Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Blossa årgångsglögg 2020 – så smakar årets upplaga

15 sep, 2020 
Nina Nyström
Blossas glögg 2020 (med smak av grönt te och mynta) ligger på ett bord med detaljer från Marocko.
Det är lika spännande varje år – hur ska årets glögg smaka, och från vilken världsdel har man hämtat inspiration? I år åker vi till orientaliska breddgrader med en smak som är en riktigt hit i julens drinkar. Vi har provsmakat – här är vårt betyg. (Och recept på en god drink!)
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I 18 år i rad har alla julälskare med spänning sett fram emot lanseringen av årets smak från Blossa. Förra året kom inspirationen från Hawaii och hade smaker av passionsfrukt, hibiskusblomma, kokos och kaffe. Minns ni?

I år har glöggföretaget dessutom bjudit in svenska folket på en gissningslek inför avslöjandet. I en serie på Blossas sociala medier har man genom högläsning ur en sagobok fått följa glöggflaskans resa, och det klassiska uttrycket ”vart är vi på väg?” har fått ytterligare en symbolik.

Med hjälp av ledtrådar som sand, hetta, läder, kryddor, basar och sous (som i Sousdalen) listade många följare tidigt ut att vi nog var på väg till Marocko. I Marrakech ligger också, passande nog världsarvet Jemaa el-Fna, Sagoberättarnas torg. Och visst är det Marocko som influerat årets smak.

Blossa glögg 2020 – så smakar den

I år får de traditionella glöggkryddorna sällskap av toner av grönt te och mynta, inspirerat av det marockanska Maghrebi-teet.

Annons

– Maghrebi-te framställs på ett ceremoniellt vis; det tar tid att brygga och avnjuts varmt i sociala sammanhang. Här ser vi era likheter med vår glögg som även den förknippas med vänner och familj samt framställs hantverksmässigt och omsorgsfullt över tid. Det gröna teets strävhet gifter sig med sötman från glöggen vilket ger den ett trevligt avslut. Myntan i sin tur bidrar med en ton av friskhet som svarar upp mot det söta, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa i ett pressmeddelande.

Blossa 2020 myntathé – testpanelens betyg

Testpanelen har provat glöggen både varm och kall, och har så klart även skapat en vintrig och festligt drink med glöggen som bas – receptet hittar du nedan.

Smakpanelen är nästintill enig om att årets glögg är godast kall. Den har en sofistikerad, ganska lätt smak som kommer passa perfekt i drinkar, gärna tillsammans med bubbel, men också ensam som en apertif. Glöggen är gjord på en vit bas och doften är lätt och fräsch.

Annons

När den är varm har den en tydlig ton av te, med lite sting i. De klassiska glöggkryddorna och sötman försvinner lite, vilket tilltalar de som inte vanligtvis älskar glögg.

Orientaliskt glubbelBrand logo
Orientaliskt glubbel

Recepttips – drink med Blossa 2020 mynta/grönt te och bubbel

I årets version av glubbel lyfter vi smaken av mynta ännu ett snäpp och blandar upp med frisk citron och söta honungstoner.

Till en stor tillbringare behöver du:

  • 4 citroner skurna i kvartar, urkärnade och utan skal
  • Bladen från en stor bunt mynta
  • 1 flaska cava
  • 1 dl honung
  • 5 dl Blossa
  • Isbitar
  • Mynta och citronklyftor till garnering

Årets flaskdesign 2020

Årets flaska har inspirerats av snyggt marockanskt kakel. Den grön-blåa färgen för dessutom tankarna till det närliggande och svalkande havet. På flaskans framsida står siffran ”20” i matt mässingsliknande färg inspirerat av exempelvis mässingfat från basaren. Festligt och fint!

Årets glöggflaska från Blossa 2020.
Årets flaska pryder bordet vid julens festligheter.

När kommer Blossas glögg 2020 i butik?

Blossa 2020 med smak av mynta och grönt te kommer att börja säljas via beställningssortimentet den 15 september 2020. Alkoholhalten ligger på 15 procent och den kostar 124 kronor för 750 ml.

Video: Hannah-Fina Rohrmüller

Annons