9 sätt att minska risken för skadliga ämnen när du grillar

Närbild på grillkorv på en grill.

Foto: TT/Shutterstock

Grillat är godast, men ibland kan det bli lite väl välgrillat och då kan det i värsta fall påverka din hälsa negativt. Vi lär dig hur du undviker att få i dig skadliga ämnen som kan uppstå när du grillar.

Du har säkert hört att du inte bör äta för mycket bränd mat och anledningen till det är mycket god. När mat procuceras och värmebehandlas kan cancerframkallande ämnen bildas och ju högre temperatur, desto fler ämnen bildas det. Att grilla lite extra ger både smak och färg, men några av ämnena kan vara skadliga om man får i sig för mycket över tid.

– Det betyder inte att det är farligt att äta lite bränd mat eller god grillad mat, men man kan försöka att begränsa och inte äta för mycket. Ämnena som bildas i bränd och grillad mat är främst skadlig om du äter det ofta, säger Kirknes till norska tidningen KK.

Ett allmänt råd är att laga mat vid låg temperatur och undvika hårdstekning och se till att du får i dig en varierad kost. Utöver det finns det flera saker som du kan göra för att minska risken att det blidas skadliga ämnen när du grillar. Här är några av dem.

Se också: 5 tips för att grilla säkert

Grilla nyttigare – 9 sätt att minska risken för farliga ämnen

  1. Använd rena verktyg. En smutsig stekpanna eller grill kan orsaka brända rester i maten.

  2. Grilla inte över lågor. Börja först med att grilla när kolet är glödande och vitt på utsidan.

  3. Välj magert kött och fisk. Det är mer troligt att flammorna blossar upp och bränner maten om du grillar feta bitar kött. Samtidigt kan fett droppa ner på kolet och bilda ämnen som kan vara hälsofarliga. Mycket rök är inte bra för oss. Både för att den sipprar in i maten, och eftersom vi andas in den. Ska du grilla produkter med en del fett kan du använda en ugnsplåt eller folie för att hindra att fettet droppar ner på grillen.
  4. Stek eller grilla maten på en lägre temperatur under en längre tid.
  5. Placera gallret högt i grillen så att det blir stort avstånd mellan maten och kolet/ grillelementet.
  6. Grilla gärna med indirekt värme.
  7. Stek inte maten för hårt. Om du steker kött eller fisk i en panna med margarin, är stekpannan perfekt varm när fettet slutat bubbla och har en ljust gyllene färg.
  8. Vänd maten flera gånger under stekningen/grillningen för att undvika att bränna maten.
  9. Fortsätt inte använda stekpannan till resten matlagningen, eftersom den kan innehålla brända restpartiklar från stekningen.

Grillkvällen är räddad: Smarta prylen löser vanliga problemet