9 galna semlor genom åren

En vanlig semla, även kallad fastlagsbulle, bredvid en variant som ser ut som falukorv med mos. Den gjordes av konditorn Sofia Westergren.

Foto: TT/Sofia Westergren

Fettisdagen infaller 47 dagar före påsk. Och genom åren har vi fått ta del av många olika varianter på semlor – här har vi samlat de galnaste som sticker ut som allra mest. Minns du till exempel nachosemlan och guldsemlan?

Åsikterna går isär kring semlor som går utanför ramarna, vissa tycker att endast originalet är gott nog, medan andra tycker att smakerna får förändras eller uppskattar att smakerna förs in i andra bakverk, så som croissanter och wienerbröd.

Här listar vi några som gått ganska många steg längre än så.

Korv med bröd-semlan

2015 blev korv med bröd-semlan en snackis efter att Ekmans konditori i Trollhättan försökt bräcka semmelwraps-skaparna i innovation.

Foto: Ekmans konditori

2015 blev korv med bröd-semlan en snackis, den skapades av Ekmans konditori i Trollhättan och var komplett med såväl "ketchup" (pikeringsgelé) som "senap" (vaniljkräm) – i övrigt var smakerna detsamma som i en vanlig semla. Och för den som tycker det är krångligt att äta en vanlig semla kan fastlagsbulle i "korvbröd" vara en smidigare variant.

Det var Ekmans konditori som började sälja den, men en annan man säger sig vara den riktigt upphovsmannen – redan 1997 ska Arne Krusing ha gjort den, enligt en intervju i Aftonbladet.

Quiz: Vilken semmel-typ är du, egentligen?

Semmelwrapen

Wrap-semlan blev en snackis år 2015 när Tössebageriet gjorde den.

Konditorn Mattias Ljungberg var med och tog fram semmelwrapen på Tössebageriet i Stockholm.

Foto: Malin Johanson/TT

Det var samma år, 2015, som semmelwrapen gjorde entré. Enligt testsmakare på diverse håll var den en riktig höjdare, som även den var betydligt lättare att få i sig än en vanlig semla. Googlar du på semmelwrap i dag får du upp en drös med recept, så den verkar onekligen inte vara bortglömd.

Nachosemlan

Nu blir det kanske lite galnare. Med nachosemlam skippade man helt det mjuka brödet – istället var det nachochips med semmelsmak, som dippades i grädde och mandelmassa. Bakom den minst sagt innovativa twisten stod kändiskonditorn Roy Fares, som hyllades för sin genialitet av Camilla Läckberg 2018.

Se också: 6 smaker på semlor du inte visste fanns

6 smaker på semlor du kanske inte visste fanns
0:49

Efter reklamen: 6 smaker på semlor du kanske inte visste fanns

(0:49)

Slå på ljud

Baconsemlan

Okej, baconsemlan gjordes av en matjournalist och gick (förhoppningsvis) inte att köpa på konditorier – men likväl måste den med på listan för uppfinningsrikedomen! Det var Andreas Ivarsson som gjorde den eftersom att salt och sött är gott ihop – frågan är bara om baconsmaken gifter sig lika bra med en söt semla som choklad gör med havssalt?

Friterad semla – ”fremla”

2016 gjorde ett kafé i Stockholm friterade semlor – mandelmassa rullades till bollar som sedan fick friteras. De serverades med en skål grädde att doppa bollarna i. Pernilla Wahlgren gav dem full pott.

Guldsemlan

Guldsemlan såldes 2016 på Magnus Johansson konditori och bageri.

Foto: Magnus Johansson

Troligtvis den dyraste semlan som skapats – 995 kronor fick man betala för guldsemlan med champangegrädde som Magnus Johanssons konditori och bageri stod bakom. I degen hade 18 karatigt bladguld jobbats in.

Semlaburgaren

Kakao i mandelmassan var receptet för att få semlaburgaren att se köttig ut. Den gjordes även den av Magnus Johansson och serverades med pommes gjorda på mandelmassa och på locket fick pärlsocker agera sesamfrön. Se bilden här.

Därför ska du äta (ännu) fler semlor

Rossini-semlan

Rossini-semlan togs fram av krögaren Pontus Frithiof som en reaktion på alla versioner av semlan som dyker upp.

Foto: By Pontus Frithiof

Söt vetebulle, anklevermousse och riven tryffel? Varför inte, tänkte krögaren Pontus Frithiof som tillsammans med bagaren Pelle Henriksson och köksmästare Andreas Edlund skapade en lyxig Rossini-semla som såldes för 150 kronor. Den gjordes 2017 och då mest med glimten i ögat som en reaktion på alla märkliga varianter som dykt upp genom åren.

Falukorvssemlan

Konditorn Sofia Westergren står bakom den innovativa falukorvssemlan.

Foto: Sofia Westergren

En till semla som ser ut som en måltid kom i form av falukorvssemlan. Det var konditorn Sofia Westergren som gjorde verklighet av en av P4 Västmanlands idéer på nya semlor. En semmelbulle som snittats och fyllts med mandelmassa i skårorna för att se ut som klassisk falukorv i ugn. Som grädde på moset serveras den förstås med "potatismos" i form av grädde – men den såldes aldrig på konditoriet.

Källor: Allt om mat, Mitt i Hässelby, Aftonbladet m.fl.