Fredriks fika tipsar: Julbak som går att frysa in

Fredrik Nylén från Fredriks fika tipsar om julbak som går att förbereda och frysa in.
Julen ska vara en avkopplande och härlig högtid – men alltför ofta präglas den av stress inför allt som ska lagas, bakas och fixas. Men genom förberedelse och framförhållning går det att undvika. Här tipsar Fredrik Nylén, som driver bloggen Fredriks fika, om de bästa julbaken som går att förbereda och frysa in.
Fredrik Nylén, som driver bakbloggen Fredriks fika.

Fredrik Nylén driver succébloggen Fredriks fika – och älskar julen. Foto: Christina Uhlin

Julen är vår allra mysigaste högtid. Åtminstone föreställer vi oss gärna en julafton tillsammans med familjen, där alla är avslappnade och känner julfriden i hela kroppen. På spisen puttrar glöggen, barnen är glada, på tv sjunger Benjamin Syrsa om stjärnan i det blå, utanför faller snön och vi kan lugnt luta oss tillbaka i fåtöljen.

Verkligheten ser dock ofta helt annorlunda ut. De sista julklapparna ska slås in, knäcken ska kokas, pepparkakorna ska bakas och sillen ska läggas in. För alla oss som drömmer om en jul med massor av hemlagad mat och hembakade godsaker, blir stressen ofta stor.

Julbak som går att frysa in

Men det finns genvägar till en avslappnad och stressfri jul. Ett knep är att bara fokusera på julbak som går att förbereda och frysas in i väntan på julafton. Fredrik Nylén, som driver en av Sveriges största bakbloggar Fredriks fika, säger att det finns massor av godsaker som går utmärkt att frysa in.

Saffransbullar till exempel. Man kan baka hur många som helst och slänga in dem i frysen. Det fina är att när man sedan ska servera dem penslar man dem med smält smör och doppar dem i socker. De blir som nybakta, säger han.

Tips på julbak som går att frysa in:

  • Saftiga saffransbullar med socker
  • Saffranssnittar med pärlsocker
  • Segmjuka saffransrutor

Fredrik slår också ett slag för småkakorna, som går att variera i oändlighet och som passar utmärkt att frysa in. Saffranssnittar med pärlsocker är en stor favorit som passar finfint i juletider.

– Något annat som passar bra att frysa in är faktiskt brownie. Jag brukar laga saffransrutor till jul som är en ljus brownie – en blondie. Den är jättegod även efter att den har varit en sväng i frysen.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Goda saffransbullar till jul

Om du bara ska baka en sak till jul, tycker Fredrik att du ska satsa på ett säkert kort:

Saftiga saffransbullar med socker från bloggen Fredriks fika.

Fredriks fikas saftiga saffransbullar med socker är perfekta att baka på förhand och sedan plocka fram ur frysen när julafton närmar sig. Foto: Fredrik Nylén

– Man kommer väldigt långt med saffransbullar. En bulle är alltid en bulle liksom! Men man kan göra den lite lyxigare med en härlig vaniljfyllning. Det blir som en kanelbulle fast med smak av vanilj och saffran. Jättegott!

En bulle är alltid en bulle liksom!

Julen är Fredriks absoluta favorithögtid. Under december månad bakar han extra mycket – allt från härliga pepparkaksbullar till stekpannekaka med saffran. Hemma i Hofors – där han bor i en ombyggd kyrka tillsammans med sambon Emil och hunden Lovis – åker julpyntet upp redan i november. Men trots att han älskar julen, tycker Fredrik inte att man ska ha för höga förväntningar på sig själv i juletid.

Inlagd sill från bloggen Fredriks fika.

Sillen är ett absolut måste för Fredrik Nylén på julbordet. Den här varianten med rödlök och purjolök är favoriten. Foto: Fredrik Nylén

– Är du verkligen stressad över julen – köp färdigbakat. Man ska inte vrida ut och in på sig själv, det ska vara roligt att vara i köket för annars blir det inte bra. Det finns verkligen ingen skam i att köpa, det har alla förståelse för, säger han.

Så undviker du julstressen

Ett annat tips är att låta alla som ska fira julafton tillsammans bidra med något.

– Om man ska ha jul hemma hos sig själv – delegera, delegera, delegera. Någon får fixa köttbullar, en annan får ta med laxen och en tredje ordnar med sillen. Jag tycker att den som är värd kan fixa potatis och bröd, det får räcka. Sedan brukar man ju vilja duka fint och göra det mysigt, det är nog så mycket jobb.

Baka saftiga saffransbullar med Fredriks fika:

Bästa knepen för saftiga saffransbullar – med Fredriks fika
Slå på ljud

För Fredrik finns det ett absolut måste på julbordet och konstigt nog – med tanke på hans passion för sötsaker – är det varken lussekatter eller knäck.

– Sillen är ett absolut måste för mig. Och lax. För mig är maten i fokus på själva julafton och sedan är jag ofta så mätt att jag inte orkar äta något sött efteråt.

Så lägger du in sill till jul

Sillen lägger han förstås in själv – där duger det inte med den köpta varianten. Och Fredrik intygar att det inte alls är krångligt att laga egen sill. I hans favoritrecept är lagen kallrörd, vilket gör att smakerna kommer fram ännu tydligare.

Är du verkligen stressad över julen – köp färdigbakat

– Den totala tiden det tar att laga den är ungefär en timme, och då hinner du göra flera olika sorter. Experimentera gärna med olika smaker du gillar, som citron eller chili.

Måste han ändå välja något bakverk som bara måste finnas på gottebordet i jul, väljer Fredrik mozartrulltårtan.

– Den är så enkel att göra. Köp marsipan, köp nougat, sätt ihop – färdigt! Den är fruktansvärt god.

Se också: Godisätare lever längre

Godisätare lever längre
1:13

Efter reklamen: Godisätare lever längre

(1:13)

Slå på ljud

Ännu fler goda recept till jul:

På bloggen Fredriks fika hittar du massor av härliga recept inför jul. Här är några av favoriterna:

  • Hemmagjord glögg
  • Saffranslängd med vit choklad
  • Farmor Elnas pepparkakor
  • Saftig mjuk pepparkaka
  • Klassiska mintkyssar
  • Karins julsill