Är tomat frukt eller grönsak?

Tomater och morötter – är de frukter eller grönsaker?
Det är inte helt lätt att sätta tomaten i ett tydlig fack. Är det en frukt, en grönsak eller rentav ett bär? Här får du svar.

Att sätta tänderna i en köttig solmogen tomat är, i de flesta fall, en ren njutning. Men att kalla det för en frukt känns inte helt hundra. Det är ju inget mellanmål direkt som ett äpple till exempel. Men rent botaniskt är det faktiskt sant. Tomaten är en frukt eftersom den har ett skal som skyddar fröna inuti.

Men även om tomaten är en frukt så finns det domstolsutslag på att det är en grönsak. Det låter kanske märkligt men det handlar om ett domslut från USA:s högsta domstol, från 1893, skriver Good Housekeeping.

Enligt historien ligger ekonomiska faktorer bakom domslutet. Myndigheterna hade infört tullar för utländska grönsaker för att gynna de egna lantbrukarna.

1886 importerade en man vid namn Nix tomater från Västindien. Tullarna i New York betraktade tomaterna som grönsaker och lade därför på en importavgift.

Paprika och aubergine

Nix vände sig då till domstol med det glasklara argumentet att tomater ju är en frukt och att han därför inte borde betala. Ett argument som högsta domstolen dock inte köpte.

Landets högsta domare slog sin kloka huvuden ihop och kom till följande slutsats. En tomat är visserligen rent botaniskt en frukt men i konsumenternas ögon är det en grönsak.

Tulltjänstemannen fick alltså rätt.

När moroten blev frukt

Illustrerad Vetenskap har försökt att reda ut frågan om hur man skiljer frukt från grönsaker. Slutsatsen är att frukt har en tydlig vetenskaplig definition vilket saknas för grönsakerna. Det innebar att det som regel är användningen som avgör vad vi kallar frukt eller grönsak.

Använder vi den i matlagningen betraktar vi den generellt som en grönsak. Äter vi den rå, på stående fot, så är det en frukt.

”Det finns talrika exempel på frukter i botanisk mening, som kallas grönsaker. Det gäller till exempel pepparfrukter, där namnet ju avslöjar dess botaniska tillhörighet, men även bönor, gurkor, tomater, squash och auberginer”, skriver tidningen.

Men inga regler utan undantag. I ett fall har EU valt att definiera morötter som frukt. En definition som var nödvändig för att en morotsmarmelad skulle kunna bli officiellt godkänd som marmelad.

Morotsmarmelad i glas

För att kunna godkänna marmeladen fick morötter definieras som fruk. Foto: IBL

Frukter, grönsaker och bär – vad är vad?

1. Jordgubben

I konsumenternas ögon är gubben ett bär. Rent botaniskt är det dock en så kallad falsk frukt eller skenfrukt eftersom de innehåller en del av blomman, skriver Expressen.

2. Banan

Bananträdet räknas i botanisk mening som en ört. Själva bananen är ett bär, enligt Nationalencyklopedins definition ”en avfallande, mångfröig frukt, som inte öppnar sig, och som har en köttig eller saftig fruktvägg”. Även gurka och vattenmelon hör till den kategorin.

3. Oliver

Ett typiskt bär att dekorera drinken med eller ha på tapasbrickan. Men oliverna med sin hårda kärna räknas som små stenfrukter. Detsamma gäller, för övrigt, persika

4. Sockerärter

Sitter på blommiga växter och innehåller frön. Alltså en frukt.

Källa: ICA, Expressen, Allt om Vetenskap, Good Housekeeping, Illustrerad Vetenskap

Läs också: Odla tomater i hink med fröer