Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Nyårsdesserter som går att förbereda – här är bästa tipsen

28 nov, 2019 
Minna Wallén-Widung
Vacker nyårsdessert till nyårsafton.
Foto: Shutterstock/TT
Nyårsafton är vår kanske festligaste högtid. Ett nytt år står för dörren och det gamla ska firas av. För att slippa stå i köket hela dagen och kvällen är det klokt att göra klart som mycket som möjligt av middagen på förhand. Här tipsar Fredrik Nylén, som driver bloggen Fredriks fika, om vilka nyårsdesserter som går att förbereda!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Oavsett om du ska ha vänner över på nyårsmiddag eller ni ska ha knytkalas hos någon annan, är det alltid en god idé att förbereda så mycket som möjligt inför nyårsafton. För det finns väl knappast något tråkigare än att svettas i köket bland kastruller och rivjärn medan gästerna har roligt ute i vardagsrummet.

Fredrik Nylén driver bakbloggen Fredriks fika hos allas.se.
Fredrik Nylén driver den framgångsrika bakbloggen Fredriks fika. Foto: Christina Uhlin

Om du istället förbereder så mycket som möjligt av middagen på förhand, får du mer tid att umgås på själva nyårsafton. Och just desserten går utmärkt att förbereda långt innan gästerna kliver innanför dörren.

Annons

– En riktigt bra nyårsdessert är en som går att förbereda på förhand och sedan bara dekorera innan servering, säger Fredrik Nylén som driver Fredriks fika, en av Sveriges största bakbloggar.

Fryst cheesecake till nyår

Lättast är att göra en fryst dessert, som du sedan kan dekorera med mängder av frukt och färska bär för att få till den där lyxiga känslan.

– Hemlagad glass eller fryst cheesecake är två desserter som du kan laga långt i förväg. Båda kan du laga redan innan jul och bara låta vila i frysen i väntan på nyårsafton.

Experimentera gärna med härliga smakkombinationer i din cheesecake, som exempelvis lakrits och hallon som passar otroligt bra ihop.

För den som föredrar en enklare efterrätt som i princip bara kräver att man rör ihop ingredienserna, tipsar Fredrik om pannacotta eller en chokladmousse.

Annons

– Chokladmousse är en klassiker som alltid känns rätt till nyår. Min vitchokladmousse med passionsfrukt är faktiskt mitt mest populära recept kring nyår. Den går att förbereda tidigare under dagen och kan stå i kylen fram till servering.

Se också: Bästa knepen för saftiga saffransbullar

Bästa knepen för saftiga saffransbullar – med Fredriks fikaBrand logo
Bästa knepen för saftiga saffransbullar – med Fredriks fika

Firar med vänner och familj

Själv har Fredrik inga direkta nyårstraditioner. Som hundägare fokuserar han och sambon Emil framför allt på att lilla Lovis ska ha det bra och slippa bli rädd för fyrverkerierna. Men de bjuder gärna hem kompisar.

Annons

Bästa knepen för saftiga lussebullar

– Jag vill bara umgås med goda vänner och äta god mat. Det räcker gott och väl. För mig är inte nyårsafton en särskilt viktig dag. Det är alltid kul med fest, men inte mer än så.

Samtidigt lägger han gärna ner lite extra kärlek på maten just den här dagen.

– Är det någon gång man krånglar till det lite är det väl då, tycker jag. Bland det godaste jag vet är en boeuf bourguignon som har stått och puttrat i flera timmar, så det serverar jag gärna på nyår.

Fredriks Fikas bästa recept på nyårsdesserter som går att förbereda:

  • Cheesecake med lakrits och färska hallon
  • Vit chokladmousse med passionsfrukt och citron
  • Vit och mörk chokladmousse med hallonkompott
  • Pavlova med dulce de leche och färska bär
  • Pannacotta med lime och mynta
Annons