställ här. (reklamlänk från Adtraction)

Recept: Så här gör du busenkelt egen pasta

Häll upp mjölet på en ren arbetsbänk och skapa en liten grop i mitten, tänk att det ska se ut ungefär som en vulkan.

Knäck ned äggen i gropen och, om du vill, släng i en nypa salt.

Knäck ned äggen i din mjölhög

Foto: Unsplash

Använd fingrarna och rör försiktigt ihop ägg och mjöl tills en deg formas – se där! Du har precis gjort en pastadeg med bara händerna! Om din deg känns lite torr kan du lägga till några droppar vatten. Om den känns för blöt: lägg till lite mjöl. Du måste dock vara försiktig här. För mycket mjöl och din pasta kommer att smaka mjöligt och kännas torr.

Arbeta och knåda din deg i cirka fem minuter tills den känns len och fin. Nästa steg är att låta degen vila, men gnid först lite olivolja över den för att den inte ska fasta i plasten du täcker den med. Välj själv om du vill använda plastfolie eller en förslutningsbar plastpåse.

Låt degen vila i rumstemperatur i cirka 30 minuter – det kommer att göra underverk för hur elastisk* degen känns.

* Bonusfakta för baknörden: Anledningen till att ditt mjöl blir enklare att arbeta med efter att den får vila är för att mjölet får tid att suga åt sig all vätska och att det gluten som finns i degen får slappna av lite. Det är gluten som gör så att pastan sedan kan sträckas och tänjas. Detta gör i sin tur så att du kan rulla ut degen supertunt!

Pasta hemma i tre steg: Mjöl och ägg. Knådad deg – och slutligen färdig pasta.

Foto: Shutterstock/TT

Nästa steg är att föra degen genom din pastamaskin. Sätt pastamaskinen på den största storleken och låt degen färdas igenom samtidigt som du fångar upp den på andra sidan. När pastan kommit igenom maskinen, vik den i tredjedelar och låt den gå igenom maskinen än en gång (fortfarande på den största storleken). Upprepa denna process cirka fyra gånger. På så vis garanterar du en riktigt silkeslen pasta!

När du upprepat detta cirka fyra gånger kan du börja minska storleken på pastamaskinen. För degen igenom, minska storleken, för degen igenom, minska storleken, och så vidare tills din pasta är så tjock som du vill ha den! Om degen blir för lång så kan du alltid kapa den i mindre bitar och fortsätta som beskrivet ovan.

Nu är din pasta redo att vila lite igen. Häng den över ryggstödet på en stol eller liknande så kommer den sedan bli lättare att skära.

Lägg pastan i små fågelbon.

Foto: Unsplash

Om din pastamaskin har möjlighet att skära pastan så kan du nu föra den igenom och göra dina egna tagliatelle, spagetti eller liknande former enkelt. När du skurit pastan kan du strö lite mjöl över den och lägga den i små "fågelbon" tills du är redo att koka den.