Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Smarta knepet: Så vet du om avokadon är mogen – och får den att hålla längre

12 maj, 2020 
Marcus Alm
En avokadohalva.
Foto: Unsplash
Övermogen avokado: Tråkigt. Omogen avokado: Tråkigt. Perfekt avokado: Ovärderligt! Lär dig knepet för att se om avokadon är mogen, hur du får den att mogna snabbare och hur du får den att hålla längre.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Videon kunde inte hittas

Superknepet: Så vet du om avokadon är mogen

Det är verkligen bara SÅ tråkigt när man kommer hem från butiken med vad man tror är en perfekt mogen avokado bara för att upptäcka att frukten är helt brun inuti – eller är så hård att kniven knappt går igenom den. Men det finns ett sätt att undersöka avokadon i förväg!

Du vet den lilla "knoppen" längst upp på avokadon? Försök att ta bort den – går det inte? Då är avokadon omogen och hård. Om "knoppen" går av så är den mogen, men risken finns att avokadon är övermogen.

Visa det här inlägget på Instagram

Avocados be like...

Ett inlägg delat av The Good Advice Cupcake (@thegoodadvicecupcake)

För att säkerställa att avokadon är helt perfekt för förtäring kan du inspektera färgen under "knoppen" som du precis pillat bort. Är den mörkt, nästan svart? Då är avokadon övermogen. Om den däremot har en vacker ljus färg, som kan vara antingen gul eller grön, så vet du att din avokado är helt perfekt i konsistensen.

Annons

Så undviker du att avokadon mognar för fort

Har du kommit hem med en helt perfekt avokado men ska inte äta den förrän om någon dag? Då ska du låta avokadon ligga i kylskåpet för att den inte ska bli övermogen och svart.

Delad avokado: Så får du den att hålla

Låt kärnan sitta i på den avokadohalvan som du inte äter och förvara den i kylskåpet. Citron- eller limejuice pressad över frukten kommer också bidra till att den inte får den fula, mörka, färgen.

Så får du avokadon att mogna snabbare

Det allra bästa är att förvara avokadon bland andra frukter i rumstemperatur. Då får den ligga och mogna med lite kompisar, kanske ett äpple och någon banan. Vill du få din avokado att mogna på ett par dagar så kan du lägga den i en brun papperspåse (de som används för organiskt avfall i hemmet passar utmärkt).

Är det kris och du behöver få avokadon att mogna omgående? Det finns en lösning!

Lägg din avokado i aluminiumfolie och placera i en ugn på 90 grader i cirka tio minuter. Detta kan ge avokadon en något annorlunda smak, så knepet passar bäst om du ska ha avokadon i ett recept istället för att äta den rakt upp och ned.

Källa: Topphälsa

Annons