Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Ät billigare och nyttigare – 8 enkla tips hjälper dig att lyckas

12 nov, 2021 
AvMalin Perlheden
Kvinna som tar mat ur kylskåpet.
Visst går det alldeles utmärkt att äta både nyttigt och plånboksvänligt samtidigt som du är snäll mot miljön och minskar matsvinnet! Här är 8 smarta tips och prylar som hjälper dig att lyckas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Bara nio procent av svenska folket får i sig de 500 gram frukt och grönt som Livsmedelsverket rekommenderar, rapporterar hälsomagasinet MåBra. Samtidigt slänger vi svenskar ungefär nästan kilo mat och dryck per person och år, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB.

När vi samtidigt kämpar med att inte bidra till matsvinnet i kombination med att hålla kostnaderna från mat för matkontot nere kan det kännas som en närmast olöslig ekvation att äta nyttigt.

Men det behöver inte vara så svårt, bara man ger sig själv rätt förutsättningar att lyckas med konststycket att balansera en sund och medveten kost så är det enkelt att hålla såväl matkostnader som matsvinnet på ett absolut minimum.

8 prylar som hjälper dig att leva lite billigare och nyttigare

1. Återvinn rester med en salladsslunga

Salladsslunga

En salladsslunga är en smart och smidig hjälpreda till olika typer av sallader och funkar även för örter och bär. Slungan har en glidsäker botten vilket gör att den står stadigt på köksbänken och när du är klar kan behållaren vikas ihop för att spara plats i köket. Läs mer och beställ den här. (reklamlänk)

Annons

2. Pastasleven hjälper dig att dosera rätt

Pastaslev med flera olika funktioner.

En av de främsta orsakerna till matsvinn är att vi helt enkelt lagar för mycket mat, det gäller inte minst pasta. Denna smarta allt-i-ett-pastaslev har ett portionsmått i handtaget som gör det enkelt attack t mäta upp rätt mängd. Dessutom har sleven ett inbyggt rivjärn på baksidan som du kan använda till att riva parmesan i rätt mängd. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons

3. Smaksätt själv med färska örter

Örter i en självbevattnande kruka

Ett av de enklaste sätten att höja nivån på matlagningen är att använda färska örter istället för torkade kryddor. En självvattnande örtkruka för kökets färska kryddor är det perfekta hjälpmedlet för dig som lätt glömmer att vattna. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

4. Ät mer grönsaker

Grönsakssvarv

Byt ut spagettin mot zucchini-pasta eller gör snabbt en god sallad med morötter, rödbetor, ruvor och gurka med hjälp av en grönsakssvarv. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons

5. Handla majs efter säsong och frys in

Ett enkelt sätt att minska matkostnaderna är att vara smart och flexibel. Under sommaren är till exempel majskolvar väldigt billiga – köp på dig ett gäng, skala själv med den smarta majskolvsskalaren och frys in! Vips så har du färsk majs för hela året! Läs mer och köp här. (reklamlänk)

6. Ångkoka maten

Ånginsats till kastruller

Att ångkoka grönsakerna i en ånginsats för grytor och kastruller är ett smart sätt att bibehålla alla vitaminer! Maten behåller mer av de naturliga näringsämnena och vitaminerna när den ångkokas än tillagas på annat vis, grönsakerna blir t ex krispigare och behåller sin färg. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons

7. Spara tid (och disk!) med smart grönsakssax

Grönsakssax

Hacka grönsaker, skär kött och skiva bröd på nolltid med den smarta grönsakssaxen som dessutom har en inbyggd skärbräda! Tack vare det fjädrande handtaget klipper du betydligt snabbare än med vanliga saxar. En trevlig bonus är att du sparar på disken eftersom du egentligen bara behöver just det här verktyget och inget annat. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons

8. Ät mer lök – men slipp tårarna

Lökhackare

Lök innehåller en massa nyttigheter som fibrer, krom, C-vitamin och flavnoider. Att hacka grönsaken kan dock kännas motigt! Med denna effektiva hackare underlättar du matlagningen genom att slippa hacka grönsaker för hand. Dessutom är det ingen risk att du skär dig eftersom bladen befinner sig inuti behållaren. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Se också: 7 grönsaksrester du aldrig ska slänga

7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!Brand logo
7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!

Källor: MåBra, Livsmedelsverket, Statistiska Centralbyrån

Annons